Suora

  • Ratsastuksen maailma
  • Elävä arkisto esittää
  • Viimeistä viedään

Ville Heinola sai Winnipegin seurajohdolta selvän vaatimuksen – tästä syystä sensaatiomaisesti NHL-uransa aloittanut superlahjakkuus pelaa nyt Suomessa

Winnipeg Jetsin seurajohto käski Ville Heinolaa panemaan työhaalarit päälle Rauman Lukossa.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Ville Heinola
Ville Heinola on vielä toistaiseksi ilman tehopisteitä Rauman Lukossa. Pelejä on kertynyt tällä kaudella kolme. AOP

RAUMA. Ville Heinolalle kesän jälkeinen aika on ollut ikimuistoinen. Vasta 18-vuotias puolustajalahjakkuus on päässyt jo nyt kokemaan ainutlaatuisia tapahtumia vastoin kaikkia odotuksiaan. Ensimmäisen kierroksen NHL-varaus oli toki odotettavissa, mutta murtautuminen heti kättelyssä Winnipegin pelaavaan NHL-kokoonpanoon tuli Heinolalle niin sanotusti puskista.

Kahdeksan NHL-ottelun jälkeen nuorelle suomalaiselle tuli lyhyt komennus farmiliigaan. Lopulta edessä oli paluu Rauman Lukkoon hakemaan uutta, tukevampaa potkua tulevalle NHL-uralleen.

– Fiilis oli alkuun tietysti hieman pettynyt, koska kaikki haluavat pelata NHL:ssä. Osasin odottaa tätäkin vaihtoehtoa, koska alkuperäinen ajatukseni oli pelata tällä kaudella SM-liigassa, Heinola toteaa Yle Urheilun haastattelussa.

Nuorimies tunnustaa kuitenkin realiteetit Suomeen palattuaan.

– On katsottava isompaa kuvaa. Paluu SM-liigaan palvelee minua varmasti myöhemmin.

Ville Heinola juhlii maalia.
Ville Heinola sopeutui NHL:ään salamannopeasti. Hän teki kahdeksassa ottelussa viisi (1+4) tehopistettä.Getty Images

Ennen SM-liigakomennustaan Heinola ehti käydä kehityskeskustelut Winnipeg Jetsin seurajohdon kanssa. GM Kevin Chevaldayoffin ja päävalmentaja Paul Mauricen ajatukset tulivat nuorelle suomalaiselle selväksi.

– Winnipegin seurajohto ei halunnut, että joutuisin joukkueessa pieneen rooliin ja pienille peliminuuteille, jotka voisivat haitata kehittymistä. He haluavat, että pelaan jatkossa isossa roolissa. Juuri SM-liiga on tätä tavoitetta varten, Heinola muistuttaa.

Alkaneen SM-liigakauden jokainen välipäivän harjoittelusessio, mutta myös pelipäivän toimet ovat Heinolan kehitykselle olennaisia matkalla pelipaikan vakiinnuttamiseen NHL:ssä.

– Seurajohdon viesti oli, että työnteko ei saa loppua vaan juuri nyt on laitettava haalarit Suomessa kunnolla ylle. Jokapäiväinen, kova työnteko on nyt kaikkein tärkeintä, Ville Heinola taustoittaa.

Ajatukset lukossa New Yorkin kirkkaissa valoissa

Heinola sai tunnustella NHL-pelaamisen vaatimuksia heti Winnipeg Jetsin kauden avausottelussa, vieläpä New Yorkin Madison Square Gardenin kirkkaissa valoissa.

– Jännitti todella paljon ja pää oli aivan tyhjä. En pystynyt ajattelemaan mitään, mutta kun pääsin jäälle ja aloin pelaamaan niin jännitys alkoi hieman laukeamaan, Heinola kertaa ensimmäistä NHL-peliään New Yorkissa hymyssä suin.

Urheilijan vanha totuus pätee myös hänen kohdallaan. Itseluottamus kasvattaa lisää itseluottamusta.

– Kun ensimmäinen NHL-otteluni kulki hyvin, ja heti perään toinenkin, niin mieleeni tuli ajatus, että tämä ei ollut mitään sattumaa. Kun pääsin tekemään vielä maalinkin, pelini alkoi rullata ja tuntua koko ajan paremmalta.

– Itseluottamukseni oli koko ajan hyvä, eikä pelaamiseni jäänyt siitä kiinni missään vaiheessa, NHL:n ykköskierroksen varaus vakuuttaa.

Ville Heinola 9.10.2019
Ville Heinola sai heti kauden alussa paljon vastuuta Winnipegissä. Silti tie vei takaisin Raumalle.Joe Sargent/Getty Images

Ville Heinola sai kaikissa kahdeksassa NHL-pelissään hyvin vastuuta: peliaika oli keskimäärin 18 minuuttia per ottelu, parhaimmillaan jopa 23 minuuttia. Aloitus NHL:ssä oli jopa sensaatiomaisen hyvä.

– Voin sanoa suoraan, että minulle jäi kova nälkä NHL:n suuntaan. Omat tavoitteeni ovat siellä. Nälkää jäi senkin takia, koska huomasin pystyväni pelaamaan siellä ensi kaudella ja myöhemminkin, Heinola sanoo.

– Kiekollinen peli oli se juttu, jossa pärjäsin NHL-otteluissa. Pystyin avaamaan peliä ja lähtemään paineen alta. Hyökkäyspäässä pystyin pelaamaan rauhallista peliä ja toimittamaan kiekkoa maalille.

Heinola haluaa palata nopeasti NHL-pelin tylyihin lainalaisuuksiin: fyysisyyteen ja kovaan kamppailupelaamiseen. Näiden seikkojen kanssa nuorella pelaajalla on kovin työmaa.

– Fyysisyyden kanssa minulla on tietysti paljon tekemistä kuten varmasti kaikilla 18-vuotiailla pelaajilla. Kun tämä puoli tulee joskus kuntoon, pystyn siellä kyllä pelaamaan.

– Fysiikan kehittäminen on minulle iso juttu, sillä NHL:ssä on niin isoja äijiä, jotka pelaavat todella kovaa eli joutuvat koko ajan miettimään miten mennään mihinkin tilanteeseen, hän toteaa.

Ville Heinola kuvassa
Ville Heinola oli voittamassa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta viime tammikuussa.AOP

Ei taikatemppuja vaan peruspeliä

Winnipeg Jetsin tulevaisuuden puolustajan on vedettävä Raumalla työhaalarit entistä tiukemmin ylleen ja siinä sivussa autettava Lukkoa nousemaan SM-liigan huipulle.

– Iso juttu minulle on se, että joukkue voittaa pelejä. Se on kaiken lähtökohta. Itse haluan tehdä tietysti tulosta kaukalossa ja olla auttamassa joukkuetta voittamaan, Ville Heinola sanoo.

Heinolan keskustelut Lukon valmennusjohdon kanssa roolista ovat olleet selvät: kiekollisesti taitavalta lahjakkuudelta ei haluta mitään taikatemppujen yrittämistä tai ihmetekoja.

– Olemme yrittäneet rauhoittaa omaa tilannettani. Tarkoitus on lähteä aivan perusasioista liikkeelle, koska alku on aina hieman hankalaa. Jokaisessa pelissä on lähdettävä peruspelin kautta liikkeelle, jotta pääsisin liigavauhtiin mukaan.

Lue myös:

JYP ja Ilves kaunistelivat voittoputkiaan – Julius Nättinen dominoi pörssejä, Ville Heinolalla vaikea alku

Lukolle ilouutisia – Winnipeg Jets lähettää Ville Heinolan Raumalle

Kommentti: Ville Heinolan paras ratkaisu olisi palata vuodeksi Rauman Lukkoon, vaikka on paikkansa NHL:ssä ansainnut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat