Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Wales kukisti karsintojen päätöskierroksella Unkarin ja ryöväsi sen EM-kisapaikan – tulos vaikutti myös Huuhkajien mahdolliseen lohkoon

Jalkapallon EM-karsinnat saatiin päätökseen tiistaina.

jalkapallo
Walesin miesten jalkapallomaajoukkue juhli villisti Aaron Ramseyn osumaa.
Walesin miesten jalkapallomaajoukkue juhli villisti Aaron Ramseyn osumaa.AOP

Walesin miesten jalkapallomaajoukkue nappasi viimeisen EM-karsinnoissa jaettavan lopputurnauspaikan, kun se kukisti karsintojen päätöskierroksella Unkarin maalein 2–0.

Walesin voitto vaikutti samalla myös Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kohtaloon. Se nimittäin merkitsee, että Huuhkajat voidaan arpoa Pietarin ja Kööpenhaminan lohkon lisäksi myös Rooman ja Bakun lohkoon.

Ryan Giggsin suojatit aloittivat maalinteon vartin kohdalla, kun Gareth Bale keskitti ja Aaron Ramsey puski punapaidat johtoon.

Isännät saivat salama-alun myös toiselle jaksolle, kun Ramsey iski toistamiseen. Ben Davies tarjoili vapaapotkusta mainion pallon maalille, josta Kieffer Moore pääsi jatkamaan sen maalin nurkalle ehtineelle Ramseylle. Täysin vapaaksi jäänyt keskikenttäpelaaja pääsi rauhassa nostamaan pallon toistamiseen ohi Péter Gulácsin unkarilaispelaajien protestoidessa mahdollista paitsiota.

Voitolla Wales ryöväsi Unkarilta jalkapallokarsintojen kautta avautuvan viimeisen EM-kisapaikan, sillä se nousi E-lohkossa 14 pisteeseen. Ennen päätöskierrosta Unkari oli vielä kiinni kakkospaikassa 12 pisteellä. Nyt se jäi neljänneksi, sillä Slovakia nousi 13 pisteellä ohi. Unkari joutuu hakemaan EM-kisalippua Kansojen liigan pudotuspeleistä.

Walesille arvokisapaikka on kolmas. Se on pelannut MM-viheriöllä kertaalleen vuonna 1958, minkä lisäksi joukkue oli mukana myös edellisessä EM-lopputurnauksessa.

Mahdollisuuksia myös B-lohkoon

Unkarin voitto olisi merkinnyt Huuhkajien päätymistä Pietarin ja Kööpenhaminan lohkoon, sillä myös Saksa hoiti oman ottelunsa Pohjois-Irlantia vastaan ja pääsi kuuden parhaan lohkovoittajan ykköskoriin.

Walesin voitto merkitsi, että Suomi voi päätyä arvonnoissa myös Rooman ja Bakun lohkoon. Siellä vastassa olisi Suomen J-lohkon puhtaalla pelillä hoitanut Italia. Sen sijaan Azerbaidzhan ei pelaa ensi kesän EM-kisoissa, joten Bakussa Suomi ei joutuisi pelaamaan ainakaan kotijoukkuetta vastaan.

Suomella on kuitenkin yhä mahdollisuudet päätyä myös Pietarin ja Kööpenhaminan lohkoon. B-lohkossa pelaisi Venäjän ja Tanskan lisäksi myös Belgia.

Virallisesti ensi kesän EM-kisojen lohkot arvotaan Bukarestissa 30. marraskuuta. Mahdollisia lohkoja on voitu kuitenkin arvuutella jo etukäteen, sillä turnauksen 60-vuotisjuhlan kunniaksi 12 maassa pelattavissa kisoissa isäntämaille on taattu tietyt varmat lohkot, minkä lisäksi Uefan säädökset estävät tiettyjen maiden kohtaamisen alkupeleissä poliittisten jännitteiden vuoksi.

Tähän mennessä jalkapallon EM-kisoihin on varmistanut paikkansa 20 maata: Itävalta, Belgia, Kroatia, Tshekki, Tanska, Englanti, Suomi, Ranska, Saksa, Italia, Hollanti, Puola, Portugali, Venäjä, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Turkki, Ukraina ja Wales.

Neljä joukkuetta selvittää tiensä jalkapallon EM-kisoihin vielä Kansojen liigan pudotuspelien kautta. Maaliskuun lopulla pelattavissa pudotuspeleissä viimeisistä kisapaikoista taistelevat Unkari, Slovakia, Bulgaria, Norja, Islanti, Kosovo, Pohjois-Irlanti, Valko-Venäjä, Bosnia ja Hertsegovina, Georgia, Serbia, Romania, Israel, Pohjois-Makedonia, Skotlanti sekä Irlanti.

EM-kisojen lohkoarvontojen korit:

Kori 1: Belgia, Italia, Englanti, Saksa, Espanja, Ukraina

Kori 2: Ranska, Puola, Sveitsi, Kroatia, Hollanti, Venäjä

Kori 3: Portugali, Turkki, Tanska, Itävalta, Ruotsi, Tshekki

Kori 4: Wales, Suomi ja neljä Kansojen liigan pudotuspelien voittajajoukkuetta.

EM-karsintojen tuloksia:

Wales–Unkari 2–0

Hollanti–Viro 5–0

Saksa–Pohjois-Irlanti 6–1

Belgia–Kypros 6–1

Latvia–Itävalta 1–0

Pohjois-Makedonia–Israel 1–0

San Marino–Venäjä 0–5

Slovakia–Azerbaidzan 2–0

Skotlanti–Kazakstan 3–1

Puola–Slovenia 3–2

Juttua päivitetty 0.22: Lisätty joukkueiden määrittyminen lohkoarvontojen koriin ja lisätty tieto joukkueista, jotka pelaavat Kansojen liigan pudotuspeleissä.

Juttua päivitetty 6.13: Korjattu Ruotsi kolmoskoriin Saksan paikalle.

Lue myös:

Sveitsi ja Tanska selvittivät tiensä EM-kisoihin – karsintojen huipennuksessa tarjolla yksi kisalippu

EM-kisapaikan varmistaneen Suomen karsinnat päättyivät tappioon – kisalohko voi selvitä jo tiistaina

Voitto Kreikasta parantaisi lähes varmuudella Suomen mahdollisuuksia EM-kisojen lohkoarvonnassa – lue kattava infopaketti arvonnan koukeroista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat