Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Hurjan nousun maailmanlistalla tehnyt Emil Ruusuvuori häikäisi haastajatasolla kauden loppuun asti – nyt on otettava seuraava askel

Emil Ruusuvuorelta odotetaan vuoden 2020 aikana läpimurtoa ATP-tasolle, kirjoittaa Yle Urheilun Sakari Lund.

tennis
Emil Ruusuvuori.
Emil Ruusuvuori nousee maanantaina epäivrallisesti sijalle 125.Lehtikuva / Roni Rekomaa

Emil Ruusuvuoren upea tennisvuosi sai arvoisensa päätöksen. 20-vuotias helsinkiläinen huudatti kotiyleisöä Talin ATP-haastajaturnauksen finaalissa ottamalla jälleen yhden turnausvoiton.

On syytä jälleen korostaa Ruusuvuoren ja Jarkko Niemisen kausien yhtäläisyyksiä samassa iässä, eli sillä kaudella, jonka aikana he täyttivät 20 vuotta. Nieminen voitti vuonna 2001 neljä challenger-tason turnausta. Sen lisäksi hän nappasi ikimuistoisen finaalipaikan Tukholman ATP-turnauksessa ja nousi vuoden aikana maailmanlistalla 300:n huonommalta puolelta sijalle 61.

Ruusuvuori sairasteli tänä vuonna alkukaudesta ja oli vielä kesäkuun puolenvälin jälkeen rankingissa sijalla 410. Sen jälkeen hän on voittanut neljä haastajaturnausta Niemisen tapaan. Tukholma jäi kokematta, kun syksyyn iski jälleen yli kuukauden mittainen sairastelujakso. Siitä huolimatta ranking on noussut viidessä kuukaudessa lähes 300 sijaa. Epävirallisesti Ruusuvuori on maanantaina ilmestyvällä listalla sijalla 125. Siihen liittyy vielä sellainen hauska sivuhuomio, että Ruusuvuori tulee olemaan listalla loukkaantumisista kärsineiden supertähtien Juan Martin del Potron ja Andy Murrayn välissä.

Bonuksena Ruusuvuorella on vielä huikea voitto Davis Cupissa syyskuussa maailmanlistan viitosesta Dominic Thiemistä. Otteluita ei voi tietenkään suoraan verrata, mutta on ollut mielenkiintoista seurata, kuinka hurjassa vireessä Thiem on ollut sen jälkeen. Itävaltalainen on ottanut pari kovaa turnausvoittoa ja pelaa tänä iltana Lontoon ATP-finaaliturnauksen loppuottelussa voitettuaan kisan aikana muun muassa Roger Federerin ja Novak Djokovicin.

Ruusuvuoren vahvuuksista ja tämän kauden menestyksen syistä puhuttaessa pelaaja itse, hänen valmentajansa Federico Ricci ja Suomen Davis Cup -kapteeni Jarkko Nieminen ovat useissa yhteyksissä korostaneet samaa asiaa hiukan eri sanoin: Ruusuvuoren vahvuus on se, että hänellä ei ole heikkouksia. Syöttö, syötönpalaukset, kämmen ja rysty ovat kaikki vahvoja aseita. Tasaisuus on lisääntynyt. Huonoimman päivän taso on mennyt eteenpäin. Kaiken tekemisen laatu on noussut seuraavalle tasolle.

Juuri tästä on pitkälti kyse ammattilaistenniksessä. Maailmassa on paljon pelaajia, jotka osaavat lyödä hyvin palloa, mutta parhaiten pärjäävät ne, jotka pystyvät tekemään sitä tasaisesti ja laadukkaasti mahdollisimman vähillä huonoilla päivillä ympäri vuoden.

Vertailu Niemiseen kertoo samaa, minkä osoittavat myös Ruusuvuoren tulokset ja peliesitykset. Hän on valmis siirtymään seuraavalle tasolle, ATP-turnauksiin. Esitykset haastajatasolla ovat olleet niin vakuuttavia, että se on selvästi jo väärä taso hänelle.

Tämän vuoden näyttöjen jälkeen Ruusuvuorelta odotetaan vuoden 2020 aikana läpimurtoa ATP-tasolle. Thiem-ottelua lukuunottamatta Ruusuvuori ei ole kohdannut sadan parhaan joukossa olevaa pelaajaa koko vuonna, joten edessä on tietyllä tavalla hyppy tuntemattomaan. Thiemin voittaminen kuitenkin jo sinänsä näytti, että ATP-turnausten maailma ei ole mikään mahdoton haaste. Kovaa työtä se toki vaatii.

Ruusuvuorella on heti vuoden alussa edessä Australian avointen karsinnat. Se on armotonta taistelua paikasta auringossa – Australian kohdalla sananmukaisesti. Se antaa ensimmäiset tahdit sille, miten kausi lähtee etenemään. Sen jälkeen ohjelmassa on sekä haastajakisoja että ATP-kisojen karsintoja ja toivottavasti mahdollisimman pian myös pääsarjoja. Luvassa on erittäin mielenkiintoinen tennisvuosi – ja Ruusuvuori on vain yksi suomalaispelaajista, joka tekee siitä mielenkiintoisen.

Lue myös:

Loistava vuosi sai voitokkaan päätöksen – Emil Ruusuvuori jyräsi kotiyleisön riemuksi turnausvoittoon Talissa: "Eihän sitä paljon parempaa tapaa voisi olla päättää kausi"

Suomen puhutuimpien urheilijoiden joukkoon nousseen Emil Ruusuvuoren ura etenee hengästyttävällä tahdilla: "Rajat ovat vain siellä, mihin hän ne itse asettaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat