Suora

 • Hiihdon Ski Classics, La Venosta
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
 • Lumilautailun MC: Peking, Big Air
 • Urheilustudio 14.12.
 • Jääkiekon EHT Venäjä - Tshekki
 • Lumilautailun MC, Big Air, Peking
 • Urheilustudio 14.12.
 • Sprintit, Davos
 • Ampumahiihdon MC, miesten takaa-ajokilpailu, Hochfilzen
 • Mäkihypyn MC, miesten joukkuemäki, Klingenthal
 • Miesten joukkuemäki, Klingenthal
 • Urheiluruutu
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Venäjä - Tshekki
 • Urheiluruutu

Kansainvälinen olympiakomitea sopi pitkästä yhteistyöstä Airbnb:n kanssa – tulevan kisakaupungin pomo hermostui ja latoi vakavia syytöksiä

KOK:n tuore yhteistyökumppanisopimus majoituspalvelu Airbnb:n kanssa on nostattanut vastarintaa Pariisissa.

olympialaiset
Anne Hidalgo
Anne Hidalgo on toiminut Pariisin pormestarina vuodesta 2014.AOP/Rex Features

Kansainvälinen olympiakomitea tiedotti maanantaina tehneensä yhdeksän vuoden sponsorisopimuksen majoituspalvelu Airbnb:n kanssa. Sopimuksella Airbnb liittyy kansainvälisen olympiakomitean pääyhteistyökumppaneiden joukkoon.

Yhteistyösopimuksen taloudellisia yksityiskohtia ei kuitenkaan julkistettu. Airbnb on KOK:n yhteistyökumppani ensi vuoden Tokion olympialaisista alkaen ja uusi sopimus jatkuu vuoden 2028 olympialaisiin ja paralympialaisiin saakka.

Sopimus aiheutti sanasotaa jo etukäteen, kertoo uutistoimisto AFP. Vuoden 2024 kesäolympialaisten isäntäkaupungin Pariisin pormestari Anne Hidalgo oli lähettänyt perjantaina Airbnb-sopimuksesta valituskirjeen Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajalle Thomas Bachille.

Pariisin kaupungin viranomaisten mukaan Airbnb-palvelun takia kaupungin vuokrat nousevat. Myöskään pitkäaikaisia vuokra-asuntoja ei ole enää niin paljoa tarjolla kaupungin asukkaille, koska turistimarkkinoita suositaan enemmän. Asuntoja ostetaan kakkos- ja kolmosasunnoiksi, joita voidaan hyödyntää Airbnb:n avulla.

Pariisissa on AFP:n mukaan 65 000 Airbnb-asuntoa. Pariisin kaupunki on käynyt viime aikoina useita oikeustaistoja amerikkalaista majoitupalvelua vastaan. Helmikuussa Pariisin viranomaiset vaativat Airbnb:ltä 12,5 miljoonaa euroa korvauksia, koska Airbnb on sallinut käyttäjiltään asuntojen vuokraamisen ilman rekisteröinti-ilmoitusta kaupungille.

Kirjeessään Kansainväliselle olympiakomitealle pormestari Hidalgo väitti, että hän voisi kieltää lyhytaikaisen vuorkaamisen joissain oisissa Pariisia, jos Airbnb:lle ei asetettaisi tarkempia rajoituksia kansallisella tasolla koko Ranskassa.

– Airbnb vähentää merkittävän määrän majapaikkoja Pariisissa. Airbnb edistää vuokrahintojen kasvamista ja pahentaa asuntojen puutetta vuokramarkkinoilla. Tästä tulee kustannuksia kaikille pariisilaisille, etenkin keskiluokkaisille, Hidalgo kirjoittaa.

Thomas Bach
KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach on iloinen Airbnb-yhteistyöstä.AOP/Rex Features

Pormestari syytti myös Airbnb:tä paikallisten yritysten toiminnan horjuttamisesta ja töykeästä kilpailusta perinteisiä hotelleja vastaan.

KOK:n puheenjohtaja Bachin mukaan Airbnb-yhteistyöllä ei korvata perinteisiä olympiakyliä, joissa urheilijat ovat majoittuneet kisojen ajan.

KOK vaatii isäntäkaupungilta vähintään 40 000 huonetta majoitusta varten. Bachin mukaan Airbnb-yhteistyö auttaa tekemään kisoista ympäristöystävällisempiä.

– Nyt isäntäkaupungit voivat hyödyntää Airbnb:n potentiaalia. Isäntäkaupunkien ei tarvitse luvata uusien hotellien tai majoitusten rakentamista. He voivat sen sijaan viitata siihen, kuinka monta Airbnb-asuntoa kaupungissa on tarjolla, Bach vakuuttaa.

Lue lisää:

BBC: Airbnb kieltää tilojen vuokraamisen juhlatiloiksi – taustalla viisi henkeä vaatinut ammuskelu halloween-juhlassa

Airbnb-vuokraajien verovilunki tuplaantunut – Verottaja huomasi että tuloja jää ilmoittamatta jo 15 miljoonaa euroa

Lähteet: AFP, Reuters

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat