Suora

  • Monza, EK 5 - live
  • Monza, EK 5 - live
  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta
  • Nizhni Tagil, miesten karsinta
  • Ruka, hypyt
  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste
  • Urheiluruutu

"Lumilautailun isä" on kuollut 65-vuotiaana

Nykyaikaisen lumilautailun pioneeri Jake Burton Carpenter menehtyi syövän uusiuduttua.

urheilu
Jake Burton Carpenter
Jake Burton Carpenter tunnetaan nykymuotoisen lumilaudan kehittäjänä.John Lamparski / Getty Images

Nykymuotoisen lumilautailun pioneerina tunnettu Jake Burton Carpenter on kuollut keskiviikkoiltana 65-vuotiaana. Burton-yhtiön keulakuva kuoli henkilökunnalle lähetetyn sähköpostin mukaan perheensä ympäröimänä Burlingtonin kaupungissa.

Carpenter oli kertonut perustamansa yhtiön henkilökunnalle aiemmin tässä kuussa, että vuonna 2011 diagnosoitu ja hoidettu kivessyöpä oli uusiutunut.

– Ette usko tätä, mutta syöpäni on palannut. Se on sama kasvain kuin aiemmin. En vain päässytkään siitä kokonaan eroon, Carpenter kirjoitti henkilökunnalleen yhdysvaltalaismedian mukaan.

Carpenterin 1970- ja 1980-lukujen taitteessa luoma lumilauta mullisti koko lajin ja loi pohjan sen maailmanlaajuiselle kasvulle. Häntä on tituleerattu muun muassa "lumilautailun isäksi".

"Lumilautailun sielu"

Burton-yhtiö on kasvanut neljässä vuosikymmenessä vapaa-ajan vaatteita ja välineitä valmistavaksi jätiksi, joka valmistaa vuodessa noin 250 000 lumilautaa.

Sen sponsoroimia urheilijoita ovat olleet lajin suurtähdet Shaun Whitesta Kelly Clarkiin ja Chloe Kimiin. Suomalaisista muun muassa Enni Rukajärvi on ollut Burtonin tallissa.

– Hän oli yrityksemme perustaja ja lumilautailun sielu. Hän antoi meille lajin, jota rakastamme, Burtonin toinen toimitusjohtaja John Lacy kirjoitti yhtiön henkilökunnalle sähköpostissaan.

Yksityiskohtia Carpenterin hautajaisista tai muistojuhlasta ei ole vielä kerrottu.

– Rohkaisen jokaista menemään huomenna rinteeseen, sillä niin Jake olisi tehnyt, Lacy viestitti.

Syövän lisäksi Carpenterin terveyttä koeteltiin talvella 2015, kun hän sairastui yllättäen Guillain Barrén -oireyhtymään eli hermojuuren tulehdukseen. Tämän seurauksena Carpenter halvaantui kokonaan, mutta toipui lähes täysin.

Carpenteriä jäävät suremaan tämän puoliso, Burtonin toinen toimitusjohtaja Donna Carpenter sekä pojat Timi, George ja Taylor.

Lue myös:

Legendaarisen lumilautayhtiön pomo näyttää keskisormea USA:n presidentille – ”Me puolustamme kaikkea, mitä Trump vastustaa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat