E-urheilujoukkueet kiinnostavat sijoittajia, vaikka vain aniharva tuottaa voittoa – "Onko e-urheilu kupla, onko sillä mitään väliä?"

Teknologia-alan suurtapahtuma Slush houkutteli tänä vuonna Helsingin Messukeskukseen 25 000 vierasta. Joukossa oli noin 4000 startup-yrittäjää ja 2000 sijoittajaa.

Amerikkalaisen Tempo Storm -e-urheiluorganisaation toimitusjohtaja Andrey Yanyuk saapui Helsinkiin tapaamaan potentiaalisia sijoittajia ja laajentamaan kontaktiverkkoaan. Kuva: Jaakko Palvaila.

Kilpapelaamisesta ei tapahtuman lavaohjelmassa puhuttu kuin sivulauseissa, mutta e-urheilujoukkueet saivat silti oman osansa Helsinkiin saapuneiden pääomasijoittajien huomiosta.

Kilpapelaamisen odotetaan kasvavan tutkimusyhtiö Newzoon arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) miljardibisnekseksi jo tämän vuoden aikana. Newzoo arvioi markkinan kasvavan huimaa yhdeksän prosentin vuosivauhtia ja lähestyvän vuonna 2022 jo 1,8 miljardia dollaria.

Vahvoista tulevaisuuden näkymistä huolimatta useimmat e-urheilujoukkueet tekevät tällä hetkellä tappiota. Esimerkiksi Counter-Strike: Global Offensive -pelin ammattilaisille maksetaan usein jopa kymmenien tuhansien eurojen kuukausipalkkoja, mutta organisaatiot saavat rahojensa vastineeksi vain siivun turnausten palkintorahoista. Organisaatioiden on siis etsittävä lisärahaa joko sponsorisopimuksista tai sijoittajilta.

Pelinkehittäjien lisäksi e-urheilun ympärillä pyörivät rahavirrat valuvat myös joukkueiden taskuun, joten e-urheilun kasvuun luottavat sijoittajat ovat luonnollisesti kiinnostuneita sijoittamaan rahojaan joukkueisiin.

Samalla kun investointeja on tehty enenevissä määrin, on myös joukkueiden arvo noussut. Talousmedia Forbes arvioi arvokkaimpien e-urheilujoukkueiden (siirryt toiseen palveluun) olevan tällä hetkellä arvoltaan jopa 400 miljoonaa dollaria.

“E-urheilu on sijoittajille seksikäs sana”

Amerikkalaisen Tempo Storm -e-urheiluorganisaation toimitusjohtaja Andrey Yanyuk saapui Helsinkiin tapaamaan potentiaalisia sijoittajia ja laajentamaan kontaktiverkkoaan.

Myös nimimerkillä Reynad tunnettu Yanyuk on entinen Hearthstone-ammattipelaaja ja menestyvä striimaaja, jolla on Twitch.tv-suoratoistopalvelussa yli puoli miljoonaa seuraajaa.

Vaikka Tempo Stormin PUBG-joukkue kilpailee parhaillaan pelin MM-kisoissa Yanyukin kotikulmilla Kaliforniassa, oli miehen suunnattava marraskuiseen Helsinkiin.

– Yksi sijoittajistamme lähetti minulle viime viikolla sähköpostin ja kertoi suuntaavansa Slushiin. Samalla hän pyysi myös minut mukaan, joten tässä ollaan, Yanyuk kertoo syistään Helsingissä olemiselle.

Muun muassa PUBG-, Hearthstone- ja Fortnite-pelaajia tukeva Tempo Storm on kasvanut viidessä vuodessa suureksi tekijäksi, vaikka ei mahtunutkaan Forbesin listaukseen arvokkaimmista brändeistä.

Yanyukin mukaan Tempo Storm on kerännyt “kohtuullisen summan” sijoittajien rahaa, mutta valtaosa yhtiön osakkeista on edelleen organisaation perustaneen Yanyukin omistuksessa. Rahan tarjoajista ei ole ollut pulaa, vaikka yhtiön valuaatio asettuu 50 miljoonan dollarin tietämille

– E-urheilu on ehdottomasti sijoittajille hyvin seksikäs sana tällä hetkellä. Videopeleihin sijoittavilla tahoilla on yleensä ns. “meta game” eli tietyt sijoituskriteerit ja strategia, ja e-urheilu täyttää monen mielestä vaatimukset hyvälle sijoituskohteelle.

Vaikka Newzoo arvioi e-urheilun kasvavan alana huimaa vauhtia, Yanyuk on hieman eri mieltä laskelmista.

– Alalle on tullut helpon rahan toivossa ihmisiä, jotka myyvät hyvin ideoita, mutta eivät ymmärrä mitään joukkueiden toiminnasta. Monet mielikuvat alan tilasta tai kasvusta eivät ole realistisia. Se ei tarkoita, ettei e-urheilu kasvaisi, mutta osa faktoista esitetään väärässä valossa. Hyvien sijoitusten lisäksi on paljon huonoja taloudellisia ratkaisuja.

“Overwatch League tulee romahtamaan”

Yanyuk on kriittinen etenkin peliyhtiö Blizzardin pyörittämän Overwatch Leaguen tulevaisuuden suhteen. Liigassa mukana olevat organisaatiot ovat maksaneet liigapaikoistaan jopa kymmeniä miljoonia dollareita. Liigapaikkoihin käytetyt miljoonat ovat nostaneet niitä hankkineiden yhtiöiden arvoa, mutta Yanyuk uskoo arvonnousun olevan keinotekoista.

– Luulen, että Overwatch League tulee räjähtämään hetkenä minä hyvänsä. Liigaan tehdyt investoinnit näyttävät ulospäin hyvältä, mutta ovat tosiasiassa surkeita. Samalla markkina todennäköisesti korjaa alaspäin arvioita liigassa mukana olevien joukkueiden arvosta.

Kaikki franchise-pohjaiset liigat eivät kuitenkaan ole amerikkalaisen mielestä huonoja sijoituksia. Yanyuk kertoo arvostavansa peliyhtiö Riot Gamesin tapaa rakentaa e-urheilun ympärille kaikkia tahoja hyödyttävää ekosysteemiä ja harmittelee, ettei aiemmin lähtenyt League of Legendsiin mukaan.

– Paikka pelin Pohjois-Amerikan LCS-liigassa tai Euroopan LEC-liigassa on oikeasti arvokas. Jos nyt saisin tehdä asioita uusiksi, laittaisin kaikki meihin sijoitetut rahat kiinni Challenger-tason (League of Legendsin entinen kakkostaso) joukkueeseen ja toivoisin parasta liigapaikan saavuttamisen suhteen. Laajentaminen LoLiin on edelleen haaveissa muutaman vuoden tähtäimellä.

E-urheilujoukkueet ovat usein hankkineet lisärahoituksen turvin lisää joukkueita siipiensä suojaan. Tempo Stormille laajentumisen suunta ei kuitenkaan välttämättä ole uusissa peleissä.

– Olemme rakentaneet liiketoimintaamme kolmen pilarin varaan: e-urheilujoukkueet, mediatuotanto ja pelien suunnittelu. Meillä on studio Hollywoodissa ja panostamme etenkin sisällöntuotantoon. Lisäksi rakennamme tällä hetkellä digitaalista korttipeliä ja haluamme napata osuuden pelimarkkinasta.

– Mitä suurempiin e-urheilupeleihin lähtee uuden joukkueen kanssa mukaan, sitä enemmän rahaa menettää. Suurimpiin peleihin mukaan lähtemisessä on oma arvonsa, mutta se ei mielestäni ole välttämättä hyvää liiketoimintaa.

Yanyuk uskoo, että markkina tulee korjaamaan heikoimpien sijoitusten arvoja alaspäin. Vaikka arvio kuulostaakin kyyniseltä, uskoo hän silti e-urheilun kasvuun.

– Uusia sijoittajia löytyy aina. Valuaatiot kasvavat koko ajan, ja rahaa tulee nyt mukaan e-urheiluun myös uusista suunnista. Aiemmin mukana olivat lähinnä urheilujoukkueita omistaneet sijoittajat, mutta nyt e-urheiluun sijoittavat myös julkiset tahot, miljardöörit ja mediayhtiöt. Uskon markkinan kasvavan, vaikka arviot joukkueiden markkina-arvoista eivät olisikaan realistisia.

"Olemme ylpeitä, ettei yhtiö tarvitse ulkopuolista rahoitusta"

Tempo Stormin lisäksi myös ainakin suomalainen ENCE ja tanskalainen North etsivät potentiaalisia sijoittajia Slushista. Tanskalaisjoukkueen taustalta löytyvät jalkapallojoukkue FC Kööpenhamina ja mediayhtiö Nordisk Film, jotka hyppäsivät mukaan e-urheilubisnekseen vuoden 2017 alussa.

Suomalaisjoukkueen taustayhtiö ENCE eSports Oy:n omistus on Ilta-Sanomien selvityksen mukaan vahvasti joukkueen taustavoimilla. Yhtiössä ei ole mukana pääomasijoittajia, ellei joukkueen taustalla vuodesta 2016 asti vaikuttaneita, yrityskaupoilla vaurastuneita Pekka Aakkoa ja Jussi Laakkosta oteta huomioon.

ENCEn toimitusjohtaja Mika Kuusistolle Slush on sekä mahdollisuus tavata vanhoja tuttuja että kuunnella alan uusimpia tuulia. Kuusisto kertoo, ettei ole tapahtumassa etsimässä aktiivisesti uusia sijoittajia, vaikka renkaanpotkijoita riittääkin.

– Olemme ENCEssä ylpeitä siitä, ettei yhtiön toimintaan ole tarvittu ulkopuolista rahoitusta. Olemme “self-funded”, ja yhtiön nenä on jatkuvasti vedenpinnan yläpuolella. Jos joku tulee ulkopuolisena yhtiöön mukaan, täytyy sijoittajan tuoda rahan lisäksi mukanaan myös muuta lisäarvoa, ja sijoituksen ehtojen on kunnioitettava muita omistajia.

Ulkopuolisen rahan puute on Kuusiston mukaan pakottanut rakentamaan ENCElle kestävän liiketoimintamallin, jossa yhteistyökumppanuuksilla pystytään rahoittamaan toimintaa ja hakemaan kasvua.

– Jokainen sentti, mitä yhtiöön tulee, isketään tällä hetkellä kasvuun. Olemme ainoa tiimi tällä tasolla, joka ei ole nostanut toimintaansa rahaa sijoittajilta. Riskinottokyky on toki samalla pienempi, mutta pystymme silti ottamaan hallittuja riskejä. Olisi tietysti kiva investoida enemmänkin, mutta yrityksen pohja on tällä hetkellä vahva ja kasvamme silti aggressiivisesti. Osakaspohja on hyvä, näkemyksiä on lukuisia ja välillä ne myös eroavat toisistaan, mutta pääsemme keskustelemalla eteenpäin.

ENCE eSports Oy teki viime vuonna hieman alle miljoonan euron liikevaihdolla yli 100 000 euron liiketuloksen, ja Kuusisto arvioi aiemmin ENCEn tuplaavan liikevaihtonsa tänä vuonna. Nyt hän myöntää yhtiön saavuttaneen tavoitteensa.

– Kahden miljoonan euron raja on tältä vuodelta saavutettu. Liikevaihto on noussut kivasti, ja etenkin oheistuotebisnes on kasvanut mukavasti. Joka alueella on tehty tänä vuonna hyvää työtä. Jos alkuvuodesta ei olisi saatu nostetta, ei liikevaihto olisi kasvanut näin nopeasti. e-urheilu ei ole vielä mainstreamissa, joten kun valtavirtanäkyvyyttä tulee, on pakko takoa kun rauta on kuumaa.

Kuusistokin myöntää olevansa osittain skeptinen joidenkin e-urheilujoukkueiden arvonmäärityksestä.

– On mieltäylentävää lukea Forbesin listausta arvokkaimmista e-urheilubrändeistä, kun sijalla 12 olevalla yhtiöllä on viiden miljoonan dollarin vuosiliikevaihto ja 120 miljoonan dollarin valuaatio, emmekä ole kovin kaukana samoista luvuista. Samalla yksikään listalla olevista yhtiöistä ei voi edes uneksia nollatuloksesta. Valuaatioissa näkyy toisaalta, että sijoittajissa on mukana upean urheilu-uran tehneitä ihmisiä tai toimijoita, joilla on miljardien arvoisia omistuksia urheilujoukkueissa. Samat toimijat panostavat e-urheilun kautta nuoren yleisön saavuttamiseen.

– Onko valuaatioissa kuumaa ilmaa tai onko e-urheilu kupla, onko sillä mitään väliä? Tiedämme, että ENCEn fanipohja kasvaa, ja meillä on huomenna enemmän faneja kuin tänään. Kun toiminnan perustaa tälle ajatukselle, on samantekevää, minkä arvoisia muut e-urheiluyhtiöt ovat.

ENCEllä on tällä hetkellä joukkueet Counter-Strike: Global Offensive - ja Playerunknown’s Battlegrounds -peleissä. Lisäksi StarCraft II -pelaaja Joona “Serral” Sotala edustaa ENCEä. Kuusisto sanoo organisaation pohtivan pelinavauksia myös muihin peleihin.

– Olisi mahtavaa, jos meillä olisi toinen ison pelin joukkue maailman huipulla, mutta päätöksiä laajentumisesta ei ole vielä tehty. Counter-Strike on selkeästi yksi e-urheilun kruununjalokivistä, ja Starcraft on yhtä tärkeä pienelle ja lojaalille yleisölle. PUBG on hyvä esimerkki, että moni asia osui kohdalleen. EU-liiga lähti pyörimään, näimme rosterin menestysmahdollisuudet, ja hallitsimme riskit.

Laajentumisen muihin peleihin on Kuusiston mielestä tapahduttava järkevästi.

– Todella isoissa peleissä (Overwatch, League of Legends, Call of Duty) tarvitaan kymmenien miljoonien lisenssit ja niihin tarvitaan tietenkin sijoittajia. Toisaalta täytyy miettiä, voisimmeko lähteä ajoissa mukaan peleihin, joista kasvaa suuria e-urheilupelejä. Meille on tärkeää etenkin, että pelin julkaisijan ekosysteemi tukee organisaatioiden liiketoimintaa, kuten PUBG:ssa.