Paavo Nurmen kisoissa kilpaillaan ensi kesänä Timanttiliiga-tasoisista rankingpisteistä – Turun kilpailu valittiin IAAF:n uuteen kilpailusarjaan

Timanttiliigasta pois pudotetuista lajeista 3000 metrin estejuoksussa, kolmiloikassa ja miesten kiekossa käydään Turussa korkeatasoinen kilpailu.

yleisurheilu
Daniel Ståhl
Ruotsin kiekonheittotähti Daniel Ståhl on Paavo Nurmen kisojen vakiokävijä. Ensi kesänä miesten kiekossa jaetaan Turussa samat rankingpisteet kuin Timanttiliigassa.Jaakko Stenroos / AOP

Kesäkuussa Turussa järjestettävät Paavo Nurmen kisat on valittu ensi kaudella käynnistyvän IAAF:n World Athletics Continental Tour -kilpailusarjan ylimpään, Kulta-kategoriaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF uudisti marraskuun alussa kilpailujärjestelmäänsä ja tiivisti muun muassa kovatasoisimman Timanttiliiga-kilpailusarjan ohjelmaa luopumalla neljästä miesten ja neljästä naisten lajista.

Timanttiliigan lajiohjelmasta pudotettiin pois miesten ja naisten 3000 metrin esteet, kolmiloikka, kiekonheitto ja 200 metriä. Yleisurheilun kansainväliset huippunimet ottivat tiedon närkästyneinä vastaan, mutta lohtua heille tuo se, että Timanttiliigan tasoisia rankingpisteitä on mahdollista kerätä Continental Tourin osakilpailuista.

Suomalaisen yleisurheilun kovatasoisin kilpailu Paavo Nurmen kisat sai järjestettäväkseen yhteensä 16 lajia, joista Timanttiliigan tasoiset rankingpisteet jaetaan 3000 metrin esteistä, kolmiloikasta ja miesten kiekonheitosta, eli juuri niistä lajeista, joilla ei virallista Timanttiliiga-statusta ensi kaudelle ole.

Korte ja Neziri
Naisten 100 metrin aitajuoksu on Paavo Nurmen kisojen ohjelmassa myös ensi kesänä. Kuvassa Annimari Korte ja Nooralotta Neziri.Jaakko Stenroos / AOP

– Timanttiliigatason pisteet tuovien lajien taso on varmasti erittäin kova, mutta toki rakennamme muistakin lajeista mahdollisimman tasokkaat. Esimerkiksi miesten keihäänheitosta tavoitellaan viime vuosien tapaan todellista huippujen kohtaamista, PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen sanoo tiedotteessa.

Continental Tourin Kulta-kategorian tasoista yleisurheilukilpailua ei ole aikaisemmin järjestetty Suomessa. Kulta-tasolla kilpaillaan myös kahdeksassa muussa osakilpailussa ympäri maailmaa.

– Euroopasta Kulta-sarjassa ovat mukana maanosan kuusi kärkikilpailua Timanttiliigan ulkopuolelta. Rima oli valinnoissa korkealla, joten on upeaa, että olemme mukana tuossa ryhmässä, Salonen iloitsee.

Huippupisteitä tuovista lajeista hyötyä suomalaisille

Tokion olympialaisten tulosrajoja jahtaavista suomalaisista esimerkiksi kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ja estejuoksija Camilla Richardsson voivat hyötyä siitä, että Paavo Nurmen kisoissa on Timanttiliiga-tason ranking-arvostus. Topi Raitanen on jo juossut 3000 metrin esteet alle Tokion olympiarajan viime kesän Paavo Nurmen kisoissa, mutta hänellekin lienee etua siitä, että Turun kisasta tulee aiempaa kovatasoisempi.

Turussa kilpailtavat miesten lajit ovat 100 metriä, 1500 metriä, 3000 metrin esteet, 110 ja 400 metrin aidat, kolmiloikka, kiekko ja keihäs. Naisten lajit ovat 100 metriä, 800 metriä, 3000 metrin esteet, 100 metrin aidat, korkeus-, seiväs- ja pituushyppy sekä kolmiloikka.

Yle välittää kotimaisen yleisurheilun GP-sarjan ja Tähtikisa-sarjan osakilpailut, Paavo Nurmen kisat sekä SM-kilpailut kanavillaan myös ensi kesänä.

Lue myös:

Näin IAAF:n suomalaisjäsen vastaa Timanttiliigasta ulos joutuvien tähtiurheilijoiden kritiikkiin – lohduttaa suunnitteilla olevalla uudella kilpasarjalla

Paavo Nurmen kisat hakee paikkaa uuteen kilpailusarjaan

Yleisurheilun kotimaiset päätapahtumat jatkavat Ylen kanavilla pitkällä sopimuksella

Yleisurheilijat raivostuivat Timanttiliigan uudistuksesta – estejuoksutähti lataa kritiikkiä IAAF:lle: "Selvästikään meidän työpanoksellamme ei ole mitään merkitystä"

Lähteet: suomen urheiluliiton ja paavo nurmen kisojen tiedotteet

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat