Suora

  • Urheiluruutu

Yleisurheilun nuorille huipuille uudenlaista tukea – viime kesänä läpimurron tehnyt Huntington riemuitsee valmentajansa kanssa: "Ainakin saan syötyä!"

Supertalentti-ryhmässä tuki räätälöidään jokaisen urheilija–valmentaja-parin kanssa erikseen.

yleisurheilu
Maria Huntington ja Matti Liimatainen
Maria Huntingtonin ja Matti Liimataisen yhteistyö on tuottanut hyviä tuloksia.Lehtikuva / Markku Ulander

Suomen Urheiluliitto (SUL) tehostaa yleisurheilun huippu-urheiluvalmennusta Supertalentti-ryhmällä, johon on valittu kymmenen urheilijaa.

Supertalentti-ryhmään nimettiin keihäänheittäjä Oliver Helander, seitsenottelija Maria Huntington, korkeushyppääjä Ella Junnila, moukarinheittäjä Aaron Kangas, pituushyppääjä Taika Koilahti, keihäänheittäjä Anni-Linnea Alanen, kestävyysjuoksija Nathalie Blomqvist, korkeushyppääjä-kolmiloikkaaja Jessica Kähärä, keihäänheittäjä Topias Laine ja moniottelija Saga Vanninen.

– Tämä on signaali siitä, että haluamme tukea erityisen lahjakkaita urheilijoita. Ensimmäisessä vaiheessa on valittu kymmenen urheilijaa ja toivottavasti saamme nimettyä lisää viimeistään ensi syksynä. Meidän täytyy löytää ne, joilla on mahdollisuus päästä kansainväliseen kärkeen, SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola sanoi.

Supertalentti-ryhmässä ei jaeta tiettyjä tukisummia, vaan tuki räätälöidään jokaisen urheilija–valmentaja-parin kanssa erikseen. Se voi kohdistua valmennukseen, sen tukitoimiin, leiritykseen tai valmentajan toimintaedellytysten parantamiseen. Niemi-Nikkolan mukaan koko ryhmän osalta puhutaan tuesta, joka voi vuositasolla nousta kuusinumeroiseen lukuun.

Tuki vaihtelee jo sen takia, että Supertalentti-ryhmässä on eri-ikäisiä ja -tasoisia urheilijoita.

– Kuten nimilistasta näkee, puolet ryhmästä on urheilijoita, jotka ovat jo näyttäneet kykynsä kilpailla aikuisten kansainvälisellä tasolla, ja sitten on nuoria, joilla siihen on hyvät edellytykset tulevaisuudessa, Niemi-Nikkola sanoi.

Huntington pystyy maksamaan valmentajalleen parempaa palkkaa

Supertalentti-ryhmässä on kaksi Matti Liimataisen valmennuksessa olevaa seitsenottelijaa, Maria Huntington ja Saga Vanninen. He ovat hyvä esimerkki siitä, miten eri vaiheessa urallaan olevia urheilijoita ryhmässä on. Huntington on jo lähellä kansainvälistä huippua, 16-vuotias Vanninen vasta matkalla sinne.

22-vuotias Huntington teki kesällä Kalevan kisoissa komean ennätyksensä 6339 pistettä. Dohan MM-kisat päättyvät kuitenkin pettymykseen, kun Huntington joutui keskeyttämään ottelun vatsataudin vuoksi.

Huntingtonin valinta Supertalentti-ryhmään helpottaa Liimataisen arkea.

– Pystyn maksamaan Masalle parempaa palkkaa, jotta hän pystyy olemaan ammattivalmentaja eikä joudu tekemään muita hommia, Huntington sanoi.

Valmentaja Liimataisella oli selvä näkemys siitä, mitä ammattimainen valmentaminen mahdollistaa hänelle.

– Ainakin saan syötyä! Olen ollut hallilla aikaisemminkin todella paljon, mutta kyllä se helpottaa. Nyt ei tarvitse lähteä ihan kaikkeen, mihin pyydetään. Olen joutunut keräämään euroja vähän joka puolelta, nyt voin keskittyä enemmän kärkiurheilijoihin.

Huntington ehti pitää Dohan MM-kisojen jälkeen reilun kolmen viikon loman, jonka aikana sai ajatuksensa nollattua. Hän on saanut Lotta Haralasta uuden harjoituskaverin ja uusia asiantuntijoita on käytössä lihashuollossa ja heittolajien puolella, mutta muuten harjoittelu ei ole suuremmin muuttunut.

Kausi venyi niin pitkäksi, että Huntington ei kilpaile hallikaudella lainkaan, vaan tekee mieluummin pitkän peruskuntokauden.

Katso SUL:n valmennusryhmät SUL:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun)

Korjaus 21.11.2019 kello 21.58: Poistettu kappale, jossa väitettiin, ettei ottelussa kisata hallissa. Sisäradoilla kilpaillaan viisiottelussa.

Lue myös:

Maria Huntington avautui MM-kisapettymyksestä tunteikkaasti: "Tuntuu vähän epäreilulta"

Huntington joutui keskeyttämään ottelunsa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat