Hyppää sisältöön

Palloliiton puheenjohtaja miettii jo mojovalle miljoonapotille käyttökohteita: "Pitää varmistaa, ettei Huuhkajien nousukiidosta tule kananlento"

Puheenjohtaja Ari Lahti haluaa varmistaa, että Huuhkajat-buumista saavat osansa myös seurat.

Yksi Palloliiton tavoitteista on, että Huuhkaja-buumi jatkuu. Kuva: Tomi Hänninen

Kreikassa, Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen viimeisen EM-karsintaottelun näytöspaikalla, myhäilee tyytyväinen Palloliiton puheenjohtaja. Ari Lahti sai kokea pitkän odotuksen jälkeen jotain, mikä oli keikkunut ajatuksissa aika tovin.

– Pelin jälkeen tuntui hetken aikaa tyhjältä, kunnes sitten sellainen onnellisuuden virta rupesi menemään läpi ja kyllä se hyvältä tuntuu. Ja nyt, kun on pari päivää kulunut, niin tietenkin on jo vähän käännetty katseita tulevaisuuteen valmistautumiseen, Lahti kertoi Yle Urheilulle.

Juhlatunnelmista arkeen palannut puheenjohtaja on jo alkanut pohtia, mitä uunituore EM-kisapaikka tarkoittaa liiton näkökulmasta. Tilanne on Palloliitossakin erikoinen, sillä miesten arvokisapaikan järjestelyitä ei ole koskaan aiemmin tarvinnut miettiä. Se luo Lahden mukaan kahdenlaisia haasteita, joiden ratkaisemista hän kuitenkin odottaa innolla.

– Yksi on tämä lyhyt aika, mikä liittyy kisavalmistautumiseen, fanien huomioon ottamiseen ja kaikenlaisiin käytännön asioihin. Tärkeämpi haaste on tietenkin pitkän aikavälin asia, ettei Huuhkajien nousukiidosta tule kananlento, vaan että Huuhkaja liitelee ja suomalainen jalkapallo voi hyvin pidemmän aikaa, Lahti maalaili.

Ari Lahti on nauttinut juhlahuumasta. Arkistokuva. Kuva: AOP

EM-kisoihin ei lähdetä ihmettelemään

Asia ei kuitenkaan ole akuutti, vaan puheenjohtaja haluaa ottaa buumin varjelemiseen aikaa. Yksi varjeleva keino olisi menestyminen arvokisoissa.

– Täytyy tietenkin toivoa, että jossain määrin myös pärjäämme siellä EM-kisoissa. Emme lähde sinne ihmettelemään, vaan tavoittein, jotka kevään mittaan joukkue ja johto asettavat, Lahti hymyili.

Hän muistuttaa, että suomalaista jalkapalloa ei kehitetä ainoastaan liitossa, vaan seurojen rooli on tärkeä.

– Meidän pitää saada edistettyä myös seurojen hyvinvointia. Toivon, että kasvanut kiinnostus jalkapalloon tuo lisäresursseja suomalaisille seuroille. On tietenkin Palloliiton vastuulla kouluttaa valmentajia ja valmentajien kouluttajia, jotta harrastajat saadaan pysymään lajin parissa tulevaisuudessa.

Palkintorahojen kohtaloa on pohdittu

Pientä helpotusta kehitystyöhön voi tuoda EM-kisapaikasta Palloliitolle kilahtanut 9,25 miljoonan euron potti. Tuosta summasta jää käyttöön pääsihteeri Marco Casagranden mukaan pelaajien bonusten ja EM-kisojen kulujen maksamisen jälkeen noin 4–4,5 miljoonaa euroa. Puheenjohtajan mukaan rahan käyttökohteiden miettimiseen on aikaa.

– Meillä on onneksi sellainen tilanne, että rahat taitavat tulla vasta aika monen kuukauden päästä, Lahti naureskeli.

Pientä pohdintaa on kuitenkin todellisuudessa jo tehty. Syksyllä liitossa on aloitettu kausien 2020–2024 strategian kokoaminen, ja se julkistetaan toukokuussa 2020.

– Siinä yhteydessä päätämme eri elinten kanssa, minkätyyppisiä investointeja kisapaikan tuomilla resursseilla tehdään.

Lue myös:

.
.