Suora

  • Ratsastuksen maailma
  • Elävä arkisto esittää
  • Viimeistä viedään

Kommentti: Rami Hietaniemi sai seitsemän vuotta sitten lääkäreiltä dramaattisen viestin – sitten tapahtui ihme, joka on hänen suurin opetuksensa suomalaiselle urheilulle

Rami Hietaniemi on monessa asiassa jääräpää ja hänen tahtoaan on vaikea kääntää. Nämä piirteet toivat hänen uralleen lisävuosia, kirjoittaa Jarkko Ala-Huikku.

paini
Rami Hietaniemi Rion olympialaisissa.
Rami Hietaniemen mittava painiura on päättymässä. AOP

Rami Hietaniemen painiura on ollut värikäs. Parinkymmenen vuoden periodille mahtuu kaikki urheilun ääripäät. Muistan, kun vuosituhannen vaihteessa alkoi kuulua huhuja, että Juha Ahokas oli löytänyt uuden ison treenikaverin, jonkun hullun nuorukaisen Perhosta.

Euroopan mestari "Nalle" Ahokas nautti ja otti tilanteesta kaiken irti. Mitä enemmän nuorta kikkarapäätä huudatti ja ruuvia kiristi, sitä ahnaammin Hietaniemi harjoitteli. Ahokas itse oli keskellä parhaita aktiivivuosiaan ja rakensi lähtökohtaisesti tietenkin omaa Ateenan olympiaprojektiaan. Mutta opetuslapsessaan hän näki välittömästi kapasiteetin ja kylvi 2000-luvun alun rajuina treenivuosina siemenen Hietaniemen myöhempiin urotekoihin.

10 vuoden systemaattinen työ tuotti lopulta tulosta Istanbulissa syksyllä 2011. Hietaniemi oli hurjassa kunnossa ja voitti MM-matolla viisi kamppailua. Semifinaali Valko-Venäjän Alim Selimovia vastaan riistäytyi täysin kreikkalaismattotuomari Anastasia Migkipin hanskasta ja ottelu vedätettiin härskisti Selimoville. MM-pronssia tuli, mutta jättipotti oli uran parhaassa turnauksessa hiuskarvan varassa.

Nurmon Jymyn miehen tielle sattui paljon loukkaantumisia, sekä yksi huippulääkärin inhimillinen erehdys. Tammikuussa 2013 kyynärpään rutiininomaisessa puhdistustoimenpiteessä katkesi vahingossa oikean käden kyynärhermo. Parin korjausyritysoperaation jälkeen suomalainen lääketiede totesi täysin yksimielisesti, ettei käden kanssa urheileminen ainakaan huipputasolla onnistu missään nimessä enää koskaan.

Hietaniemi on ollut monessa asiassa täysin oman tien kulkija ja tyypillinen esimerkki on seitsemän vuoden takainen dramaattinen viesti lääkäreiltä. Hermon menettänyt potilas sulki korvansa eikä kuunnellut viisaampiaan, ei lääkäreitä tai fysioterapian ammattilaisia. Hietaniemen kotiklinikalla oli varovaisten kuntoutusohjeiden sijaan eri säännöt. Hän antoi kädelle alusta asti paljon liikettä ja piti itsensä aktiivisena.

Yhdeksän kuukautta myöhemmin hän uhmasi kaikkia fysiologian lainalaisuuksia ja nousi Budapestin MM-matolle. Laszlo Papp -areenalla taisteltu MM-vitossija, sekä keväällä 2014 Vantaalla täyden jäähallin huutomyrskyssä väännetty EM-hopea olivat lähtökohtiin nähden sensaatioita.

Ei mikään tavallinen poika

Hietaniemi ei ole tavallinen poika Perhosta. Hän on toisaalta hullu, toisaalta rauhallinen asioiden analysoija, joka on aina luottanut maalaisjärkeen. Kun hulluus ja rauhallisuus yhdistetään siihen tärkeimpään lahjakkuuteen, eli pitkäjänteisen harjoittelun lahjaan, jolla Hietaniemi oli siunattu, on huipulle nousu mahdollista. Vaikka tulisi lajin pariin vasta myöhemmällä iällä, kuten hän tuli 17-vuotiaana.

Hietaniemen sitkeys on tärkein opetus, joka häneltä jää suomalaiseen urheiluperheeseen. Hän on harjoitellut ja kilpaillut vuosien saatossa lukemattomia kertoja vakavien vammojen kanssa, ja olenkin monesti miettinyt asian järkevyyttä.

Hietaniemi on monessa asiassa jääräpää ja hänen tahtoaan on vaikea kääntää. Kolikon kiiltävällä puolella lukee, että ehdottoman luonteensa takia hän kapusi maailman huipulle. Likainen puoli taas kertoo sen tosiasian, että aktiiviura loppuu pakon sanelemana, kun kroppa ei enää kestä.

Perhekeskeinen neljän lapsen isä on aina nauttinut metsästyksestä ja luonnon helmassa liikkumisesta. Hän on viimeistä soluaan myöten isänmaan mies. Loppuun ajettu kone ei pysynyt enää kasassa ja periksi oli annettava Tokion olympiaunelman kynnyksellä. Mikään ei ole loogisempi yhdistelmä Rami Hietaniemen urheilu-uran päätepysäkiksi kuin Suomen itsenäisyyspäivä ja klassikkomaaottelu Ruotsia vastaan.

Tämä ura piirtyy urheiluihmisten mieliin peräänantamattoman taistelijan matkana. Hietaniemi on toteuttanut viestin, jonka sotiemme veteraani, Ramin isoisä, lausui viimeisinä sanoinaan erittäin läheiselle pojanpojalleen: ”Poika, älä koskaan anna periksi…”

Lue lisää:

Rami Hietaniemi päättää 20-vuotisen uransa – "kädetön mies" on paininut loukkaantumisten jälkeenkin maailman huipulla: "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat