1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Eeli Tolvanen ei onnistu edes AHL:ssä siinä, mihin Nashville hänet hankki – olisiko hyökkääjän aika seurata muiden nuorten esimerkkiä ja hakea vauhtia Euroopasta?

Paluuta Suomeen kannattaisi ainakin harkita, jos maalihanat eivät Pohjois-Amerikassa aukea nopealla tahdilla, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Eeli Tolvanen Nashville Predators NHL
Nashvillen varaama Eeli Tolvanen ei ole onnistunut siinä, mihin seura hänet hankki.Getty Images

VANCOUVER. Huonot uutiset ensin: NHL ei ole tällä haavaa realismia Nashvillen kaksi kesää sitten varaamalle Eeli Tolvaselle.

Ei, vaikka tahtotila on sekä NHL-seuran että pelaajan osalta vahva. Musiikkikaupungin ylpeys kaipaisi kipeästi riveihinsä maalintekoon kykenevää top 6 -pelaajaa. Jos Tolvanen pystyisi tähän vieläpä halvalla tulokassopimuksellaan, kaikki GM David Poilen päiväunet kävisivät toteen.

Tolvasen hanat ovat kuitenkin edelleenkin pahasti tukossa.

Vihdissä syntynyt 20-vuotias suomalaislaituri on tehnyt Nashvillen AHL-joukkue Milwaukee Admiralsin riveissä ainoastaan kaksi osumaa syyskauden 18 ottelussa. Neljä tehopistettä (2+2) tililleen kirjannut Tolvanen on joukkueen sisäisessä maalipörssissä sijalla yhdeksän ja pistepörssissä sijalla kahdeksantoista.

Lukemat ovat kaikille osapuolille suuri pettymys.

Tolvasen tapauksessa tilastorivien lukemilla on erityinen merkitys, sillä vaikka hän olisikin kehittänyt Cream Cityssa kokonaisvaltaista pelaamistaan, NHL-ovi aukeaa todennäköisesti vain maaleilla. Tolvanen on varattu NHL:ään maalintekijänä, joten pelaajan näkökulmasta erityisen ongelmallista on, että homma yskii juuri tältä osin.

Eikä ensimmäistä kertaa.

Eeli Tolvanen Nashville Ryan Bednard Florida pre-season 2019 nhl
Eeli Tolvanen oli Nashvillen kokoonpanossa vielä kauden harjoitusotteluissa.Rex Features / AOP

Tolvanen ei ole ollut maalinteon osalta enää aikoihin erityisen hyvässä iskussa. Nummelan Palloseuran kasvatti pelasi satumaisen syyskauden Jokereissa syksyllä 2017, mutta sittemmin ruuti on ollut märkää. Kuuman 31 ottelun jokerijakson jälkeen Tolvanen on tehnyt 138 virallisessa ottelussa ainoastaan 32 osumaa. Ja nyt puhutaan pääosin KHL-, AHL- ja junnukisatasosta.

Noin puolentoista AHL-kauden aikana Tolvanen on tehnyt 81 ottelussa 17 osumaa. On erikoista, että esimerkiksi ylivoimalla Tolvanen on tehnyt tällä kaudella ainoastaan yhden osuman, menneellä kaudellakin vain neljä. Jos maalintekijäksi profiloituva pelaaja ei tee maaleja ylivoimalla, kysyä sopii, mistä niiden maalien pitäisi tulla?

Yhtä kaikki, valitettava tosiasia suomalaislupauksen kannalta on, että näillä numeroilla ei ovi NHL:ään aukea. Ei edes loukkaantumisten kautta. Jos maalinteko ei luonnistu rautaliigassa, mahdollisuutta tuskin tarjotaan tulosyksikköön myöskään NHL:n puolella – eikä Tolvanen tule olemaan pohjaketjujen pelaaja NHL:ssä.

Hyviin uutisiin voidaan Tolvasen tapauksessa laskea Milwaukeesta saadut raportit hänen pelaamisestaan muilta osin. Tolvanen laukoo paljon (49), itse asiassa useammin kuin kukaan toinen Admirals-pelaaja, ja on pelannut tiettävästi ilman kiekkoakin paremmin kuin aiemmin. Eteenpäin on siis menty kaiken muun paitsi laukaisutehojen (4,1%) osalta.

Tilastot laittavat väkisinkin miettimään, onko Milwaukee paras paikka suomalaisnuorukaiselle juuri nyt. Eikä tarkoitus ole hätäisesti ylireagoida yhteen seitsemän viikon vaikeaan jaksoon. Kyse ei ole enää yhdestä kuivasta kaudesta.

Eeli Tolvanen #20 Chris Lee #4 Derek Roy #9 olympialaiset 2018
Eeli Tolvanen edusti Suomea Pyeongchangin talviolympialaisissa 2018.Getty Images

Paluu Eurooppaan ei tämän kauden osalta – ainakaan vielä – ole tiettävästi vaihtoehto. Toki Tolvasen sopimuksessa on tänäkin vuonna pykälä, joka mahdollistaa kymmenen ottelun jälkeen paluun Eurooppaan. Yle Urheilun tietojen mukaan pelaaja on tällä haavaa sitoutunut AHL-projektiin.

Tolvasen sitoutumiselle on nostettava hattua. Kannattaisiko tilannetta tarkastella uudelleen, jos kevätkausi AHL:ssä ei tuo lahjakkaan laitahyökkääjän tilanteeseen merkittävää muutosta? Tässä tapauksessa kysymykseen voisi tulla esimerkiksi edelleen erinomaisena kasvattajasarjana toimiva SM-liiga.

Jesse Puljujärven, Juho Lammikon ja etenkin 22-vuotiaan Julius Nättisen tapaukset ovat oivia esimerkkejä, miten kotimainen pääsarja toimii edelleen erinomaisena ponnistuslautana nuorille, jotka mielivät takaisin Pohjois-Amerikkaan. Suomessa harjoittelu on usein laadukkaampaa ja peli AHL:n ryntäilykiekkoa järkevämpää.

Anaheimin farmijoukkueessa vuoden ajan peliään hakenut Nättinen ei pelaa ensi kaudella SM-liigassa.

Kaikenlaisen NHL-hössötyksen keskellä tilanteen rauhoittaminen Suomeen vuodeksi tai kahdeksi voisi tehdä Eeli Tolvasellekin hyvää. Tärkeintä maalintekotaidoistaan tunnetulle laiturille olisi päästä pian pelaamaan omilla vahvuuksillaan peliä, joka mahdollistaisi tuloksen tekemisen ja itseluottamuksen paluun takavuosien tasolle.

Eeli Tolvasta ei varattu NHL:ään pelaamaan virheetöntä kahdensadan jalan peliä. Eeli Tolvanen varattiin NHL:ään tekemään maaleja. Eeli Tolvanen elää maaleista ja siksi käsillä oleva tilanne on aidosti huolestuttava.

Ja siksi paluuta Suomeen kannattaisi ainakin harkita, mikäli hanat eivät Pohjois-Amerikassa aukea nopealla tahdilla.

Korjaus klo 18.56: Tolvanen aloitti kiekkoilun Nummelan Palloseurassa, ei Nurmijärven Palloseurassa, kuten jutussa luki.

Lue myös:

Floridalla käsittämättömiä kirejä, joukkue tuli taas neljän maalin takaa – Barkov hehkutti: "Huikea nousu!"

Ettei vain kävisi kuin Puljujärvelle – mitä ihmettä Montreal aikoo tehdä Jesperi Kotkaniemen kanssa?

Kommentti: Toronto teki oikein antaessaan valmentajalegendalle potkut – uuden valmentajan kokemattomuuteen vetoaminen on laiskaa puhetta