Suora

  • Ampumahiihdon MC, naisten pikamatka, Hochfilzen
  • Elävä arkisto esittää
  • Ampumahiihtäjä Dorothea Wierer - lintsaajasta maailman parhaaksi
  • Lumilautailun MC: Montafon, lumilautakrossi
  • Lumilautakrossi, Montafon
  • Ampumahiihdon MC, miesten pikamatka, Hochfilzen

Olli Määttä haluaa näyttää, mistä Pittsburgh kesällä luopui – suomalaispuolustajalla suuri vastuu kurssinsa kääntäneessä seurassa: "Tässä pääsikin aika hyvään paikkaan"

Olli Määtän edustaman Chicagon oli avattava peliään voittaakseen, mutta silläkin on hintansa.

NHL
Olli Määttä katoo, minne pitäisi syöttää.
Olli Määttä on kirjannut tällä kaudella 20 pelistä tehot 0+6.Getty Images

VANCOUVER. Syitä siihen, miksi Chicago halusi kesällä vahvistaa puolustuskalustoaan JYP-kasvatti Olli Määtällä, 25, ei tarvinnut kaukaa hakea. Hyökkäysvoimastaan tunnettu Chicago antoi menneellä kaudella vastustajille viidellä viittä vastaan enemmän vaarallisia maalipaikkoja kuin mikään toinen joukkue NHL:ssä.

Määttä ei siis tullut tuuliseen kaupunkiin pelaamaan näyttävää kiekollista peliä tai tekemään pisteitä ylivoimalla.

Kahdesti Pittsburghissa Stanley Cupia nostellut Määttä tuli Chicagoon vartioimaan omaa maalia. Vaikka Määttä on ikänsä puolesta edelleen nuori mies, Chicago koki saaneensa paljon kokeneen ja luotettavan veteraanipelaajan, jonka vahvuudet ovat nimenomaan puolustuspäässä.

Vaikka Määtän nimi oli pyörinyt siirtohuhuissa jo tovin, juhannuksen alla tapahtunut pelaajakauppa pääsi yllättämään pelaajan.

– Sitä luulee parikymppisenä pelaavansa koko uransa samassa paikassa. Iän karttuessa sitä alkaa hiljalleen ymmärtää, että pelaajakauppa saattaa joskus osua omallekin kohdalle. Kyllä se silti pääsi yllättämään, kai se aina pelaajan yllättää, Määttä pyörittelee Yle Urheilulle.

Olli Määttä.
Olli Määttä on kotiutunut Chicagoon hyvin. Getty Images

Nyt Määttä haluaa näyttää, mistä Pittsburgh kesällä luopui.

– Tietenkin sitä haluaa uudessa ympäristössä näyttää, miten hyvä pelaaja on. Näyttää, mitä pystyy tässä liigassa tekemään. Mitä enemmän tässä on aikaa mennyt ja mitä enemmän on päässyt tutustumaan kaupunkiin ja organisaatioon, sitä enemmän on tullut tunne, että tässä pääsikin aika hyvään paikkaan, Määttä hymyilee.

Kankea alku

Chicagossa seurajohdolla ja valmennuksella oli siis kesällä olemassa kirkas ajatus siitä, että tulevalla kaudella perälauta ei vuotaisi, kuten kaudella 2018–19. Tämän mukaan lähti myös päävalmentaja Jeremy Colliton rakentamaan joukkueelle pelitapaa uudelle kaudelle.

Muutoksista selkein liittyi oman alueen pelaamiseen: joukkue pyrkisi ylimiehittämään keskustaa pudottamalla laitahyökkääjistä toisen maalin eteen kahden puolustajan ja keskushyökkääjän avuksi.

Muutos toimi. Vaikka Chicago hävisi paljon lokakuussa, se itse asiassa puolusti – valmennuksenkin mukaan – keskustaa aiempaa paremmin. Tämä kuitenkin synnytti ongelman toisaalle: joukkue oli usein kiekon saadessaan niin syvällä omissa tai lähellä toisiaan, että avauspelaaminen puuroutui. Joukkue jäi sekavan avauspelaamisen vuoksi monesti jumiin omalle alueelleen.

Samalla hyytyi hyökkäyspeli sekä siitä elävien tähtipelaajien hymyt. Joukkue teki lokakuun yhdessätoista ottelussa vain 25 osumaa.

Tämän jälkeen valmennusjohto päätti, että joukkueen on aika tulla ulos kuorestaan. Toista laitahyökkääjää nostettiin taas ylemmäs, mikä avasi väylät ulos omalta alueelta. Ja, kun joukkue alkoi päästä ulos omista helpommin, hyökkäyspeli aukesi. Muutosten jälkeen Chicago on tehnyt marraskuussa eniten (36) maaleja.

Olli Määttä tervehtii faneja.
Fanit ovat ottaneet Olli Määtän hyvin vastaan Chicagossa. Getty Images

– Viime aikoina ollaan lähdetty omista paljon paremmin, se on isoin muutos tässä. Meillä on paljon hyökkäyspäässä taitoa, joten ajatus on, että meidän on päästävä hyökkäysalueelle nopeammin. Meillä oli alkukaudella liiaksi niitä pelejä, missä pyörittiin omissa aivan liikaa, eikä me niin haluta pelata, Määttä sanoo.

Määttä muistuttaa myös kankeaan alkuun viitaten, ettei muutoksia kokeneen joukkueen yhteispeli lähde käyntiin sormia napsauttamalla.

– Me olemme puhuneet asioista todella paljon syksyllä ja edelleen puhutaan. Ajatus on, että systeemi tulisi kaikille tutuksi. Kun oppii tuntemaan jätkiä, kemiat löytyvät ja jokainen tietää paremmin, miten me halutaan pelata. Arpominen eri tilanteissa jää vähemmälle. Pieni sekunnin murto-osankin arpominen kaukalossa voi tehdä eron.

Määtällä merkittävä rooli

Chicago on saanut kurssinsa käännettyä marraskuussa hienolla tavalla. Itse asiassa se on kerännyt kuluvan kuukauden otteluista eniten (14) pisteitä NHL:ssä. Viimeiseen pudotuspelipaikkaankin on matkaa enää vaivaiset kaksi pistettä. Silti ilmassa on edelleen kysymysmerkkejä.

Hyökkäyspelaaminen ja maalihanat toki aukesivat pelitapamuutosten myötä, mutta nyt tilaa on enemmän myös toiseen suuntaan. Vaikka tulokset ovat olleet viime otteluissa hyviä, Blackhawks on antanut marraskuussa enemmän laukauksia omaa maalia kohden kuin mikään toinen joukkue liigassa.

Chicago on ollut marraskuussa NHL:n heikoin joukkue Natural Stat Trick -sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan lisäksi viisi viisi -pelissä annettujen vaarallisten maalipaikkojen osalta. Muutoksilla on siis ollut hintansa – nyt mennään molempiin suuntaan lujaa.

Tämän kaltainen pelaaminen vain korostaa puolustavien puolustajien merkitystä. Olli Määtän, Calvin DeHaanin ja Brent Seabrookin kaltaiset peruspakit saavat luutia oman maalin edustalla jatkossakin tosissaan. Erinomaisesti pelanneet maalivahdit Robin Lehner ja Corey Crawford ovat antaneet Chicagon pelaamiselle happea tärkeällä tavalla.

Veräjänvartijoiden merkitys on valtava myös jatkossa.

Määttä nostaa useaan kertaan esiin vahvan seurakulttuurin ja kovan johtajuuden, kun puhutaan pelin kehittämisestä pitkän kauden aikana. Tältä osin Määttä tietää, mistä puhuu. Suomalaispuolustaja pääsi kuuden Pittsburgh-vuoden aikana näkemään läheltä, miten huippuluokan johtavat persoonat Sidney Crosbyn johdolla rakentavat joukkueeseen vahvan kulttuurin.

– Huomasin, että täällä on ihan samanlainen kulttuuri. Jonathan Toews, Patrick Kane, Duncan Keith, Brent Seabrook ja kumppanit ovat olleet täällä pitkään. Ilmapiiri on, kuten Pittsburghissa, vain voittaminen kelpaa. Täällä ei mennä paniikkiin, vaan leuka laitetaan rintaan ja kehitettävien asioiden eteen tehdään lisää töitä, Määttä toteaa.

Olli Määttä antaa painetta Vegas-pelaajalle.
Olli Määtän plusmiinussaldo on 20 runkosarjaottelun jälkeen lukemassa +2. Getty Images

Määttä, joka on pelannut omassa kolmosparin roolissaan pääosin hyvin, näyttää sopeutuneen uusiin kuvioihin kivuttomasti. Ja miksei olisi, suomalaispuolustaja kun tunnetaan nimenomaan pelipäästään. Määttä ei edelleenkään ole erityisen hyvä luistelija, mutta pelaaja, joka kompensoi heikkouksiaan hyvällä pelin ymmärtämisellä sekä vahvalla kamppailupelaamisella.

Määttä on myöskin pelaaja, joka nuoresta iästään huolimatta asettaa tavoitteet aina joukkueen kautta.

– Omat tavoitteet tulevat joukkueen kautta. Kun on ollut osa voittavaa joukkuetta ja tietää, miten hieno tunne se on, sitä haluaa aina lisää. Haluan pelata kevään isoja pelejä ja voittaa. Mielestäni oma peli on kulkenut hyvin. Tähän joukkueeseen on ollut helppo tulla ja siitä iso kiitos kuuluu veteraaneille täällä, jotka ovat auttaneet paljon.

Tasapaino tavoitteena

Juuri tällä päivämäärällä Chicagossa on kaikki hyvin. Joukkueen yhdentoista edellisen ottelun saldo on komea 7–2–2 ja pudotuspeliviivakin on vain yhden voiton päässä. Kevättä – jopa pudotuspeleihin yltämistä – ajatellen joukkueen on kuitenkin löydettävä pelaamiseensa tasapaino.

Omissa ei pauku enää kuten viime kaudella, mutta vaarallisia maalipaikkoja Chicagoa vastaan luodaan, kuten vuosi sitten – viisi viisi -pelissä enemmän kuin mitään toista joukkuetta vastaan. Chicagolla on hyökkäysvoimaa, mutta marraskuun villin lännen lätkällä se ei keväällä pitkälle pötki. Sikäli, kun pötkii edes pudotuspeleihin.

– Täällä on paljon uusia kasvoja joukkueessa, joten tasapainon löytyminen ottaa aikansa. Kausi ei alkanut sillä tavalla, mitä toivottiin, mutta nyt ollaan ainakin saatu tuloksia ja se on hyvä asia, Määttä päättää.

Lue myös:

Antti Raanta piti nollan ja torjui Arizonan voittoon – "Tämä tuntuu hyvältä"

Ville Heinola sai Winnipegin seurajohdolta selvän vaatimuksen – tästä syystä sensaatiomaisesti NHL-uransa aloittanut superlahjakkuus pelaa nyt Suomessa

Kommentti: Lauantain fiasko Vancouverissa paljasti ison aukon NHL:n sääntökirjassa

Syöksykierteessä oleva Buffalo koki Chicagon voittovireen, Olli Määtälle tehopiste

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat