Suora

  • Rytmisen EM, joukkueiden 2-ottelun pallo-ohjelma
  • Alppihiihdon MC: Lech/Zürs, naisten paripujottelu
  • Lech/Zürs, naisten paripujottelu
  • Paineet hävisivät - urheilijaidentiteetti jäi: Kaisa Mäkäräinen etsii elämälleen uutta suuntaa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Joukkueiden 2-ottelu

EM-kisapaikan varmistaneen Suomen karsinnat päättyivät tappioon – kisalohko voi selvitä jo tiistaina

Suomi hävisi jalkapallon EM-karsintojen päätöskamppailun Kreikalle. Ottelun maalit näet kuvaa klikkaamalla. (Kuvalähde: Viasat)

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Kreikka kukisti Suomen EM-karsintojen päätöskamppailussa
Kreikka kukisti Suomen EM-karsintojen päätöskamppailussa

EM-kisapaikkansa perjantaina varmistanut Suomen miesten jalkapallomaajoukkue hävisi EM-karsintojen päätöskamppailun Kreikalle maalein 1–2.

Tappion myötä Suomi lähtee EM-kisojen lohkoarvontoihin neloskorista.

Suomi oli tehnyt yhteensä kuusi muutosta sitten voitokkaan Liechtenstein-kamppailun ja muun muassa kuusi nollapeliä torjunut Lukas Hradecky sai tehdä tilaa Jesse Joroselle.

Myös Kreikan miehistö oli muuttunut sitten syyskuun, sillä Suomen 1–0-voittoon päättyneestä ottelusta Kreikan avauksessa oli vain keskikentällä häärivä Dimitris Kourbelis.

Kreikka hallitsi avausjaksolla palloa, mutta Suomi piti isännät vaarallisimmilta maalipaikoilta poissa. Huuhkajat rankaisikin vajaan puolen tunnin kohdalla, kun Jorosen pitkä avaus tavoitti Teemu Pukin. Pukki pääsi iskemään laiskasti pelanneiden kreikkalaistoppareiden takaa ja ryösti pallon Pantelis Hatzidiakokselta. EM-karsintojen kymmenennen maalinsa Pukki sijoitti tarkasti oikeaan alanurkkaan.

Kymmentä minuuttia myöhemmin Joronen otti ottelun siihen asti tärkeimmän torjunnan, kun hän venyi Anastasios Bakasetaksen puskun tielle. Tauolle mentiin Suomen 1–0-johdossa.

Kreikka rankaisi heti

Kreikka aloitti toisen jakson väkevästi, kun Petros Mantalos vei Kreikan johtoon jo 47. minuutilla. Joni Kauko menetti pallon keskialueella, ja Kreikka pääsi nopeaan vastahyökkäykseen. Dimitris Limnios keskitti ja pallo jäi pyörimään Suomen alueelle. Bakasetas taisteli pallon suomalaispuolustajien välistä ja jatkoi sen Mantolokselle, joka pääsi maalin edestä siirtämään pallon ohi Jorosen.

Suomen paras paikka toisella jaksolla avautui Pukille 69. minuutilla. Kauko löysi laidalta Jukka Raitalan, joka jatkoi boksin sisään Pukille. Suomalaishyökkääjä laukoi pallon kuitenkin ohi kreikkalaisvahti Odisseas Vlachodimoksen.

Vain hetkeä myöhemmin Joronen joutui antautumaan toistamiseen illan aikana. Suomalaisvahti sai kätensä vielä Efthimis Koulouriksen yrityksen tielle, mutta Konstantinos Galanopoulos pääsi tuikkaamaan paluupallosta maajoukkueuransa avausosuman.

Ottelun maalit näet kuvaa klikkaamalla. (Kuvalähde: Viasat)

Kreikka tuli vahvasti myös lopussa eikä kolmas osuma ollut kaukana. Thomas Lam pelasti tilanteen vielä maaliviivalta ja lukemat säilyivät 2–1:ssä.

Suomen tappio tiesi, että joukkue jää EM-kisojen lohkoarvonnoissa neloskoriin. Suomen lohko EM-kisoissa voi siis ratketa ennen arvontaa.

Suomi pelaa mitä todennäköisimmin Pietarissa ja Kööpenhaminassa Belgian, Venäjän ja Tanskan kanssa. Saksan on voitettava tiistaina Pohjois-Irlanti C-lohkossa ja Unkarin on oltava E-lohkon kakkonen.

Jos Saksa ei voita tai E-lohkon kakkoseksi nousee Unkarin tilalle Wales tai Slovakia, voi Suomi joutua myös Rooman ja Bakun lohkoon. Tilanne voi muuttua myös, jos Unkari voittaa Walesin vähintään kolmella maalilla. Silloinkin Suomi voi joutua Roomaan ja Bakuun.

Huuhkajat palaa Suomeen tiistaina. Historiallista jalkapallomiesten ensimmäistä EM-kisapaikkaa juhlitaan Kansalaistorilla Helsingissä tiistai-iltana.

Yle Urheilu seuraa Huuhkajien paluuta Suomeen tiistaina. Suora erikoislähetys Areenassa kello 16.30 alkaen.

Päivitetty kello 0.52. Täsmennetty Huuhkajien lohkomahdollisuuksia Saksan sekä E-lohkon pelien osalta.

Lue myös:

Huuhkajien maalivahdiksi päässyt Joronen harmitteli ikävää nukahdusta EM-karsintojen päätöksessä – ei pääse mukaan kansanjuhlaan

Pikahälytyksellä Huuhkajiin kutsuttu Petteri Forsell ulkona Kreikka-pelistä – syynä joukkueenjohtajan unohdus: "Harmittaa vietävästi"

Voitto Kreikasta parantaisi lähes varmuudella Suomen mahdollisuuksia EM-kisojen lohkoarvonnassa – lue kattava infopaketti arvonnan koukeroista

Kommentti: Huuhkaja-pelaajien taistelu kisapaikoista käynnistyy – Kreikka-ottelulla vissi merkitys EM-kisojen kannalta

Tshekin tappio lisäsi Huuhkajien Kreikka-pelin panosta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat