Kommentti: Arizonan Antti Raanta ja Darcy Kuemper muodostavat NHL:n parhaan maalivahtikaksikon – nihilistinen pelitapa jyrää joukkuetta kohti pudotuspelejä

Arizona Coyotes pelaa NHL:n pudotuspeleissä tulevana keväänä, vakuuttaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Arizona coyotes
Tiistainen voitto Los Angeles Kingsistä nosti Arizonan länsilohkossa kolmanneksi. Norm Hall/Getty Images

Kaunista se ei totisesti ole, mutta ei sen tarvitsekaan olla.

Arizona Coyotes ei todellakaan kuulu siihen sarjaan NHL-joukkueita, jotka viihdyttävät lätkäkansaa Pohjois-Amerikassa modernilla, vauhdikkaalla ja näyttävällä taitojääkiekolla. Kun mittavan pelaajauran Stanley Cup-voittoineen kaikkineen tehnyt Rick Tocchet palkattiin seuran päävalmentajaksi kesällä 2017, aavikolla alkoi kokonaan uusi aikakausi.

Alusta asti oli selvää, ettei Tocchet tullut Arizonaan viihdyttämään, vaan voittamaan.

Scarboroughissa, Ontariossa, syntynyt Tocchet katsoi käsillä ollutta pelaajamateriaalia ja teki ratkaisunsa: Coyotes tulisi uuden päävalmentajansa alaisuudessa pelaamaan kurinalaista ja puolustusvoittoista jääkiekkoa. Filosofia oli selkeä: mitä vähemmän menee omiin, sitä vähemmän keskinkertaisen ja kapean hyökkäyskaluston tarvitsisi hakata tulosta taululle toisessa päässä.

Pari ensimmäistä kuukautta syksyllä 2017 Arizona vielä harjoitteli pelitapaansa, mutta sittemmin joukkueen identiteetti on tullut tutuksi.

Antti Raanta polvistuneena jäällä.
Antti Raanta torjui kauden ensimmäisen nollapelinsä tiistaina.Getty Images

Puolueettoman jääkiekon ystävän ensimmäinen huomio on, että hyökkäyspäässä ei todellakaan salamoi.

Jos tilastoja tarkastellaan tammikuun alusta 2018, Arizona on tehnyt vajaassa parissa vuodessa 380 maalia – neljänneksi vähiten NHL:ssä. Sen lähes kahden kalenterivuoden ylivoimaprosentti (16,3) riittää NHL:ssä häntäpäähän, sijalle 29. Viidellä viittä vastaan se on laukonut kiekkoa maaliin 7,32 prosentin tehoilla – sijoitus 28.

Tätä tämä on.

Mutta antakaas olla, kun kyse on oman maalin varjelusta. Siitä tämä materiaaliltaan keskinkertainen joukkue on tehnyt taidetta jo kahden vuoden ajan. Kun puhutaan viidellä viittä vastaan pelaamisesta, montaa Arizonaa inhottavampaa joukkuetta ei tällä hetkellä NHL:stä löydy.

Tilaa ei vain ole, ei yksinkertaisesti missään.

Tocchet on saanut joukkueen hienolla tavalla sitoutumaan yhteisten tavoitteiden eteen. Ja mikä vielä tärkeämpää, ymmärtämään juuri oikealla tavalla oman rajallisuuteensa. Arizonan materiaalilla ei pelata Tampa Bayn peliä – tämän joukkue on sisäistänyt täydellisesti.

Jos Kojootit ovatkin liigan häntäpäätä hyökkäyspäässä, tilanne on täysin toinen, kun puhutaan oman maalin varjelusta.

Arizona on päästänyt tammikuusta 2018 luettuna 145 pelaamassaan ottelussa 375 maalia, toiseksi vähiten kaikista joukkueista. Sen alivoimapeli on ollut kahden kalenterivuoden ajan liigan kolmanneksi parasta. Lisäksi se on esimerkiksi blokattujen laukausten tilastossa kuuden parhaan joukossa.

Ja nyt puhumme joukkueesta, joka on aloittanut neljänneksi huonoiten liigassa kahden edellisvuoden ajan. Siis joukkueesta, jonka Corsi-lukemat ovat olleet poikkeuksetta alle viidenkymmenen. Kiekko on usein vastustajalla, mutta sen toimittaminen Coyotes-maaliin on ollut todella vaikeaa.

Viimeisenä lukkona ovat toimineet maalivahdit, jotka ovat tehneet fantastista työtä.

Kahden kalenterivuoden ajalta Antti Raannan torjuntaprosentti (92,8) on koko NHL:n toiseksi paras, Darcy Kuemperin (92,4) neljänneksi paras, jos ottelumäärät rajataan vähintään neljäänkymmeneen. Kun puhutaan päästettyjen maalien keskiarvoista, Raanta löytyy sijalta kolme, Kuemper sijalta neljä. Puhumme siis liigan parhaasta maalivahtikaksikosta.

Jos haluamme hakea verrokkia Arizonalle eilisen NHL:stä, se olisi 1990-luvun New Jersey Devils – tai no, köyhän miehen Devils. Hieman hajuton, mauton ja väritön porukka, joka pelaa nihilistikiekkoa, mutta tekee sen äärimmäisen kovalla pieteetillä ja tehokkuudella.

Arizonan ulkopuolelta on vaikea ystäviä tällä pelillä löytää, mutta ei ’Yotes siihen pyrikään.

Antti Raanta ja Darcy Kuemper Arizona
Antti Raanta (vas.) ja Darcy Kuemper ovat Arizonan kulmakivi.Norm Hall/NHLI via Getty Images

Tuntuu myös siltä, että osaksi Arizonan nihilistisen pelitavan vuoksi joukkuetta ei vieläkään oteta Pohjois-Amerikassa tosissaan. Monin paikoin tunnutaan edelleen miettivän, onko Coyotesista pudotuspeleihin. Arizona on levällään olevassa läntisessä konferenssissa varma pudotuspelijoukkue, mikäli ryhmä välttää pahimmat sudenkuopat vammojen kanssa.

Arizona ei hurmaa iloisella hyökkäyspelillä, mutta tiiviillä viisikko- ja puolustuspelaamisella sitäkin useammin.

Voittosaldo 13-7-2 kertoo tämän joukkueen tekemisen ja sitoutumisen tasosta olennaisen. Eikä sovi unohtaa, että hiljalleen hyökkäyspelikin on alkanut kohentua. Tämän kauden osalta Arizona on tehdyissä maaleissa jo sijalla viisitoista. Eikä tämä ole ollut pois puolustamisesta.

Siitä todisteena toimii vaikkapa nollapelit lauantailta ja maanantailta.

Lue myös:

Antti Raanta piti nollan ja torjui Arizonan voittoon – "Tämä tuntuu hyvältä"

Olli Määttä haluaa näyttää, mistä Pittsburgh kesällä luopui – suomalaispuolustajalla suuri vastuu kurssinsa kääntäneessä seurassa: "Tässä pääsikin aika hyvään paikkaan"

Ville Heinola sai Winnipegin seurajohdolta selvän vaatimuksen – tästä syystä sensaatiomaisesti NHL-uransa aloittanut superlahjakkuus pelaa nyt Suomessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat