Suora

  • Ampumahiihdon MC, naisten pikamatka, Hochfilzen
  • Elävä arkisto esittää
  • Ampumahiihtäjä Dorothea Wierer - lintsaajasta maailman parhaaksi
  • Lumilautailun MC: Montafon, lumilautakrossi
  • Lumilautakrossi, Montafon
  • Ampumahiihdon MC, miesten pikamatka, Hochfilzen
  • Nollamotivaatiosta kolminkertaiseksi nuorten MM-mitalistiksi - hiihtäjä Anita Korvalla armeijan ohessa suurten muutosten vuosi
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Klingenthal
  • Onnellisuus tärkeämpää kuin kiekkomiljoonat - Oskar Osala uskalsi jättää oravanpyörän ja elää nyt unelmaansa Espanjan golfrannikolla
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Klingenthal

Kommentti: Lauantain fiasko Vancouverissa paljasti ison aukon NHL:n sääntökirjassa

Kun pelaaja loukkaantuu, pillin on soitava välittömästi, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Vancouver Canucks
NHL tuomarit
Getty Images

VANCOUVER. Harvoin on voittaneen joukkueen pukuhuoneessa nähnyt yhtä paljon yhtä kiukkuisia pelaajia kuin lauantaina Vancouverissa. Loukkaantuneen Mikko Rantasen ja Joonas Donskoin edustama Colorado Avalanche voitti toki ottelun jatkoajalla, mutta heti ottelun jälkeen pukuhuoneessa lensivät ylävitosten sijaan ärräpäät joka suunnasta.

Ja täysin ymmärrettävistä syistä.

Kyse oli episodista ottelun viime hetkillä. Colorado johti ottelua reilut kaksi minuuttia ennen päätössummeria kahdella maalilla, kun kotijoukkue Vancouver Canucks päätti ottaa maalivahdin pois maalilta ja yrittää kavennusta kuudella pelaajalla. Se saikin paineen Coloradon alueelle, minkä jälkeen käynnistyi tapahtumien sarja, joka sai Coloradon penkin kuumaksi kuin kiukaan.

Kotijoukkueen Canucksin Elias Petterson laukoi kiekolla Colorado-hyökkääjä Matt Calvertia päähän sillä seurauksella, että tämä jäi verta vuotavana tuskissaan jäähän makaamaan. Tuomarit eivät kuitenkaan viheltäneet peliä poikki, vaikka jopa Petterson levitteli hetken epätietoisena käsiään tyyliin: "Aiommeko katsoa, miten kaverin kävi?"

Tuomarit eivät aikoneet.

Niinpä Vancouverin Quinn Hughes syötti kiekon takatolpalle, missä puolustaja Alexander Edler seisoi täysin vapaana: 3–4.

Vasta osuman jälkeen Calvert sai apua ja pääsi lopulta poistumaan paikkailtavaksi pukuhuoneeseen. Tuomareiden välinpitämättömyys loukkaantunutta pelaajaa kohtaan sai Coloradon pelaajat raivon valtaan. Esimerkiksi Nathan MacKinnon paiskoi mailaa pitkin kaukaloa heti osuman jälkeen.

Ja lisää oli tulossa. Vain hetkeä myöhemmin ja Vancouver veti jälleen maalivahtinsa pois, ja eipä aikaakaan, kun Brock Boeser siirsi samoilta jalansijoilta kuin Edler pelivälineen verkkoon: 4–4.

Maaleista tai sarjapisteistä ei kuitenkaan tässä selkkauksessa viime kädessä ollut kyse.

nhl tuomari
Alkavalla kaudella valmentaja voi vaatia videotarkastusta tilanteessa, missä maalia olisi mahdollisesti pitänyt edeltää vihellys.Getty Images

Kyse oli pelaajien turvallisuudesta.

Miten voi olla mahdollista, että peliä ei vihelletä poikki, kun pelaaja makaa verta vuotavana jäässä? Tältä osin käsillä oli käsittämätön fiasko.

Ja voitte olla vakuuttuneita, että Colorado penäsi tuomareilta vastausta. Itse asiassa joukkueen suomalaispelaaja Joonas Donskoi oli heti Vancouverin ensimmäisen osuman jälkeen tuomareiden pakeilla etsimässä vastauksia. Sellaisen tämä toki myös sai: "Ei näyttänyt vakavalta", oli vastaus.

Jos pelaaja vuotaa verta, voisi kuvitella, että tilanne on vakava.

Tästä päästään kuitenkin ongelman ytimeen.

Sääntökirja on rakennettu tältä osin sellaiseksi, että se jättää tuomareille liikaa tulkinnan varaa. Toisaalla sääntökirja sanoo, että jos pelaaja jää loukkaantuneena jäähän makaamaan, peliä ei vihelletä poikki ennen kuin loukkaantuneen pelaajan joukkueella on kiekko hallussa.

Toisaalla sääntökirja sanoo, että mikäli loukkaantuminen on vakava, peli täytyy viheltää poikki välittömästi.

Tuomarit sovelsivat lauantaina näistä kahdesta kohdasta. Heidän mukaansa Calvertin loukkaantuminen ei ollut vakava, joten peliä ei vihelletty poikki, koska kiekko pysyi Vancouverin hallussa. Tuomarit tekivät tilanteessa selkeän virhearvion, mutta ennen muuta siksi, että sääntökirjaan on tältä osin kirjattu mitä sattuu.

Vancouver vs Colorado
Coloradon hyökkääjä Joonas Donskoi jäi maaleitta Vancouveria vastaan.Getty Images

Eikä joukkueita voi syyttää siitä, että ne ottavat auenneista mahdollisuuksista hyödyn irti. Tietenkin ottavat, Colorado olisi samalla tavalla pelannut tilanteen loppuun, mikäli tilanne olisi ollut toisin päin. Vancouverille tehtiin pari viikkoa takaperin samanlaisessa tilanteessa maali, kun heidän puolustajansa makasi jäässä.

Sääntökirjaa olisi tältä osin selkeytettävä ja mahdollisimman pian.

Vaikka riski piilisi siinä, että pelaajat toisinaan käyttäisivät herkemmin tulevaa vihellystä hyväkseen, pelaajien turvallisuuden on oltava ensimmäisenä asialistalla. Mitä jos pelaaja makaa vaikkapa oman maalinsa edessä loukkaantuneena lauantain kaltaisessa tilanteessa, jossa jäällä on pienessä tilassa yhtäaikaisesti yksitoista kenttäpelaajaa ja yksi maalivahti?

Lähtökohta ylipäätään on, että loukkaantuneen pelaajan on saatava hoitoa välittömästi.

Tuomarit tekivät lauantain ottelussa karkean virhearvion, siitä ei ole kahta sanaa. Silti viime kädessä kyse on virheestä: sääntökirjassa on liikaa tulkinnanvaraa jättävä kohta. Mitä enemmän tuomarit joutuvat tulkitsemaan, sitä todennäköisemmin tulee virhearvioita.

Tässä on aihe, joka pitäisi ehdottomasti ottaa pöydälle seuraavassa General Managereiden kokouksessa.

Lue myös:

NHL:n syksyn suomalaissensaatio löysi tehonsa omia maalejaan analysoimalla, mutta mukana on ollut myös ripaus tuuria: "Nyt en pelkää tehdä virheitä"

Syöksykierteessä oleva Buffalo koki Chicagon voittovireen, Olli Määtälle tehopiste

Kommentti: Valmennusjohdon haukkumat Dallasin tähtipelaajat osoittivat suurta kypsyyttä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat