Guardian: Venäjän dopingpanna voi uhata jopa ensi kesän jalkapallon EM-kisoja

Maailman antidopingtoimisto Wada käsittelee Venäjän kohtaloa joulukuun 9. päivä.

jalkapallo
Venäjän jalkapallomaajoukkue
Venäjän jalkapallomaajoukkue pelasi Belgiaa vastaan jalkapallon EM-kisojen karsinnoissa. AOP

Maailman antidopingtoimisto Wada tiedotti maanantaina kokoustavansa Venäjän kohtalosta joulukuun 9. päivä. Tarkoituksena on käsitellä Venäjän antidopingtoimisto Rusadan tilannetta sekä Wadan löytämiä "epäjohdonmukaisuuksia" Venäjän toimittamasta laboratoriodatasta.

Wada poisti Rusadan ja Moskovan dopinglaboratorion valtuudet vuonna 2015 valtiojohtoisen dopingjärjestelmän vuoksi. Päätös johti venäläisurheilijoiden sulkemiseen useista merkittävistä tapahtumista, kuten vuoden 2018 talviolympialaisista. Yksittäisille urheilijoille on voitu myöntää poikkeuslupia kisata neutraalin lipun alla.

Wada palautti Rusadalle toimintavaltuudet syyskuussa sillä ehdolla, että se pääsee käsiksi muun muassa dopinglaboratorion testitietoihin. Tiedot se sai lopulta asettamansa takarajan jälkeen tämän vuoden alussa. Syyskuussa Wada tiedotti saamiensa testitietojen "epäjohdonmukaisuuksista" tutkittuaan niiden aitoutta.

Mikäli Wadan epäilyt osoittautuvat todeksi, jää Venäjä todennäköisesti ensi kesän olympialaisten ulkopuolelle. The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vaarassa on myös maan osallistuminen ensi kesänä pelattaviin jalkapallon EM-kilpailuihin.

Urheilijoiden poissulkemisen lisäksi rajoittaa voitaisiin myös maan oikeutta järjestää suuria urheilutapahtumia. The Guardianin mukaan uhkana onkin, että Pietari ei voisi toimia yhtenä 12 kisakaupungista.

Doping puhutti jo jalkapallon MM-kisoissa

Venäläisjalkapalloilijoiden mahdollisista doping-kytköksistä puhuttiin jo Venäjän isännöimien MM-kisojen yhteydessä kesällä 2018.

Saksalaiskanava ARD:n dokumentin mukaan osaa Venäjän jalkapallomaajoukkueen pelaajista epäiltiin dopingin käytöstä. Venäjän valtiojohtoista dopingohjelmaa käsitelleen Wadan raportin laatinut Richard McLaren totesi tuolloin, että jalkapallossa on samanlainen kaava kuin muissakin lajeissa.

Myös Moskovan antidopingtoimiston entinen johtaja Grigori Rodtshenkov kertoi useista jalkapallon parissa ilmenneistä dopingtapauksista.

– Sain käskyn urheiluministeri Vitali Mutkolta, ettemme halua positiivisia doping-näytteitä jalkapallossa. Hän oli pomoni ja toimin hänen ohjeidensa mukaan, Rodtshenkov sanoi ARD:lle.

Tällöin kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtaja Gianni Infantino kiisti syytteet jyrkästi.

Lue myös:

KOK:lla on jälleen pohdittavaa Venäjän kanssa kolmansien peräkkäisten olympialaisten lähestyessä – "Asia on Wadan käsissä, emme voi tehdä mitään tällä hetkellä"

Wada vaatii uimari Yang Sunille kahdesta kahdeksaan vuoteen kilpailukieltoa

Antidopingpomo: Venäjää uhkaa pitkä olympiapanna

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat