Suora

 • Hiihdon Ski Classics, La Diagonela Engadin
 • Naisten suurpujottelun 1. lasku, Sestriere
 • Miesten 15 km, Nove Mesto
 • Slopestyle, Seiser Alm
 • Miesten syöksylasku, Wengen
 • Miesten syöksylasku, Wengen
 • Naisten suurpujottelun 1. lasku, Sestriere
 • Urheilustudio 18.1.
 • Naisten suurpujottelun 2. lasku, Sestriere
 • Miesten viesti, Ruhpolding
 • Urheilustudio 18.1.
 • Naisten suurpujottelun 2. lasku, Sestriere
 • Urheilustudio 18.1.
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Urheiluruutu
 • Lentopallon Suomen cup, naisten loppuottelu LP Viesti - LiigaPloki
 • Lentopallon Suomen cup, naisten loppuottelu LP Viesti - LiigaPloki
 • Urheiluruutu

Veikkausliigan pelaajien suosikkituomari vihaa filmaamista ja pyrkii pitämään tunteet pelissä – "Tämä homma on pitkälti ihmistuntemusta"

Mohammad Al-Emara valittiin toisen kerran peräkkäin jalkapallon Veikkausliigan parhaaksi erotuomariksi.

Veikkausliiga
Mohammad Al-Emara
Mohammad Al-Emara tositoimissa Ilveksen ja SJK:n ottelussa heinäkuussa.AOP

Jalkapallotuomari Mohammad Al-Emara on viheltänyt kaksi kautta Veikkausliigassa. Molempina vuosina hänet on valittu sarjan parhaaksi erotuomariksi. Tuorein tunnustus tuli torstaina Palloliiton ja Veikkausliigan Captain's Ball -gaalassa.

Vielä upeamman Al-Emaran kahdesta perättäisestä valinnasta tekee se, että parhaasta tuomarista äänestävät liigapelaajat.

– Omasta mielestänikin kausi meni hyvin, joten jotenkin osasin odottaa tunnustusta, Al-Emara kertoi Yle Urheilulle tuoreeltaan palkitsemisen jälkeen.

Al-Emara, 27, suoritti erotuomareiden peruskurssin vuonna 2012, joten nousu kansalliselle huipulle on ollut nopea. Miksi hän on pelaajien suuressa suosiossa?

– Osaan olla taustalla tai nousta esiin silloin kun tarvitsee. Tietysti pitää olla avoin ja rauhallinen sekä kommunikoida pelaajien kanssa. Sillä on päässyt pitkälle, Al-Emara miettii.

Pelaajaurallaan A-nuorten Suomen mestaruuden Interin paidassa voittanut Al-Emara on kertonut olleensa pelaajana varsinainen kauhukakara tuomareille.

– Asiat, jotka ärsyttivät pelaajana, ovat syvällä tuolla mielessä. En tee ainakaan niitä samoja asioita provosoidakseni pelaajia. Se on auttanut paljon.

Kahden vuoden iässä Suomeen muuttanut Al-Emara myöntää, että jokaisesta Veikkausliigan joukkueesta löytyy tuomareiden kannalta hankalia pelaajia. Kuten rauhallisen tuomarin luonteeseen hyvin sopii, nimiä hän ei suostu paljastamaan.

Yksi ominaisuus pelaajissa kuitenkin ärsyttää erityisesti.

– Filmaaminen ärsyttää yli kaiken. Voin myöntää, että itsekin pelaajana harrastin samaa, mutta nyt tuomarina se ärsyttää tietyissä pelaajissa todella paljon. Filmaaminen on ainoa asia jalkapallokentällä, mikä saa minut vihaiseksi, Al-Emara toteaa.

Mohammad Al-Emara
Mohammad Al-Emara näytti FC Lahden Josulle keltaista korttia ottelussa FC Honkaa vastaan.AOP

Kansainvälisille kentille?

Veikkausliigan päättynyt kausi oli yksi värikkäimmistä pitkään aikaan. Panokset pysyivät tapissa viimeisille kierroksilla asti, mikä ilahdutti myös Al-Emaraa. Kauden mieleenpainuvimmaksi otteluksi jäi europelipaikan karsintaturnauksen ottelu IFK Mariehamnin ja HIFK:n välillä.

– Isot panokset ja kenttä oli huonossa kunnossa. Siitä ottelusta jäi fiilis, että onnistuin pitämään tunteet pelissä. Se on sairaan makea juttu fiilistellä jälkeenpäin, Al-Emara muistelee.

Al-Emaran mielestä otteluiden panosten täytyy näkyä myös tuomarin toiminnassa.

– Pitää tulla pelaajien kanssa samalle tasolle, panokset pitää aistia. Tämä homma on pitkälti myös ihmistuntemusta. Totta kai paineet pitää ottaa huomioon kun tiedetään, miten ne vaikuttavat ihmisiin.

Suomalaiset jalkapallotuomarit ovat olleet viime aikoina nosteessa kansainvälisesti. Mattias Gestranius vihelsi vuosi sitten ensimmäisenä suomalaisena Mestarien liigassa 23 vuoteen. Hiljattain Gestranius pääsi tositoimiin legendaarisella Old Traffordilla, kun Manchester United kaatoi Eurooppa-liigassa serbialaisen Partizanin.

Seuraava kansainvälisen läpimurron tekevä suomalaistuomari voi hyvinkin olla Mohammad Al-Emara.

– Olen todistanut Suomen kentillä, että olen valmis. Olen valmis kansainväliseksi tuomariksi, itsestäni se ei enää ole kiinni, Al-Emara sanoo itsevarmasti.

Pelaajilla suurin haave liittyy yleensä MM-kisoihin. Sama pätee myös tuomareihin ainakin Al-Emaran kohdalla. Vastaus kysymykseen suurimmasta unelmasta tuomarina tulee kuin apteekin hyllyltä.

– MM-finaali.

Lue myös:

Entinen kuumakalle nousi nopeasti erotuomareiden eliittiin – "Vaikeasta pelaajasta voi tulla hyvä tuomari"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat