Uusi norjalaistähti vakuutti Johauginkin, Sundby taapersi kaukana kärjestä: “En ole huolissani”

Vasta 18-vuotias Helene Marie Fossesholm yllätti Beitostølenin naisten kisassa.

hiihto
Martin Johnsrud Sundby
Martin Johnsrud Sundbyllä oli kova päivä Beitostølenin perinteisessä 15 kilometrin kisassa, jonka hän on voittanut viisi kertaa.EPA

Helene Marie Fossesholmia on jo jonkin aikaa tituleerattu joko uudeksi Therese Johaugiksi tai Marit Björgeniksi, ja lauantain 10 kilometrin perinteisen kisassa Beitostølenissä hän teki vaikutuksen moneen, myös tämän hetken naisten ylivoimaiseen ykköshiihtäjään Therese Johaugiin.

– Hän on juuri sellainen tyttö, jonka tarvitsemme Norjan naisten joukkueeseen tällä hetkellä, kisan ylivoimaisesti voittanut Johaug hehkutti Fossesholmia TV2:lle (siirryt toiseen palveluun).

Johaug on seurannut 13 vuotta nuoremman Fossesholmin kehittymistä innokkaana ja kertoi näkevänsä juniorissa itsensä.

– Helene on ottanut suuria askelia eteenpäin ja hän on siinä iässä, missä voi ottaa isoja askelia.

Viime vuonna samaisessa kilpailussa ja samaisella matkalla Fossesholm oli 11:s jääden Johaugista kaksi minuuttia ja 16 sekuntia. Nyt ero oli minuutin ja 13 sekuntia. Ero toiseksi tulleeseen Heidi Wengiin oli 10 sekuntia.

Norjan naisten valmentaja Ole Morten Iversen kertoi TV2:lle (siirryt toiseen palveluun), ettei Fossesholmia nähdä hyvästä hiihdosta huolimatta Rukan maailmancupissa ensi viikolla.

– Hän ei olisi ollut Rukalla, vaikka olisi voittanut kisan. Lillehammer sopii hänen suunnitelmiinsa paremmin, ja se on kotiladuilla, Iversen sanoi.

Vasta 18-vuotias Fossesholm nousi viime kaudella otsikoihin, kun Norjan hiihtoliitto tiedotti, että Fossesholm on saanut kasvuhormonihoitoa teini-iässä pituuskasvuun.

Klæbo "nousi kuolleista"

Miesten 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan Beitostølenissä voitti Didrik Tønseth 18,9 sekunnin erolla Johannes Høsflot Klæboon ja 36,5 sekunnin erolla Simen Hegstad Krügeriin.

Tønsethin voitto ei ollut yllätys, mutta Klæbon nousu toiseksi oli vakuuttava. Sprintterinä maajoukkueeseen noussut Klæbo on panostanut viime aikoina normaalimatkoihin ja onnistui mielestään paremmin kuin odotti.

– Olen noussut kuolleista. En tiedä, mitä on tapahtunut yön aikana, Klæbo sanoi NRK:lle (siirryt toiseen palveluun) ja viittasi perjantain sprinttikisaan, jossa hän jäi viidenneksi.

Miesten kisan suurin yllätys oli kuitenkin Martin Johnsrud Sundby, joka oli kaukana huippuvireestään. Sundby oli kisassa vasta 31:s häviten Tønsethille liki 2 minuuttia ja 28 sekuntia.

Harjoitustuntejaan reippaasti vähentänyt Sundby voitti samaisella matkalla MM-kultaa viime keväänä Seefeldissä. Hän oli voittanut saman matkan Beitostølenin kisassa viisi kertaa aiemmin.

– Se tuntui vähän kuin sunnuntaihiihdolta, Sundby sanoi TV2:lle (siirryt toiseen palveluun) ja kertoi huomanneensa jo kisan alussa, että tänään ei kulje.

– En ole huolissani tämän päivän kisasta.

Lue myös:

Niskanen voittoon Suomen cupissa, mutta olympiavoittaja harmitteli tunnetilaansa hiihdon aikana – Pärmäkoski omaa luokkaansa

Ruotsalaishiihdon ykköstykki joutuu sivuun kauden avauksesta – säästelee Rukan maailmancupiin

Niskasen sisarukset jälleen hyvässä vedossa Oloksella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat