Suora

 • Naiset 10 km (P)
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Miehet 15 km (P)
 • Urheilustudio Lahdessa
 • joukkuesprint 2x7,5 km
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Joukkuemäki HS 130
 • Urheiluruutu
 • Muodostelmaluistelun SM, lyhytohjelma
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Muodostelmaluistelun SM
 • Urheiluruutu
 • Freestylen MC: Destne, big air

SM-liigan kuumin pelaaja ei paukuttele henkseleitä, mutta ei myöskään peittele vankkumatonta itseluottamustaan: "Välillä tuntuu, että pystyn tekemään kaukalossa mitä vain"

JYPin uutta, vaihtuvan vuosikymmenen tähtipelaajaa ei tarvitse kaukaa hakea, sillä hän on jo täällä.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Julius Nättinen
Julius Nättinen on tällä hetkellä jääkiekkoliigan maalipörssin kärkinimi.Vesa Pöppönen / All Over Press

JYVÄSKYLÄ. Vuosikymmenen pian vaihtuessa Jyväskylän JYPin kohdalla loikka 2020-luvulle merkitsee vääjäämättömästi uuden aikakauden alkua. Seuran pitkäaikaiset tukipylväät sekä JYPin menestysvuosien tutut luottosoturit Juha-Pekka Hytönen, Jarkko Immonen, Jani Tuppurainen ja Ossi Louhivaara siirtyvät kohta kaukalosta siviiliin, joten keskisuomalaisseurassa nuoremman polven vastuunkantajien ja uuden ajan huippupelaajien on aika astua kirkkaisiin valoihin.

JYPin uutta, vaihtuvan vuosikymmenen tähtipelaajaa ei tarvitse kaukaa hakea, sillä hän on jo täällä.

Julius Nättinen, 22, pelaa tällä hetkellä SM-liigakaukaloissa sellaisella draivilla ja tehokkuudella illasta toiseen, jota ei olla Keski-Suomen leveysasteilla vähään aikaan nähty. Maalipörssin vakuuttava kärkinimi on takonut jo huimat 18 osumaa ja JYPin tehohyökkääjän pisteputkikin on venynyt yhdentoista ottelun mittaiseksi.

– Harvemmin minulla on ollut tällaista itseluottamusta omassa pelissäni. Tuntuu, että pystyn tekemään tulosta pelistä toiseen ja auttamaan omaa joukkuettani. On helppoa pelata tässä tilanteessa, Julius Nättinen toteaa Yle Urheilun haastattelussa.

– Kun menee jäälle, niin on sellainen fiilis, että kohta teen maalin. Se on tietysti vähän petollinenkin fiilis, sillä välillä ne kiekot eivät menekään maaliin, hän toppuuttelee.

Kun joukkueen pelaaminen on yksinkertaista, niin oma pelaaminenkin on samanlaista.

Nättisen puheesta ei paista lainkaan ylimielisyys, vaan rehellinen usko omaan osaamiseen ja maalinteon vaativaan taitoon. Vaatimattoman ulkokuoren alla piilee kivenkova kunnianhimo olla joka ilta kaukalon ratkaisevin pelaaja.

– Nyt kyllä tuntuu, että jos jonkun tekopaikan saan niin sinne (maaliin) se menee. Iso kiitos on annettava joukkue- ja ketjukavereille erityisesti, sillä pystymme luomaan hyvin maalipaikkoja.

Terve itseluottamus on huippu-urheilijan tärkein henkinen ominaisuus, eikä SM-liigan kuumin pelaaja peittele sitä. Nättinen astelee tällä hetkellä liigakaukaloon joka ilta sillä vankkumattomalla asenteella, että "tänään ratkon pelin". Tätä asennetta huippuhyökkääjältä vaaditaankin niin hyvinä kuin huonoina hetkinä.

– Itselläni on nyt sellainen itseluottamus, että pystyn tekemään kaukalossa ihan mitä vain, JYP-hyökkääjä lataa ilmekkään värähtämättä.

Aito joukkuepelaaja ei halua missään käänteessä unohtaa kuitenkaan joukkueensa panosta hyvään henkilökohtaiseen menestykseen.

– Kun joukkueen pelaaminen on yksinkertaista, niin oma pelaaminenkin on samanlaista ja pystyn käyttämään kunnolla omia vahvuuksiani, hän muistuttaa.

Julius Nättinen
Julius Nättinen kuului vuonna 2016 nuorten MM-kultaa voittaneeseen joukkueeseen.Tomi Hänninen

Täyttyneet odotukset

Julius Nättinen ei ole noussut mitenkään sattumalta joukkueen kovimman tehomiehen rooliin, vaan nuoren hyökkääjän harteille ladattiin jo ennen liigakauden alkua selkeä tulosvastuu JYPissä – joukkueessa, joka hakee uutta alkua lähes kaaosmaisen viime kauden jälkeen.

– Tiesin kauteen lähdettäessä, että taitoa ja potentiaalia tehokkuuteen löytyy. Viime kaudella en saanut potentiaaliani irti. Tärkein syy on se, että joukkueemme tapa pelata edistää myös omaa pelaamistani, nuorten maailmanmestarijoukkueeseen vuonna 2016 kuulunut Nättinen sanoo.

Päävalmentaja Pekka Tirkkosen mielestä Petrus Palmun tulo samaan ketjuun hänen ja Miska Siikosen rinnalle on ollut iso asia.

– Kolmikko on löytänyt hyvän kemian. Julius on löytänyt oikean harmonian menneiden Pohjois-Amerikan kausien jälkeen. Tuolloin häntä heiteltiin paikasta toiseen, ja hänen pelaamisensa oli viime kaudellakin täällä epävarmaa, Tirkkonen taustoittaa.

Enemmän röyhkeyttä, enemmän suoraviivaisuutta

Julius Nättinen on ehtinyt käydä alkukauden aikana kehityskeskusteluja oman pelinsä kehittämisestä JYPin uuden valmennusjohdon kanssa. Uusi päävalmentaja Pekka Tirkkonen on varmasti oikea henkilö antamaan vinkkejä nuoren huippuhyökkääjän tehokkuuden parantamiseksi yli 600 SM-liigaottelun sekä kolmen aikuisten arvoturnauksen kokemuksella.

– Olemme jutelleet siitä, että maalipaikoissa minun pitäisi olla entistä röyhkeämpi eikä aina pyrkiä hakemaan syöttöä. Valmentajat haluavat, että käyttäisin enemmän luistelua, joka on tärkeä ominaisuuteni, ja sillä pystyn luomaan itselleni maalipaikkoja, Nättinen sanoo.

Päävalmentajan korostunut viesti Nättiselle sekä muillekin JYPin nuorelle kaartille liittyy enemmänkin henkiselle puolelle.

– Olemme yrittäneet painottaa nuoremmille pelaajille ylipäänsä henkisen valmistautumisen merkitystä pitkän runkosarjakauden aikana. Näkisin, että se on iso juttu varsinkin nuorille pelaajille, Tirkkonen sanoo.

– Haluan, että nuoret pelaajat pystyisivät kaivamaan jokaiseen 60:een peliin kunnon latauksen, ei vain lauantai-iltana täyden katsomon edessä, päävalmentaja jatkaa.

Anaheim Ducksin kakkoskierroksen (2015) varaus muistuttaa aiheellisesti, ettei nykypäivän huippuhyökkääjä voi olla enää yhden ominaisuuden varassa.

– Näen itseni enemmän kokonaisvaltaisena pelaajana, vaikka totta kai tykkään tehdä maaleja ja tulosta. Näen itseni monipuolisena pelaajana, joka pystyy myös syöttelemään. Monipuolisuus on hyvän nykypelaajan profiili. Eli kaikessa on oltava hyvä, Julius Nättinen painottaa.

Julius Nättinen
Julius Nättisen aika Pohjois-Amerikassa päättyi tylysti, mutta hän haluaa sinne vielä takaisin.Tomi Hänninen

"Nyt on oltava ytimessä"

Julius Nättinen on kotikaupungissaan vain ohikulkumatkalla, sillä katse tiirailee uudestaan Pohjois-Amerikan kaukaloihin. Ensimmäinen yritys stoppasi viime syksynä AHL:ään, josta hän päätti palata kasvattajaseuraansa.

– Tiedostin jo viime keväänä, että juuri tämä kausi on minulle iso kausi, toki seuraavakin. Mitään ei voi jättää tulevaisuuteen, vaan tällä kaudella on oltava ytimessä, ja tähän asti se on mennyt hyvin, Nättinen toteaa.

– Tarkoitus oli tulla tänne kehittymään, ja tiesin, että JYP on hyvä ja turvallinen paikka siihen. Totta kai tavoitteet on mennä eteenpäin ja siirtyä isompiin kaukaloihin, hän muistuttaa.

Parin kauden ajan Nättinen haki tuntumaa Kanadan kovatasoisessa junioriliigassa OHL:ssä (2015–2017), jonka jälkeen kutsui Anaheimin farmijoukkue San Diegossa.

– AHL jäi aika lyhyeksi visiitiksi, ja se ajanjakso päättyi aika tylysti. Nälkää jäi paljon siihen suuntaan, mutta ehkä paluu Suomeen oli oman kehityksen kannalta vain hyväksi.

– Kova halu on palata takaisin Pohjois-Amerikkaan ja näyttää kaikille, että kuulun sinne edelleen, Julius Nättinen vakuuttaa.

Lue myös:

Paita kattoon! Junioreissa Petri Vehasen polvisuojista putoili jäälle matoja – sitten vaatimattomista oloista ponnistanut poika nousi maailman- ja KHL:n mestariksi

Ville Heinola sai Winnipegin seurajohdolta selvän vaatimuksen – tästä syystä sensaatiomaisesti NHL-uransa aloittanut superlahjakkuus pelaa nyt Suomessa

JYP ja Ilves kaunistelivat voittoputkiaan – Julius Nättinen dominoi pörssejä, Ville Heinolalla vaikea alku

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat