Suora

  • Ski Tour, sprintit, Åre
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Animaatiohahmoihin hurahtanut Shiffrin haluaa neljännelle palkintoporolleen nimen Disneystä – pujottelutähti ei ota paineita, vaikka Yhdysvaltain muut virtuoosit ovat lopettaneet uransa

Mikaela Shiffrinistä tuli eniten Levillä maailmancup-voittoja ottanut naispujottelija. Hän voitti lauantaina jo neljännen poronsa.

alppihiihto
Mikaela Shiffrin ja neljäs poro. Levi 2019.
Mikaela Shiffrin voitti jo neljännen poronsa Levillä.Martti Kainulainen/Lehtikuva

Pujottelun valtiatar Mikaela Shiffrin piti pintansa Levin maailmancupissa. Yhdysvaltalainen oli avauslaskunsa jälkeen toinen, mutta nousi voittoon, kun kisaa johtanut Petra Vlhova kaatui toisen laskunsa.

Voitto oli Shiffrinille jo neljäs Levin maailmancupissa. Neljännellä ykkössijallaan Shiffrinistä tuli eniten voittoja Levillä ottanut naispujottelija. Hän noussut korkeimmalle korokkeelle vuosina 2013, 2016, 2018 ja nyt 2019.

Tämä tietää myös sitä, että Shiffrin saa yhden poron lisää tokkaansa.

Vuodesta 2013 lähtien Levin maailmancupissa on annettu naisten kisan voittajalle palkintoporo. Voittaja saa nimetä oman poronsa ja käydä tervehtimässä sitä ennen Levin kilpailua. Porot kuitenkin jäävät Suomeen.

Tähän mennessä Shiffrin on antanut poroilleen nimiä lasten animaatioelokuvista. Tokan porot ovat nimiltään Rudolph, Sven ja Mr. Gru.

Vielä ennen kilpailua tähti ei ollut miettinyt seuraavan tulokkaansa nimeä.

– Jokin nimi Disneystä todennäköisesti. Ajattelin nimiä aina viime tingassa palkintokorokkeella, Shiffrin kertoi Yle Urheilulle.

Levillä Shiffrin viihtyy hyvin rinteessä, vaikka matkustus Yhdysvalloista Suomeen vie veronsa.

– Tämä on aika kaukana, se on ainoa haastava juttu tässä kisassa. Tämä on ainutlaatuinen kilpailu ja yksi klassikoista. On erityistä olla täällä, sillä olemme käytännössä Pohjoisnavalla. On pimeää, mutta kaunista, kuin talven ihmemaassa olisi.

Shiffriniltä odotetaan paljon

Yhdysvaltain alppijoukkueen pitkäaikainen supertähti Lindsey Vonn päätti menestyksekkään uransa viime kauteen. Vonn voitti urallaan muun muassa syöksylaskun olympia- ja MM-kullan sekä supersuurpujottelun MM-kullan.

Vuoden 2018 tammikuussa uransa lopetti Julia Mancuso, joka hänkin niitti menestystä arvokisoissa.

Nyt alppikansan katseet kohdistuvat Yhdysvalloissa lähinnä 24-vuotiaaseen Shiffriniin. Hän ei silti ota paineita tilanteesta, vaan kääntää katseensa jo seuraavaan sukupolveen.

– Meillä on kasvassa useita hyviä nuoria kilpailijoita. He ovat saaneet itsensä entistä parempaan kuntoon, parantaneet kisoissa ja näyttäneet, että kuuluvat maailmancupiin. Seuraava sukupolvi on ottamassa valtaa. Se on todella jännittävää. Odotan innokkaana tätä kautta, jotta näen, miten he pärjäävät.

Tällä kaudella alppihiihdossa on arvokisaton vuosi, minkä vuoksi Shiffrinkin haluaisi kokeilla jotain uutta. Hänet tunnetaan suvereenina pujottelun taitajana, mutta yhdysvaltalainen haluaisi kilpailla myös vauhtilajeissa.

– Nyt on hyvä tilaisuus vain testata kaikkea maailmancupissa. Täytyy katsoa tiimini ja valmentajieni kanssa, miltä kaikki tuntuu kauden aikana. Helmikuussa on hieman enemmän vauhtikisoja, joten ehkä pystyn käymään niissä. Se olisi tosi kivaa. Mutta haluan myös nähdä, minkä verran minulla on energiaa ja miltä minusta tuntuu suksilla.

Suomalaisista toiselle kierrokselle Levillä ylsi Nella Korpio, joka oli 28:s. Hän nappasi nyt neljättä kertaa urallaan maailmancupin pisteitä.

Edellisen kerran suomalainen on ollut pisteillä Levin maailmancupin pujottelussa kuusi vuotta sitten.

Lue myös:

Ruotsalaislegendan ennätyksen rikkonut Mikaela Shiffrin jälleen Levin alppikuningatar – Petra Vlhovan voittotaistelu päättyi dramaattisesti

Alppihiihtäjä Nella Korpion levoton mieli rauhoittuu vain kalassa ja kisoissa – viime kauden valopilkku yrittää rakentaa uraansa parrasvaloihin maltilla: "Minulla on ollut vasta väläyksiä"

Palander liikuttui muistellessaan Poutiaisen historiallista voittoa Levillä – Suomen entinen alppitähti sai palkintoporon 15 vuotta ykkössijansa jälkeen

Vasta 17-vuotias Robinson yllätti Shiffrinin suurpujotteluavauksessa – Honkanen jäi avauskierrokselle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat