1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Kuusi nollapeliä torjunut Huuhkajien luottovahti Lukas Hradecky saattaa seurata Kreikka-pelin vaihtopenkiltä: "Ei taso tolppien välissä ainakaan heikkene"

Italiassa vahvan alkukauden pelannut Jesse Joronen on tyrkyllä Huuhkajien tolppien väliin EM-karsinnan päättävässä ottelussa Ateenassa.

Lukas Hradecky hauskuutti joukkuekavereita ja kannattajia Huuhkaja-maski päässään perjantaina. Kuva: Tomi Hänninen

Yhdeksän ottelua, vain kahdeksan päästettyä maalia ja peräti kuusi nollapeliä. Huuhkajien puolustuspelaaminen on ollut yksi tärkeimmistä asioista EM-karsintamenestyksen takana. Viimeisenä lukkona Lukas Hradecky on torjunut maalillaan vakuuttavasti.

Tiistaina Suomi kohtaa Ateenassa Kreikan EM-karsintojen päätosottelussa. Päävalmentaja Markku Kanerva kertoi sunnuntaina tekevänsä kokoonpanoon muutoksia.

Yksi muutos tulee todennäköisesti juuri tolppien väliin. Hradeckyn takana Suomen maalivahteina ovat olleet läpi karsinnan Jesse Joronen ja Anssi Jaakkola. Hradeckyn mukaan suurin kiitos vakuuttavista tilastoista kuuluu koko joukkueen puolustamiselle.

– Ei minulla itseasiassa hirveän montaa hyvää torjuntaa edes ole näissä karsinnoissa. Samanlaiselta saldo olisi näyttänyt, jos olisi ollut Jaakkola tai Joronen maalissa, Hradecky sanoi vaatimattomana.

– Olisin ollut auliisti jo ennenkin antamassa heille paikkaa pelata. Toivottavasti jompikumpi heistä pääsee maaliin huomenna, ei taso tolppien välissä ainakaan heikkene.

Kanervan valinta kohdistuu todennäköisesti rautjärveläislähtöiseen Joroseen, joka on pelannut vahvan alkukauden Italian Serie A:ssa Brescian paidassa.

Edellisen kerran Joronen pelasi maajoukkueessa vuosi sitten Budapestissa Kansojen liigan päätösottelussa Unkaria vastaan.

– Totta kai on aina hinku päästä kentälle varsinkin maajoukkueen paidassa. Minulla ei maaotteluita vielä liian montaa vyöllä ole. Olisi kiva päästä kentälle, mutta se selviää sitten, kun "Rive" joukkueen antaa, Joronen vastasi tiedusteluihin pelaavasta maalivahdista.

Jesse Joronen torjui Huuhkajien maalilla viimeksi vuosi sitten Kansojen liigan ottelussa Unkaria vastaan. Kuva: AOP

"Ystävien keskellä"

Kovin monella Euroopan maalla ei ole vastaavanlaista maalivahtikalustoa kuin Huuhkajilla. Leverkusenia edustava Hradecky sekä Joronen torjuvat joka viikko maanosan parhaissa pääsarjoissa suuressa vastuussa.

Molemmat maalivahdit päivittelit sunnuntain mediatunnilla tuntojaan historiallisen EM-kisapaikan varmistumisesta. Hradecky kertoi alkaneensa hiljalleen katsomaan tunnelmapaloja perjantailta ja vastailemaan onnitteluviesteihin.

– Enemmän pystyy miettimään sitten kotona. Täällä on eri kuviot, kun ollaan jätkien kanssa ja heitetään läppää. Yksin kotona saa aivosolut paremmin liikkumaan ja ajatukset pyörimään.

Joronen allekirjoitti Hradeckyn ajatukset siitä, että maajoukkuekuplassa kisapaikan sulattelu on vaikeaa.

– Olen enemmän keskittynyt elämään hetkessä joukkueen mukana. Täällä tuntuu aina siltä, että on ystävien keskellä pitämässä hauskaa.

Jorosen seurajoukkueessa Bresciassa Suomen kisapaikka on myös noteerattu, sillä onnitteluviestejä on suomalaisen mukaan tullut useilta joukkuekavereilta.

– Siinä huomaa sen, miten iso asia pienen maan pääsy kisoihin on maailmanlaajuisestikin. Olen varma, että joukkueessa ollaan iloisia puolestani, Joronen sanoi.

Suora lähetys Kreikan ja Suomen EM-karsintaottelusta alkaa Yle Puheessa kello 21.30.

Lue myös:

Huuhkajien sankari joutuu sivuun Kreikka-ottelusta: Jasse Tuominen loukkasi takareitensä harjoituksissa

Lukas Hradecky lupaili lisää karaokea, Teemu Pukki vertasi EM-paikan varmistumista Valioliiga-nousuun – tällaista Huuhkajat paljastivat yön juhlista

Katso Yle Urheilun erikoislähetys: Huuhkajien tunnelmat historiallisen voiton jälkeen