Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Elävä arkisto esittää
  • Monza, EK 5 - live
  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta
  • Nizhni Tagil, miesten karsinta
  • Ruka, hypyt
  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste

Onnellisuus on tärkeämpää kuin kiekkomiljoonat – Oskar Osala hyppäsi pois oravanpyörästä ja elää nyt unelmaansa Espanjan golfrannikolla

Analyyttinen Oskar Osala on oivaltanut yhtä jos toista vuosien varrella. Esimerkiksi sen, ettei kannata tehdä asioita jotka eivät tunnu vaivan arvoisilta. Kuten pelata jääkiekkoa, jos siitä ei nauti.

jääkiekko
Oskar Osala trixar med en puck.
Oskar Osala uskaltaa tehdä rohkeita ratkaisuja. Yle/Sebastian Backman

Kaksi vuotta sitten Oskar Osala neuvotteli siirrosta kahden NHL-joukkueen kanssa. Vuosi sitten hän debytoi olympialaisissa. Nyt Osala on ollut luistelematta puoli vuotta, ja elää golfhullun unelmaelämää Espanjassa. Mitä oikein tapahtui?

Mikä tekee sinut onnelliseksi? Oskar Osalan kohdalla vastaus kysymykseen on vaihdellut viime vuosina.

Juuri nyt siihen kuuluu vihreä ämpärillinen keltaisia palloja, bägi täynnä mailoja ja vapaa paikka harjoituskentällä. Eikä toki Espanjan aamuinen aurinko, linnunlaulu ja shortsikeli tilannetta suoranaisesti pahenna.

Vaasalainen kiekkoammattilainen harjoittelee golfia päivittäin, usein viisi tuntia kerrallaan. Tämä keskiviikko ei ole poikkeus.

– Sen jälkeen kun löysin golfmailan 12-vuotiaana olen ollut yhtä rakastunut golfiin kuin olin aikoinaan jääkiekkoon, Osala sanoo Sportliv-sarjassa.

Kiekkoammattilainen-tittelistä voi tosin olla monta mieltä. Lähivuodet ovat nimittäin olleet mullistavia.

Oskar Osala.
Oskar Osala on pelannut myös olympiakisoissa. All Over Press

Vielä vuonna 2017 Osala pelasi elämänsä parasta jääkiekkoa. Hän oli vuorenvarma, että NHL-unelmasta tulisi totta. Motivaatiotaso mitattiin Richterin asteikolla. Vuotta myöhemmin hän luisteli Pyeongchangin olympiajäillä.

Mutta kahden viime kauden aikana hän on tuskin seissyt luistimilla.

Osala ei ole harjoitellut jäällä kevään SM-liigan finaalisarjan jälkeen. Viime viikkojen aikana hän on vastannut monelle yhteyttä ottaneelle seuralle "ei kiitos".

Mitä tapahtui?

Hymiö mailan päässä

Kuin tilauksesta sinitakkinen mies kävelee Osalaa kohti ja kysyy kysymyksen, jota moni on pohtinut viime aikoina.

– Uranvaihto tulossa, vai? Jääkiekosta golfiin! mies sanoo englanniksi.

Osala nauraa ja ravistelee päätään. Sen jälkeen hän vetää esiin mailan bägistään ja esittelee ylpeänä komeaa pääsuojusta.

– Katso! Olen suunnitellut tämän itse. Halusin hymiön muistuttamaan siitä, ettei tämä touhu ole niin vakavaa. Olenhan hyvin vakava ihminen, hän sanoo hymyillen.

Katso Sportlivin minidokkari Oskar Osalan matkasta huippuhyökkääjästä elämännautiskelijaksi alla olevassa klipissä tai klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Oskar Osalan mielipide on selkeä: Et ole ollut NHL-pelaaja jos ansioluettelossa on vain kolme ottelua. Tämän vuoksi hän metsästi unelmaansa kiihkeästi. Matka kohti tavoitetta piti sisällään paljon menestystä.

Vuonna 2009 hän sai nostaa AHL:n mestaruuspokaalia Hershey Bearsin riveissä ja myöhemmin hänestä tuli kaksinkertainen KHL-mestari Metallurg Magnitogorskissa. Jokainen onnistuminen vei vähän lähemmäs unelmaa.

Oskar Osala.
Oskar Osalan lähivuodet ovat olleet mullistavia.Markku Hyttinen / AOP

Kulminaatiopiste koitti kaksi vuotta sitten – kaudella 2016–2017 kaikki palaset loksahtivat paikoilleen. Osala pelasi mainiosti, otti rohkeasti vastuuta MM-kisoissa ja todisti pärjäävänsä NHL-pelaajia vastaan.

– Tiedän, että olisin pystynyt pelaamaan NHL:ssä silloin. Kaikki tuntui helpolta. Ei tarvinnut puskea eteenpäin kahvin tai hevirokin voimalla, Osala sanoo.

Unelma lähes kosketusetäisyydellä

Agentti neuvotteli kahden NHL-seuran kanssa ja kuiskittiin yksisuuntaisesta sopimuksesta. Vielä kesäkuussa 2017 agentti oli aivan varma, että sopimus syntyisi. Pöytä oli katettu. Mutta juuri kun Osala oli istumassa alas, tuoli vedettiin pois. Yksisuuntaista tarjousta ei koskaan tullut.

– Taso ei riittänyt tai ikää oli liikaa tai mikä siinä nyt oli syynä... En vain ollut riittävän kiinnostava.

Uran hienoin hetki vaihtuikin valtavaan tyhjiöön. 29-vuotiaana Osala tiesi jo liikkuvansa äärirajoilla – kehitysvaraa ei juurikaan enää ollut. Jos NHL-sopimus ei nyt syntyisi, siirtoa ei todennäköisesti koskaan tapahtuisi. Kaksisuuntainen sopimus ei kiinnostanut.

– Ei ole järkeä lähteä Yhdysvaltoihin kaksisuuntaisella sopimuksella. Silloin on pakko tehdä ihmeitä päästäkseen NHL:ään.

Osala nieli pettymyksensä ja solmi uuden sopimuksen Magnitogorskin kanssa. Olympialaiset ilman NHL-pelaajia odottivat puolen vuoden päässä ja Osala halusi kipeästi olla mukana. Mutta akun uudelleenlataaminen oli vaikeaa.

Palo sammui olympialaisten jälkeen

Osala oli juuri pelannut 107 ottelun kauden ja poti kovaa NHL-pettymystä, kun hän viiden viikon loman jälkeen lensi takaisin Venäjälle. Perillä odotti kivenkova harjoitusleiri.

– Ajattelin heti, että vitsi, tästä tulee rankka kokemus. Tuntui, ettei jääkiekko enää ollut kivaa.

Mutta Osala jaksoi raataa ja taisteli itselleen paikan Lauri Marjamäen Leijoniin. Ainakin yhdestä unelmasta tuli totta.

– Se oli valtavan hieno kokemus. Olen niin kiitollinen, että sain mahdollisuuden. Mutta sen jälkeen olo oli tyhjempi kuin koskaan.

Olympialaisten jälkeen oli selvää, että viimeinen liekki oli sammunut. Osala oli antanut kaikkensa ja tasapainoili uupumuksen rajalla. Hän päätti ottaa askeleen taaksepäin ja viheltää pelin poikki. Tauko venyi pidemmäksi kuin moni olisi uskonut.

Oskar Osalas Kärpät förlorade finalserien mot HPK med 3–4.
Oskar Osalan intohimo jääkiekkoa kohtaan on hiipunut. Tomi Jokela / All Over Press

– Miksi en osaa tätä enää? Mitä teen väärin?

Oskar Osala murisee itselleen ja ärsytys kasvaa koko ajan. Hän kääntää mailaa sivulta sivulle, mutta kiekko ei halua pysyä lavalla. Taas kiekko putoaa pusikkoon. Parin minuutin jälkeen hän vihdoin onnistuu.

– Nyt! Yhtäkkiä se on niin helppoa, kuin kiekko olisi liimattu lapaan, Osala sanoo ja hymyilee.

Mutta hän ei ole valmis.

– Vielä kerran!

Näin käy, kun olet sekä perfektionisti että harjoitusnarkomaani. Analyyttinen Osala on oivaltanut yhtä jos toista vuosien varrella. Esimerkiksi sen, että hymiötä kannattaa kantaa mukana golfkentällä. Ja sen, ettei kannata tehdä asioita jotka eivät tunnu vaivan arvoisilta. Kuten pelata jääkiekkoa, jos siitä ei nauti.

Kiekkokollegat kehuivat rohkeutta

Osala yllättyi saamastaan palautteesta päätettyään pitää puolikkaan välivuoden. Jopa ennestään tuntemattomat kiekkoilijat ottivat yhteyttä.

– He kehuivat ratkaisua todella rohkeaksi ja sanoivat haluavansa tehdä samoin, mutta että he eivät uskalla.

Oskar Osala mäter avståndet till ett hål.
Oskar Osala on saanut positiivista palautetta rohkeudestaan. Yle/Sebastian Backman

Syksyllä 2018 Oskar Osala nautti joka hetkestä. Hän pysähtyi pohtimaan uraansa. Miten tyytyväinen hän oli tilanteeseensa, miten pitkälle hän oli päässyt. Hän rakasti mahdollisuutta treenata kovaa ilman kiekkopainoitteista fysiikkaharjoittelua. Sekä sitä, että hän pystyi matkustamaan ja tapaamaan kavereita – ja panostaa golfiin.

– Ajattelin pelkästään jääkiekkoa 14 vuotta. Sitten tajusin, että elämä on aika lyhyt ja siitä pitää myös nauttia. Se oli todella vahva tunne. Oli niin pirun mukavaa! Kuusi kuukautta tuntui puoleltatoista. Aika riensi niin nopeasti.

“Jääkiekko ei ollut hauskaa”

Osala sai tarjouksia KHL:stä, SHL:stä ja kotimaisesta liigasta, mutta kieltäytyi kaikista. Kunnes yksi ajatus alkoi kaivertaa takaraivossa.

– Ei tehnyt mieli pelata, jos olen ihan rehellinen. Mutta rupesin miettimään jos olinkin kyllästynyt elämään Venäjällä enkä itse jääkiekkoon.

Kun hyvä ystävä, Kärppien päävalmentaja Mikko Manner soitti, Osala päättikin tarttua syöttiin.

Oskar Osala.
Oskar Osala pelasi viime vuonna Kärpissä.Emil Hansson / All Over Press

Viime marraskuussa Espanjan aurinko vaihtui Oulun talvihämärään. Säätä lukuun ottamatta kaikki oli täydellistä.

Osala viihtyi heti mestarisuosikin ryhmässä. Hän pääsi nopeasti pelirytmiin ja alkoi takoa pisteitä – KooKoota vastaan tammikuussa syntyi peräti neljä maalia.

– Kaupunki oli ihana, joukkuekaverit mahtavia ja koko Kärppien organisaatio korkeatasoinen. Kaikki oli aivan täydellistä.

Oli vain yksi ongelma:

– Jääkiekko ei ollut hauskaa. Silloin ymmärsin aika hyvin mistä oli kyse. Ja se tuntui pahalta.

Ratkaisevan HPK:lle hävityn finaalin jälkeen Oskar Osala on luistellut vain kerran.

Ei pelkää lopettamista

Aivan kuten viime vuonna Osala on saanut tarjouksia monelta seuralta. Myöntävä vastaus ei ole ollut lähelläkään.

– Ei ollenkaan tee mieli pelata. Palo tuntuu olevan aika kaukana.

Oletko valmis lopettamaan?

– En vielä. Euroopan siirtoikkuna sulkeutuu vasta helmikuussa, joten kiirettä ei ole. Elän päivä kerrallaan, mutta kuten sanottua: palo ei tunnu olevan lähellä.

Oskar Osala er ut.
Lopettamispäätös ei pelota Oskar Osalaa.Yle/Sebastian Backman

Osala toteaa, ettei lopettamispäätös tunnu pelottavalta. Mutta kyse on isoista asioista ja hän haluaa käyttää kaiken mahdollisen ajan päätöksen tekemiseen.

Pystytkö keksimään jonkun tavoitteen jääkiekossa, joka tuntuisi sekä realistiselta että inspiroivalta?

– Valitettavasti en. Ainoa olisi NHL, mutta jos en päässyt sinne 2017, niin ei tunnu kovin realistiselta että pääsisin siihen tulevaisuudessakaan.

Kehittyminen golfkentällä ja punttisalilla kiinnostaa enemmän.

Oskar Osala på gym.
Rauta on väkivahvalle Oskar Osalalle kevyttä.Yle/Sebastian Backman

Torstai – punttipäivä.

Osala katsoo hymyillen hikisenä soutulaitteesta ylös nousevaa nuorta miestä. Laite on rehkimisen aikana liikkunut taaksepäin usean metrin.

– Luulin että olit soutamassa Marokkoon, Osala heittää.

Vastaukseksi hän saa naurun.

Osala on juuri nostanut suorille käsille päivän raskaimmat penkkipainot: 120 kiloa. Hän seuraa läheisen ystävän, maailmanmestari Fredrik Smulterin laatimaa harjoitusohjelmaa. Tähtäin on nostaa keväällä ennätyslukemat 155 kiloa.

Tällä hetkellä päivät täyttyvät salitreenistä ja golfista. Ellei Osala itse ole golfkentällä, hän katsoo golflähetyksiä tv:stä. Nälkä on kyltymätön.

Osala on hyvin tietoinen siitä, että hän on etuoikeutetussa asemassa. Mutta hän tietää myös, että kuherruskuukausi jääkiekon ulkopuolella tulee loppumaan jonain päivänä.

Tulevaisuuden ammatti kentänhoitaja?

Tulevaisuudessa hän hankkii mielellään itselleen työpaikan.

– Mutta sen ei pitäisi tuntua työltä!

Jos hänen juuri nyt pitäisi valita opintolinja, valinta olisi golfkentänhoitaja. Osala pitää kentänhoidosta ja haravoi aina bunkkerit täydelliseen kuntoon.

– Haluaisin myös oppia enemmän ruohosta. On olemassa eri lajeja ja erot pelatessa ovat suuria, hän kertoo innokkaasti.

Mitä tekee sinut onnelliseksi?

– Että olen hyvä ihminen. Hyvä poika vanhemmilleni ja hyvä mies tulevalle vaimolleni. Että teen töitä saavuttaakseni uusia tavoitteita ja unelmia, jotka tällä hetkellä löytyvät golfista ja salilta.

Oskar Osala går på en strand med sin fästmö.
Oskar Osala osaa nauttia elämästä perheensä kanssa.Yle/Sebastian Backman

Eroa tämänhetkisen elämäntilanteen ja Venäjällä vietetyn edelliskauden välillä Osala kuvailee yöksi ja päiväksi.

– En ole koskaan ennen tuntenut oloani näin rauhalliseksi. Ei ole kiire mihinkään ja otan päivän kerrallaan. Elän unelmaani.

Ajamme ylös vuorille, Osalan lenkkimaisemiin. Hän on ihastunut rikkaaseen luontoon ja suuriin korkeuseroihin. Näköala on päätä huimaava.

– Katso, siellä näkyy Gibraltar ja siinä Marokon pohjoispää, hän sanoo ja osoittaa kaukaisuuteen.

Jäämme kameramiehen kanssa kuvaamaan ja Osala kävelee eteenpäin. Hän pysähtyy, katsoo horisonttiin ja lyö reiän ilmaan näkymättömällä mailalla.

Lyönti ei näytä lämäriltä. Käsistä näyttää lähinnä löytyvän rautaseiska.

Sebastian Backman

Lue myös:

HPK voitti jääkiekon SM-kultaa! Mieletön seitsemäs finaali ratkesi jatkoerässä dramaattisesti

Oskar Osalalla oli monta kovaa tarjousta pöydällään, mutta Kärppien onneksi Mikko Manner luki kaverinsa viestin väärin ja tarjosi Oulua

Oskar Osala uskalsi viheltää pelin poikki kiekkouransa huipulla, kun kipinä katosi – "Ei olisi ollut montaa kautta tankissa jäljellä"

Leijonien Oskar Osala liikuttui – saavutti yhden suurista unelmistaan: ”Kaikki asiat, jotka siihen paperiin kirjoitin, ovat toteutuneet”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat