Postin tukilakoilla voi olla yllättävä seuraus – Pohjois-Amerikkaan matkaavien alppitähtien matkatavarat vaarassa jäädä jumiin Suomeen

Jos Ilmailualan Unioni aloittaa Postin tukilakkonsa maanantaiaamuna, alppihiihtäjien matkatavarat saattavat jäädä jumiin Helsinki-Vantaan lentokentälle.

alppihiihto
Levin rinteen yleiskuvaa
Tältä Levillä näytti torstaina. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Alppihiihdon maailmancupissa pujotellaan lauantaina ja sunnuntaina Levillä. Heti Levin jälkeen laskijoiden on tarkoitus matkustaa pikavauhtia ensi viikoksi Pohjois-Amerikkaan, mutta Postin mahdolliset tukilakot saattavat mutkistaa suunnitelmia.

Ilmailualan Unionin (IAU) tukilakko voi sotkea kaiken Suomesta ja Suomeen operoivien lentoyhtöiden käyttämissä maapalveluissa, tekniikassa, cateringissä, rahdissa sekä lisäksi lentoasemien turvatarkastuksessa.

Jos työnseisaus toteutuu, IAU:n jäsenet lopettavat kaikki työnsä.

Levin maailmancup-kisoissa matkatavaroiden liikkumisesta vastaava Nunnu Kivikari onkin pysynyt kiireisenä selvitellessään, miten alppihiihtäjien tavaroiden siirtymiset saataisiin turvattua.

– Tukilakkojen vaikutuksia on tällä hetkellä hirveän vaikea arvioida, mutta jos matkatavarat jäävät jumiin Helsinkiin, niin sehän on iso asia, Kivikari totesi Yle Urheilulle perjantaina puoliltapäivin.

Kivikari uskoo, että Levillä kilpailevat naiset pääsevät lähtemään Leviltä ilman suurempia huolia.

– Naiset kilpailevat lauantaina ja suurin osa heistä matkustaa jo sunnuntaina pois Suomesta. Heidän matkatavaransa liikkuvat varmasti normaalisti Kittilästä Helsinkiin ja edelleen Helsingistä eteenpäin, Kivikari arvioi.

Miesten tilanne naisia kriittisempi

Miesten pujottelu lasketaan Levillä sunnuntaina, joten heidän tilanteensa on naisia kriittisempi, koska IAU:n tukilakkojen pelätään alkavan maanantaiaamuna kello kuudelta.

Kivikarin mukaan kaikki Levillä kilpailevat maat ovat vaarassa joutua yhtä suuriin vaikeuksiin.

– Tilanne on kaikille sama, mutta isoimmilla mailla on tietysti mukanaan tavaraa enemmän kuin pienemmillä joukkueilla. Siellä liikkuu suksia, hierontapöytiä, voitelupöytiä, ajanottolaitteita ja ratakeppejä. Pienemmillä joukkueilla on mukanaan vähemmän tavaraa, Kivikari kertoi.

Kivikari muistutti, että lentoyhtiöt eivät aio lakkoilla, joten koneet lentävät joka tapauksessa aikataulujen mukaisesti. Finnair on jopa luvannut, että jos maanantaille suunnitellun matkan voi aikaistaa viikonlopulle, lippuja pystytään vielä muuttamaan.

– Tämä on aiheuttanut paljon selvittelyä, kun olen yrittänyt miettiä joukkueiden aikatauluja. Olemme neuvotelleet tiiviisti eri lentoyhtiöiden kanssa. He pyrkivät auttamaan matkustajia parhaalla mahdollisella tavalla, Kivikari totesi.

Lue lisää:

Paine kasvaa päivä päivältä Postin työriidan tukilakoissa – katso tästä kaikki lakkoon liittyvät alat

Alppihiihtäjä Nella Korpion levoton mieli rauhoittuu vain kalassa ja kisoissa – viime kauden valopilkku yrittää rakentaa uraansa parrasvaloihin maltilla: "Minulla on ollut vasta väläyksiä"

Kristallipallojahti alkaa! Näin ampumahiihdossa, hiihdossa, mäkihypyssä, yhdistetyssä, lumilautailussa ja alppilajeissa kisataan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat