Suora

  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta
  • Nizhni Tagil, miesten karsinta
  • Ruka, hypyt
  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste
  • Urheiluruutu

Henri Kontisella edessä täysin uusi tilanne – "Kävin koko pelaajalistan läpi ja hän oli ensimmäinen, jolle pistin viestin"

Henri Kontisen neljän vuoden yhteistyö John Peersin kanssa päättyi. Uusi pari on saksalainen Jan-Lennard Struff, jonka suurin fokus on kaksinpelissä.

tennis
Henri Kontinen
Henri Kontinen oli maailmanlistan ykkönen useita viikkoja vuonna 2017.Lehtikuva / Mikko Stig

Tenniksen nelinpelitähti Henri Kontisella alkaa uusi vaihe uralla. Kontisen neljä vuotta kestänyt yhteistyö australialaisen John Peersin kanssa päättyi. Uusi pari on saksalainen Jan-Lennard Struff.

Kontisen ja Peersin yhteistyö toimi hyvin varsinkin kahden ensimmäisen vuoden aikana. Huippukohtia kaksikon yhteisellä uralla olivat Australian avointen mestaruus 2017 ja Lontoon ATP-finaaliturnauksen voitot 2016 ja 2017. Varsinkin syksyllä 2016 kaksikko näytti jonkin aikaa lähes voittamattomalta.

Vuonna 2017 Kontinen oli useita viikkoja maailmanlistan ykkösenä. Peers oli samoihin aikoihin listan kakkonen. Sen jälkeen suunta on ollut alaspäin. Nyt Kontinen löytyy sijalta 17 ja Peers 26. Varsinkin tämän kauden aikana parin otteita katsellessa on joskus välittynyt tietty innostuksen puute. Nelinpelin pistelaskulla päädytään usein tasaisiin otteluihin. Parhaina aikoina ne kääntyivät Kontisen ja Peersin eduksi, loppua kohden yhä useammin tappioksi.

Toisaalta kun Kontinen välillä pelasi jonkun muun kanssa, peli näytti paljon energisemmältä ja tulostakin tuli. Tämän kauden ainoat turnausvoitot tulivat "varamiesten", Jeremy Chardyn ja Edouard Roger-Vasselinin kanssa.

Suomalaisten tennisfanien keskuudessa Kontisen ja Peersin yhteistyön päättymisellä ehdittiin spekuloida ja pitkään. Nyt se siis tapahtui.

– Tuollaiset päätökset eivät ole koskaan helppoja. Mitä pidempään on pelattu ja menestystä on tullut, sitä enemmän sitä pitää miettiä. Molemmilla oli sellainen fiilis, että jotain uutta tarvitsisi. Se oli yhteinen päätös, Kontinen kertoi sponsorinsa järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Uusi pari, saksalainen Jan-Lennard Struff on mielenkiintoinen valinta. Struff on samanikäinen kuin Kontinen eli 29-vuotias, mutta isompaa yhteistä historiaa junioriajoilta heillä ei Kontisen mukaan ole. Vuosien varrella he ovat toki tavanneet ja jutelleet turnauksissa. Struffille juuri päättynyt kausi oli kaksinpelissä hänen uransa paras. Kaksinpelin maailmanlistalla hän on nyt sijalla 35. Nelinpelissä Struff on sijalla 56, mutta on parhaimmillaan ollut 21:s. Nelinpelissä hän on voittanut kolme ATP-turnausta, kaksinpelissä ei yhtään.

Jan-Lennard Struff
Jan-Lennard Struff on Henri Kontisen uusi pari.Getty Images

Kontisella oli mielessään lista pelaajista uudeksi pariksi. Listan ykkönen oli Struff.

– Pistin hänelle viestin. Kävin oikeastaan koko pelaajalistan läpi ja hän oli ensimmäinen jolle pistin viestin. Hän hyppäsi mielellään junaan mukaan.

Asiasta keskusteltiin lokakuun alkupuolella Shanghain turnauksen aikana ja sen jälkeen siitä sovittiin. Pariisin Masters-turnauksessa Kontinen ja Peers saivat vastaansa Struffin – ja hävisivät. Silloin oli jo selvillä, että ensi vuonna Kontinen ja Struff ovat verkon samalla puolella.

"Hän on valmis lyömään sata prosenttia myös nelinpeliin"

Kontisen tilanteeseen uusi pari tuo selkeän muutoksen. Tähän asti Kontisen pelattua Peersin – ja aiemmin myös Marin Draganjan – kanssa, kyseessä ovat olleet täysin nelinpeliin keskittyvät pelaajat. Nyt Kontiselle tulee pari, jonka suurin fokus on kaksinpelissä. Hänelle nelinpeli on väkisinkin "sivuasia". Kontinen ei kuitenkaan näe tässä ongelmaa.

– Siksi näistä keskusteltiin. Hänen prioriteettinsa on totta kai kaksinpelissä, mutta hän on valmis lyömään sata prosenttia myös nelinpeliin. Ainoa mikä muuttuu on se, että tulee vähemmän treenattua yhdessä. En kuitenkaan näe, että se olisi mikään este menestykselle.

Kaksikko on sopinut lähes täydestä kalenterista yhdessä. Yhden poikkeuksen muodostaa heti kauden alku. Struff on mukana uudessa ATP Cupissa, joten Kontinen saattaa pelata Dohassa ja Adelaidessa tai Aucklandissa jonkun muun kanssa. Kontisen ja Struffin ensimmäinen yhteinen turnaus on Australian avoimet. Kontisella on usein ollut tapana voittaa heti ensimmäinen turnaus uuden parin kanssa, joten tässä tapauksessa se tietäisi hyvää.

Struff on isokokoinen pelaaja, jolla on kova syöttö ja kovat peruslyönnit.

– Olen nähnyt hänen pelaavan sekä kaksin- että nelinpeliä. Tuntuisi, että hän olisi pelillisesti sellainen, joka sopisi minulle hyvin. Hän syöttää ja palauttaa todella hyvin. Hän on ehkä enemmän takakenttäpelaaja. Se antaa minulle vapauksia verkolla. Hän on muutenkin hyvänoloinen tyyppi, Kontinen luonnehti uutta pariaan.

Lue myös:

Henri Kontinen täräytti uutispommin: vaihtaa nelinpeliparia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat