Voitto Kreikasta parantaisi lähes varmuudella Suomen mahdollisuuksia EM-kisojen lohkoarvonnassa – lue kattava infopaketti arvonnan koukeroista

Ensi kesän EM-lopputurnauksen lohkoarvonta kätkee sisälleen ennennäkemättömän määrän erilaisia koukeroita.

Jalkapallon miesten EM 2020
Pohjoiskaarre
Suomen kannattajat odottavat malttamattomana tietoa siitä, minne Huuhkajien matka ensi kesän EM-kisoissa käy.Tomi Hänninen

Ensin olennaisin asia Huuhkajien illan Kreikka-ottelun kannalta: voitto nostaisi Suomen lähes varmuudella EM-kisojen lohkoarvonnan kolmanteen koriin. Se parantaisi mahdollisuuksia saada EM-kisoihin helpompi alkulohko.

Jos Suomi voittaa, Unkarilla olisi vielä tiistaina mahdollisuus pudottaa Huuhkajat rankingissa neljänteen koriin. Unkarin pitäisi kuitenkin voittaa Wales huomattavan runsaslukuisesti vieraskentällä.

Sitten niihin koukeroihin.

Jalkapallon EM-kisat pelataan ensi kesänä turnauksen 60-vuotisjuhlan kunniaksi peräti kahdessatoista Euroopan maassa. Lohkoarvonta poikkeaa useiden isäntämaiden ja uuden Kansojen liigan karsintapolun vuoksi aiemmista kisoista merkittävästi.

Lopputurnauksen lohkoarvonta järjestetään lauantaina 30. marraskuuta Bukarestissa. Tiistai-iltaan mennessä on selvillä 20 kisoissa mukana olevaa maata, joiden joukkoon Suomi on jo varmistanut paikkansa.

Loput neljä maata selviävät vasta maaliskuussa, jolloin pelataan Kansojen liigan sijoitusten perusteella jaetut jatkokarsinnat. Divisioonapolkujen A–D-voittajat lunastavat liput kesäkuussa alkaviin EM-kisoihin.

Tämä tarkoittaa sitä, että marraskuun lohkoarvonnassa arvotaan 20 joukkueen lisäksi paikat jokaisen divisioonapolun voittajalle jo etukäteen.

Arvontakorit yhdestä neljään määräytyvät Uefan karsintarankingin mukaisesti seuraavalla tavalla:

1. kori: Kuusi parasta lohkovoittajaa

2. kori: Neljä heikointa lohkovoittajaa ja kaksi parasta lohkokakkosta

3. kori: Kuusi lohkokakkosta

4. kori: Kaksi heikointa lohkokakkosta ja neljä Kansojen liigan karsintapolkujen voittajaa

Lohkokakkosten vertailussa katsotaan pisteitä, mutta mukaan ei lasketa otteluita lohkoissa kuudenneksi sijoittuneita vastaan. Esimerkiksi Suomella ei siis ole vertailussa mukana Liechtenstein-pelien pisteitä.

Euro 2020 pallo
Ensi kesän EM-kisoissa pelataan tällaisella pallolla.AOP

Uefa kieltänyt ottelupareja

Kisoihin pääsevät isäntämaat on suoraan sijoitettu jo niihin lohkoihin, joissa heidän kaupungissaan pelataan. Nyt on jo varmaa, että kisaisännistä Azerbaidzhan ei ole mukana EM-kisoissa.

Isäntämaista jatkokarsintaan ovat vaarassa joutua Tanska, Irlanti ja Unkari. Varmuudella jatkokarsinnassa pelaavat isäntämaista Romania ja Skotlanti.

Jos arvonta ei vielä tässä vaiheessa kuulosta tarpeeksi monimutkaiselta, Uefan turnaussääntöjen mukaan samassa arvontakorissa ei voi olla kahta samaa lohkoa isännöivää maata.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Tanskan varmistaessa kisapaikan sitä ei voida sijoittaa Venäjän kanssa samaan arvontakoriin, vaikka ranking niin määräisikin. Tällaisessa tapauksessa huonommin rankingissa sijoittuva maa korvataan alemman koriin parhaiten sijoittuneella maalla.

Jatkokarsintoihin osallistuvat isäntämaat sijoitetaan eri polkuihin, jotta ne voidaan sijoittaa lopputurnauksissa omiin lohkoihinsa. Näin siis siitä huolimatta, etteivät isäntämaat välttämättä etene jatkokarsinnasta kisoihin asti.

Viimeisenä mausteena Uefa on määrännyt arvontaan pareja, joita ei poliittisista syistä voi arpoa samaan lohkoon. EM-lohkoarvonnan kannalta olennaiset parit ovat seuraavat:

Bosnia-Hertsegovina–Kosovo
Serbia–Kosovo
Venäjä–Kosovo
Venäjä–Ukraina

Näistä Venäjä ja Ukraina ovat jo varmistaneet paikkansa kisoissa. Bosnia, Kosovo ja Serbia voivat lunastaa kisalippunsa jatkokarsinnan kautta.

Kosovo on varmuudella mukana Kansojen liigan jatkokarsinnan D-polussa, joten lohkoarvonnassa tämän polun voittavaa joukkuetta ei voida arpoa samaan lohkoon ylemmissä arvontakoreissa jo varmuudella olevan Venäjän kanssa.

David Trezeguet Euro 2016
Ranskan Euroopan mestariksi vuonna 2000 ampunut David Trezeguet arpoi lohkoja edellisiin EM-kisoihin.Getty Images

Suomen lohko voi varmistua jo ennen arvontaa

Edellä mainittujen pykälien vuoksi on mahdollista, että Suomen alkulohko varmistuu mahdollisesti tiistai-iltana. Jos ennen maanantain otteluita vallitseva ranking pysyy samana, Suomi pelaa EM-kisoissa Pietarin ja Kööpenhaminan lohkossa yhdessä Venäjän, Tanskan ja Belgian kanssa. Tämä skenaario vaatisi myös Espanjan voittoa Romaniasta maananataina ja Saksan voittoa Pohjois-Irlannista tiistaina.

Miksi näin? Venäjä ja Tanska pelaavat kisaisäntinä joka tapauksessa samassa lohkossa, jos Tanska selvittää tiensä turnaukseen. Ykköskorissa olisi mukana Belgian lisäksi neljä isäntämaata ja Venäjän lohkosta poissuljettu Ukraina, joten Belgia olisi ainoa mahdollinen joukkue B-lohkoon.

Neloskorista Suomi jäisi ainoana mahdollisena maana Venäjän lohkoon. Tällä hetkellä heikoimpana lohkokakkosena kisoihin menossa oleva Unkari on yksi isäntämaista, ja Kansojen liigan A-, B- ja C-polut johtaisivat lohkoihin, joiden isäntämaat ovat mukana kunkin polun jatkokarsinnassa.

Viimeisimpänä D-polun voittajaa ei voida arpoa Venäjän lohkoon, koska Kosovo on varmuudella mukana. D-polun ensimmäiset otteluparit ovat jo varmistuneet, ne ovat Georgia–Valko-Venäjä ja Pohjois-Makedonia–Kosovo. A–C-polkujen otteluparit arvotaan perjantaina.

Jos Suomi onnistuu nousemaan arvonnan kolmoskoriin, voi se päätyä arvonnassa mihin tahansa lohkoon. Tanskan päätyminen samaan koriin voisi kuitenkin estää Suomelta pääsyn Pietarin ja Kööpenhaminan lohkoon. Neloskorista Suomi arvotaan joko Pietarin & Kööpenhaminan, Rooman & Bakun tai Bilbaon & Dublinin lohkoon.

EM-lopputurnauksen lohkoarvontaa voi seurata suorana lähetyksenä Ylen kanavilta lauantaina 30. marraskuuta. Kesän kisoista Yle näyttää suorana kaikki ottelut.

Päivitetty kello 18.02. Lisätty, että Kööpenhaminan ja Pietarin lohkoon pääsemiseen heti karsintojen jälkeen vaadittaisiin Espanjan ja Saksan voittoa heidän viimeisissä otteluissaan.

Lue myös:

Kommentti: Huuhkaja-pelaajien taistelu kisapaikoista käynnistyy – Kreikka-ottelulla vissi merkitys EM-kisojen kannalta

Missä Huuhkajat pelaa EM-kisoissa, ketä vastaan ja miten lipunmyynti etenee? Näin kuumat kysymykset ratkeavat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat