Suora

  • Jääkiekon EHT-turnaus, Tshekki - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Toronto teki oikein antaessaan valmentajalegendalle potkut – uuden valmentajan kokemattomuuteen vetoaminen on laiskaa puhetta

Toronto teki oikein vaihtaessaan valmentajaa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Sheldon Keefe
Sheldon Keefe (oikealla) toimi viime kaudella Toronton farmiseura Toronto Marliesin päävalmentajana AHL:ssä.AOP

Taas vastustetaan.

Ihmismieli vastustaa luonnostaan suuria muutoksia. Ihmismieli tapaa vastustaa muutosta silloinkin, kun käsillä on selkeää näyttöä siitä, että muutosta aidosti tarvitaan. Keskiviikkona nähtiin taas paljon muutosvastarintaa NHL-maailmassa, kun Toronto Maple Leafs ilmoitti vaihtaneensa valmentajaa.

Muutosvastarinta näyttäytyy jääkiekkomaailmassa tämän kaltaisissa tilanteissa muutamalla eri tavalla.

Ensimmäinen ja tyypillisin tapa vastustaa, on pahoittaa mieli erotetun valmentajan puolesta. Etenkin tässä tapauksessa tämä oli vahvasti esillä, olihan potkujen kohteena Stanley Cup- ja olympiavoittaja, valmentajaikoni Mike Babcock. Vaikka mikään ei viitannut luotsin, joukkueen ja seurajohdon välisessä suhteessa onnelliseen loppuun, ratkaisua on kritisoitu monin paikoin.

Jos onnellista loppua ei ollut luvassa, miksi jatkaa?

Mike Babcock
Mike Babcock irtisanottiin keskiviikkona Toronton päävalmentajapestistään.Getty Images

Toinen vahva vastustamisen tapa on vähätellä uutta luotsia ja suhtautua skeptisesti tulevaan. Etenkin tässä tapauksessa tähän ansaan lankeaa moni, koska Babcock mielletään edelleen jääkiekkomaailman parhaiden valmentajien joukkoon. Siitäkin huolimatta, että tämä ei ole voittanut lähes seitsemään vuoteen yhtäkään pudotuspelisarjaa NHL:ssä.

Mitä kovemmat natsat valmentajalla on, sitä vahvemmin vastareaktio iskee.

Lisää pontta vastareaktioon saadaan helposti, jos uusi päävalmentaja vielä sattuu olemaan kokemattomammasta päästä, kuten tässä tapauksessa. Toronton uusi päävalmentaja Sheldon Keefe ei ole valmentanut NHL:ssä päivääkään. Meriittejä alemmilla tasoilla on helppo vähätellä, kun vieressä toimistonsa laatikkoja tyhjentää kaiken voittanut penkkivelho.

Kaikenlaiset uhkakuvat pitää myös tässä vaiheessa kaivaa heti esiin ja muistuttaa, että nyt joutuu poika kovaan paikkaan.

Perusteettomia uhkakuvia

Viimeksi, kun itse tarkistin, NHL:ssä ei tietääkseni ole päävalmentajan näkökulmasta muita kuin kovia paikkoja, jos asiaa haluaa tästä kulmasta tarkastella. En muista nähneeni montaa tapausta, edes pienemmillä markkinoilla, missä odottamatonta seilailua olisi seurajohdon toimesta katseltu toimettomina kovin pitkään.

En ylipäätään ymmärrä, miksi heti kättelyssä seinille pitää alkaa maalailla piruja.

Mutta näin ihmismieli toimii.

Niin se toimi myös silloin, kun Dan Bylsma ja Mike Sullivan palkattiin kesken kauden Pittsburghin päävalmentajiksi. Bylsma ei ollut valmentanut NHL:ssä päivääkään, Sullivan pari vuotta. Molemmat pääsivät Pittsburghissa laadukkaan joukkueen ohjaksiin ja molemmissa tapauksissa (2009 ja 2016) kausi päättyi mestaruusparaatiin.

Vuosi sitten marraskuussa Craig Berube palkattiin potkut saaneen Mike Yeon tilalle St. Louisin päävalmentajaksi. Berubella oli palkkaushetkellä NHL-kokemusta penkin takaa 161 ottelun verran.

Nyt Berubella on Stanley Cup-sormus.

Craig Berube
Craig Berube juhli Stanley Cupin voittoa heti ensimmäisellä kaudellaan St. Louis Bluesin päävalmentajana.Getty Images

Sitä, mitä ihmismieli ei tunne, sitä se helposti pelkää, epäilee ja vastustaa. Sheldon Keefestä ei kukaan tiedä NHL-valmentajana mitään, joten tuoreeltaan on helpompi heitellä ilmaan uhkakuvia ja riskejä. Kysyä silti sopii, mihin ne uhkakuvat perustuvat, koska kukaan meistä ei tiedä mitään tämän valmentajan toimintatavoista tai siitä suhteesta, mikä luotsin ja joukkueen välille rakentuu.

39-vuotiaan Keefen kokemattomuuteen vetoaminen on ikärasistinen ja laiska argumentti.

Keefellä on kaikki eväät onnistumiseen siinä, missä oli edelliselläkin valmentajalla. Tarkkana yksityiskohtien luotsina tunnettu Keefe on nuorempi ja kokemattomampi kuin Babcock, mutta saattaa olla esimerkiksi kommunikoinnissa pelaajien kanssa itsepäisenä ja kuluttavana koutsina tunnettua Babcockia parempi.

Kaikki valmentavat oman persoonansa kautta ja menestyä voi monilla eri tavoilla.

Monin paikoin on epäilty, muuttaako valmentajan vaihtaminen Torontossa mitään. Aivan varmasti muuttaa. Asiat muuttuvat aina, kun penkkipomo vaihtuu. Mihin suuntaan, sen näyttää aika.

Ehkä kuitenkin annamme Keefelle mahdollisuuden.

Lue myös:

Toronto Maple Leafsilta kova ratkaisu: mestarivalmentaja Mike Babcock sai kenkää

Kaskisuo pääsi debytoimaan NHL-kaukaloissa pidemmän ja Koivula lyhyemmän odotuksen jälkeen: "Tässä on ollut hulluja viikkoja"

Kasperi Kapasen maali jälleen Torontolle laiha lohtu – Rask ja Korpisalo torjuivat joukkueilleen voitot

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat