Suora

  • Assembly Winter 2020: CS:GO loppuottelu
  • Urheilustudio 23.2.
  • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
  • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
  • Urheilustudio 23.2.

Valtteri Bottas loikkaa parempaan tiimiin ja hyväkuntoinen Kimi Räikkönen lopettaa uransa? F1-huhuissa pyöritetään tuolileikkiä, jolla saattaa olla isot seuraukset

Jos Valtteri Bottaksen ja Kimi Räikkösen tallipäälliköt siirtyvät huhujen mukaisesti muihin tehtäviin, sillä voi olla suuria vaikutuksia suomalaiskuskien F1-tulevaisuuteen.

Formula 1
Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen
Valtteri Bottas (vas.) ja Kimi Räikkönen ajavat vielä tällä kaudella Abu Dhabissa marras-joulukuun vaihteessa.AOP/imago sport

Suomalaisilla F1-kuljettajilla saattaa olla edessään samanlainen tilanne ensi kauden jälkeen. Sekä Valtteri Bottaksen että Kimi Räikkösen tallipäälliköt saattavat siirtyä muihin tehtäviin, jos tällä kaudella velloneet huhut osoittautuvat todeksi.

Valtteri Bottas ajaa nyt kolmatta kautta Mercedeksellä Toto Wolffin komennossa. Tallipäällikkö Wolff oli kuitenkin sivussa viime viikonlopun Brasilian GP:stä. Tallipäälliköiden poissaolot kisaviikonloppuina ovat hyvin harvinaisia. Wolff oli itse viimeksi pois F1-kisasta vuonna 2013. Poissaolo herättikin heti vahvasti spekulaatioita. Wolffia on huhuttu pitkin kautta uudeksi F1-sarjan johtajaksi.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh ei näe draamaa siinä, että tallipäällikkö on yksittäisen kisan sivussa. Taustalla voi olla henkilökohtainenkin syy.

Mutta Mildh pitää hyvin mahdollisena, että Wolff voisi siirtyä F1-sarjan johtoon. Wolff olisi sarjan oikeuksia hallitsevalta Liberty Medialta nappivalinta.

– Liberty tarvitsee Wolffin kaltaisen liikejohdollisesti taitavan ja älykkään ihmisen, Mildh sanoo.

Toto Wolff, Valtteri Bottas
Toto Wolff (vas.) ja Valtteri Bottas juhlivat Japanin GP:ssä, kun Mercedeksen tiimimestaruus varmistui.Charles Coates/Getty Images

Jos Wolff siirtyisi koko F1-sarjan johtajaksi, sillä olisi luonnollisesti vaikutuksia Mercedeksen suomalaiskuskin Valtteri Bottaksen tilanteeseen. Ei niinkään sen puolesta, että Wolff ja Bottas ovat olleet läheisissä väleissä ja Wolff on toiminut Bottaksen managerinakin ennen kuin suomalainen siirtyi Mercedekselle.

Vaan sen takia, että Wolffin lähtö saattaisi osua pahaan aikaan F1-sarjan mullistusten keskelle. Sarjan säännöt uudistuvat kaudelle 2021, joten jo ensi kaudella uusiin sääntöihin aletaan valmistua.

Autoihin on tulossa isoja muutoksia, sarjaan asetetaan palkkakatto ja kisaviikonlopusta poistuvat torstain mediavelvollisuudet. Kisaviikonloppuna käytettävät osat pitää olla myös lukittuna ennen perjantain harjoituksia, eikä vasta lauantain jälkeen.

Mildhin mukaan isoihin sääntömuutoksiin valmistautuminen ja samanaikaisesti tapahtuva suuren johtajan muutos voivat hyvinkin sekoittaa Mercedeksen tilannetta. Mercedes on käytännössä dominoinut F1-sarjaa vuodesta 2014 alkaneella hybridiaikakaudella.

– Jos Wolff lähtee, voittajatallin harmonia rikkoontuu. Toto Wolff rakensi Mercedeksen tiimin kokonaan uusiksi, Mildh sanoo.

– Täytyy muistaa myös Mercedeksen johtoportaassa olleen Niki Laudan kuolema toukokuussa. Jos vielä Wolff lähtee, tulee iso lovi Mercedeksen F1-tallin johtamiseen. Muutokset voivat oikeasti vaikuttaa tallin suorituskykyyn.

Johdon muutokset onnistuvat harvemmin yhdellä kerralla

Itsekin autourheilussa kilpaillut Wolff on äärimmäisen vahva ja määrätietoinen johtaja, mutta ei ole silti itsekeskeinen. Wolff taitaa myös sosiaaliset keinot johtaa ihmisiä. Tällaisen huippujohtajan korvaaminen voi olla Mercedekseltä vaikeaa.

Etenkin tilanteessa, jossa säännöt muuttuvat vielä samaan aikaan valtavasti yhdellä kerralla. Tilanne voi olla todella hätkähdyttävä Mercedeksellä.

Mildhin mukaan vaadittaisiin vahvaa johtajuutta, jotta Mercedes menestyisi useamman suuren muutoksen jälkeen F1-sarjassa.

– Johdon vaihtaminen voi mennä nappiin kerralla, mutta se on hyvin harvinaista. Puhutaan hävitystä ajasta, Mildh sanoo ja heittää esimerkin suomalaisille tutun 2000-luvun alun menestystallin McLarenin alamäestä.

Ron Dennis
McLaren-pomo Ron Dennisin esimerkki kertoo siitä, miten tallille voi käydä johtomuutosten jälkeen.AOP/XPB Images

McLarenissa käytiin kovaa valtataistelua. Tiimipäällikkö Ron Dennis joutui taisteluun omistajien kanssa ja siirtyi myös sivuun tehtävistään.

– Koko talli joutui kipuilemaan. Nyt on vasta alkanut näkyä, että kurssi on oikaistu, Mildh sanoo ja viittaa McLarenin kovaan nousuun sarjan neljänneksi kovimmaksi tiimiksi.

Bottaksella paljon mahdollisuuksia

Bottakselle Mercedeksen tilanteen muuttuminen voi olla uhka tai mahdollisuus. Mildh näkee Bottaksen kannalta tilanteessa paljon mahdollisuuksia.

Suomessa ovat puhuttaneet paljon aina Bottakselle sorvatut vain yhden vuoden pituiset jatkosopimukset Mercedeksellä. Tällaisessa tilanteessa lyhyt jatkosopimus voi ollakin etu suomalaiskuskille.

Mildhin mukaan Bottas kuitenkin keskustelee muiden tallien kanssa kesken ensi kauden, koska hänellä on sopimus voimassa vain kauden loppuun saakka.

– Jos kuljettajalla on mahdollisuus tehdä siirtoja isojen muutosten jälkeen, hänen täytyy käyttää tilaisuudet hyväksi tai ainakin tutkia mahdollisuudet todella tarkasti, Mildh puhuu Bottaksen vaihtoehdoista.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottakselle voi avautua paljon vaihtoehtoja, jos Mercedes ajautuu ahdinkoon. Mark Thompson/Getty Images

Bottaksen peliliikkeisiin tietysti vaikuttaa myös se, mitä mestaritallitoveri Lewis Hamilton tekisi. Mutta suomalaiskuskikin on varmasti kiinnostavaa tavaraa ensi kesän kuljettajamarkkinoilla. Loikkaaminen johonkin Mercedestä kovemmassa kunnossa olevaan tiimiin voi olla mahdollista.

– Valtteri saisi varmasti tietää, jos isoja muutoksia tapahtuu Mercedeksellä ensi kauden jälkeen. Valtteria varmasti myös kosiskellaan muualle. Joku Mercedeksen moottoreilla toimiva McLarenin tapainen organisaatio voisi olla yksi vaihtoehto, jos Valtteri haluaa lähteä pois, Mildh spekuloi.

Loksahtavatko myynnillä palaset kohdalleen?

Itävaltalaisen liikemiehen Wolffin lähtö F1-sarjan johtoon ei voi olla myöskään vaikuttamatta Mercedekseen sen takia, että hän omistaa 30 prosenttia Mercedeksen F1-tallista. Wolffin olisi siis pakko luopua omistuksestaan tallissa, jos hän lähtisi F1-sarjan johtoon Liberty Median leipiin.

Wolffin lähtöhuhujen kanssa samaan aikaan on uutisoitu myös siitä, miten Mercedes saattaisi lähteä F1-sarjasta ensi kauden jälkeen. Saksalaisen Autobildin mukaan Mercedeksen F1-tiimi olisi ostettavissa, jos sopiva tarjous esitetään.

– Kaikki asiat loksahtavat jollain tasolla kohdalleen. Libertyn johtaja ei voi omistaa tallia. Bernie Ecclestone pystyi sen tekemään. Ecclestone pystyi olemaan mukana talleissa tai auttamaan niitä rahallisesti kenenkään tietämättä, Mildh vertaa entiseen F1-moguliin.

– Tilanne oli kuitenkin silloin eri. Nyt pitää olla läpinäkyvämpää toimintaa.

Räikkösen pomo Ferrarille?

Kimi Räikkösenkin tilanne on hyvin mielenkiintoinen Alfa Romeolla. Tallipäällikkö Frederic Vasseuria on soviteltu F1-huhuissa Ferrarin johtoon. Ferrarin tilanne on ollut tällä kaudella paikka paikoin hyvin sekava. Talli on tehnyt lukuisia virheitä kisoissa, eikä se ole pystynyt johtamaan tiukkoja kisatilanteita kuskiensa Charles Leclercin ja Sebastian Vettelin välillä.

Ferrarin tallipäälliköksi nousi tälle kaudelle tiimin tekninen johtaja Mattia Binotto. Hän ei kuitenkaan ainakaan virallisesti luopunut teknisen johtajan tehtävistään. Tällä kaudella on paljon spekuloitu sitä, pitäisikö Binotton delegoida enemmän vastuitaan muille.

– Ferrari on mennyt hirveästi eteenpäin auton suorituskyvyssä, mutta sitten kilpailuissa pettävät pienet nyanssit. Binotton vastuualueita ei tiedetä tarkkaan, mutta Ferrari tuntuu tarvitsevan vahvempaa johtoa. Tämä ei ole miinusta Binottolle, mutta oikeat ihmiset pitää olla oikeassa paikassa, Mildh sanoo.

Frederic Vasseur, Mattia Binotto
Frederic Vasseur (vas.) ja Mattia Binotto. Tuleva Ferrarin johtokaksikko?AOP/XPB Images

Mildh muistuttaa, että insinööritaustainen Vasseur olisi hyvä valinta Ferrarilta myös tekniseksi johtajaksi. Vasseurin ei siis tarvitsisi välttämättä olla tallipäällikkö Ferrarilla.

Ranskalaisen Vasseurin siirtyminen Ferrarille on myös pyörinyt huhuissa jo pitkään tällä kaudella. Kesäkuussa Ranskan GP:ssä Vasseur ei sulkenut pois mahdollisuutta siirtyä Ferrarin johtotehtäviin. Hän totesi ranskalaiselle TF1-kanavalle, että kaikki on mahdollista. (siirryt toiseen palveluun)

Loppuuko Kimin ura ensi kauden jälkeen?

Räikkösen F1-tulevaisuuden kannalta tallipäällikön vaihtumisen voi nähdä suurempana uhkana kuin Bottaksella.

Bottaksen urakaari on yhä nouseva ja hän on haastaja mestaruuskamppailussa. 40-vuotias Räikkönen on jo uransa ehtoopuolella. Kahden vuoden sopimuksen Alfa Romeon kanssa tehnyt Räikkönen ajaa lähtökohtaisesti F1-sarjassa enää sen takia, koska hän tykkää siitä.

– Jos Kimi pysyy yhä nykykunnossaan, hän voi hyvinkin jatkaa ensi kauden jälkeen Alfa Romeon kaltaisessa kehittyvässä tallissa. Mutta miten mielekästä Kimille olisi jatkaa Alfa Romeolla, jos tallissa johto menee uusiksi, Mildh pohtii.

– Pahimmillaan Vasseurin lähtö voi johtaa siihen, että Kimi lopettaisi F1-uransa.

Kimi Räikkönen, Frederic Vasseur
Kimi Räikkönen ja Frederic Vasseur ymmärtävät tunnetusti toisiaan erittäin hyvin.AOP/Rex Features

Vasseurin ja tiimimangeri Beat Zehnderin rooli Räikkösen saamisessa Alfa Romeolle tiedetään suureksi. Vasseur on Räikkösen tapaan moottoriurheilumies, joka välittää vain kisaamisesta. Vasseur ei myöskään Räikkösen tavoin nauti muusta huomiosta, mitä F1-sarja tuo tullessaan. Zehnder puolestaan työskenteli Sauberilla jo silloin, kun Räikkönen debytoi F1-sarjassa Sauberin ratissa 2000-luvun alussa. Zehnder ja Räikkönen ovat tunnetusti hyviä ystäviä.

– Tiedän, että Vasseur on huipputyyppi työssään. Sillä on iso merkitys Kimille, että juuri Vasseur ja Zehnder ovat tiimissä johdossa, Mildh painottaa.

Vasseurilla pitää olla joku asia huonosti

Frederic Vasseurin CV etenkin pikkuformuloissa hakee vertaistaan. Hänen ja Nicolas Todtin perustama ART GP on tehnyt todella kovaa jälkeä. Talli on dominoinut GP3-sarjaa ja menestynyt myös GP2-sarjassa.

Vasseur on ollut mukana kasvattamassa F1-sarjaan edelliset mestarit Lewis Hamiltonin ja Nico Rosbergin. Rosberg voitti ART:llä GP2-mestaruuden vuonna 2005 ja Hamilton heti seuraavana vuonna samaisen sarjan. Lisäksi GP3-sarjassa ART:n autolla mestaruuden vei Valtteri Bottas vuonna 2011.

Nyt Vasseur on Alfa Romeon tuella jalostanut Sauber-tallin pohjista omaa kruununjalokiveään F1-sarjassa eteenpäin. Tiimi on ottanut kehitysloikkia eteenpäin viimeisen parin vuoden aikana esimerkiksi sen takia, koska talliin on palkattu yli sata henkilöä lisää.

– Jos Vasseur lähtee, Ferrarilta on tullut vastaansanomaton huipputarjous tai sitten Alfa Romeolla on joku asia huonosti. Veikkaankin, että Alfa Romeolla pitää olla jokin asia huonosti, jos Vasseur jättää tallin. Vasseurin motiivina on ollut kuitenkin rakentaa tiimiä hyväksi, Mildh sanoo.

Frederic Vasseur
Frederic Vasseur on johtanut rautaisin ottein Alfa Romeon F1-tiimiä. Charles Coates/Getty Images

Yksi mahdollinen ongelma voikin olla panostusten tyrehtyminen. Arvostettu ja kokenut F1-toimittaja Joe Saward laittoi isot kysymysmerkit Alfa Romeon F1-tiimin ympärille Italian kisaviikonloppuna syyskuussa (siirryt toiseen palveluun).

Saward kirjoitti Motorsport Weeklyssä, että Alfa Romeolla ei mene hyvin automarkkinoilla ja yhteistyön jatkumista Sauberin kanssa vuoden 2020 jälkeen pidetään hyvin epätodennäköisenä.

– Vasseuria ajaa tiimissään se, että hän on saanut resurssit kuntoon. Menehtynyt Ferrarin pääjohtaja Sergio Marchionne hoiti aikanaan rahat ja Alfa Romeo -yhteistyön. Budjetti oli kasassa. Tallilla oli vahva missio. Tallissa on yhä vahvat omistajat, mutta heiltä edellytetään edelleenkin vahvaa panostusta, jotta Vasseurilla on motiivi tallin rakentajaksi, Mildh toteaa.

Joka tapauksessa, jos Valtteri Bottakselta ja Kimi Räikköseltä tai edes jommaltakummalta lähtee tallipäällikkö, puhutaan erittäin merkittävästä asiasta.

– F1-sarjaa pidetään tiimipelinä, mutta johtajalla on iso rooli, Mildh korostaa.

Lue myös:

Tallipäällikkö Wolffin jättäytyminen pois Brasiliasta nosti esille kuuman perunan muutoksista Mercedeksen tiimissä – koko F1-talli on keskellä myyntihuhuja

Kimi Räikkösen uusi pomo on poikkeus F1-maailmassa – suomalaistähti on löytänyt hengenheimolaisensa: "Hän on omalla tavallaan sarjan tulevaisuus"

Brasilian F1-kisan loppu meni romuralliksi: Verstappen voittoon, Gasly yllättäen toiseksi – Alfa Romeoilla kauden paras kisa

Sopimustilanne oli piikkinä lihassa Bottaksella – "Epävarmuutta oli jossain vaiheessa, ehdottomasti"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat