Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Inter - Fiorentina
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälieräottelu Inter - Fiorentina

Uransa vaikeimmassa paikassa oleva Lauri Markkanen syyttää tilanteesta vain itseään – paljastaa Yle Urheilun laajassa haastattelussa, miksi on pelannut vammojen kanssa

Koripallon NBA-liigan alkukausi on ollut pettymys Chicago Bullsille ja Lauri Markkaselle. Markkanen uskoo löytävänsä kadoksissa olleen heittovireen kovan työnteon kautta.

koripallo
Lauri Markkanen
Lauri MarkkanenGetty Images

CHICAGO. Kello on 16.30. Chicago Bullsin ja Milwaukee Bucksin välisen ottelun alkuun on 2,5 tuntia. Lauri Markkanen parkkeeraa sähköautonsa pelaajille tarkoitetulle parkkipaikalle ja astelee United Centerin takaovesta sisään. 213-senttinen suomalainen kävelee metallinpaljastimen läpi ja lyö samalla nyrkit yhteen järjestysmiehen kanssa.

Sen jälkeen Markkanen kävelee tuttua reittiä pitkin kohti pukuhuonetta. Matkaa kertyy reilusti yli 100 metriä. Tuttuja riittää, lyhyen pyrähdyksen aikana jyväskyläläinen tervehtii lähes jokaisen ottelutapahtuman työntekijän.

Pään sisällä kuitenkin myllertää. Alkukausi on suomalaisjätille pettymys. Avauspelissä Markkanen takoi 35 pistettä, mutta sen jälkeen rytmi on ollut hakusessa.

Nyt Markkasen keskiarvot ovat noin 14 pistettä ja kahdeksan levypalloa. Se on lähes viisi pistettä vähemmän kuin viime kaudella.

– On ollut vaikeaa. Ei tässä oikein muuta sanottavaa ole. Joukkueena on mennyt huonommin kuin ajattelimme. Myös oma pelini on kaukana siitä tasosta, jossa haluaisin sen olevan. Onneksi kausi kestää enemmän kuin 15 peliä, kertoo Markkanen Yle Urheilun haastattelussa Chicagossa.

– En syytä tästä ketään muuta kuin itseäni. Huonoja hetkiä tulee, mutta niistä pitää päästä yli. Se on lopulta vain omasta tekemisestä kiinni.

Lauri Markkanen
EPA-EFE/​TANNEN MAURY SHUTTERSTOCK OUT

Markkanen haluaa pelata täyden runkosarjan

Markkanen tekee kaikki asiat aivan kuten ennenkin. Noin kaksi tuntia ennen pelin alkua Markkanen astelee tyhjälle areenalle. United Centerissä kentän tasolla ovat tässä vaiheessa vain turvamiehet sekä eri TV-ryhmien työntekijät.

Chicago Bullsin numero 24 aloittaa hänelle tutut rituaalinsa. Ensin hän aktivoi lihaksiaan joukkueen fysioterapeutin avustuksella noin viiden minuutin ajan. Sen jälkeen on heittojen vuoro.

Markkanen ottaa pelinomaisia ratkaisuja eri puolilta kenttää. Heitoista Markkanen upottaa karkeasti arvioiden noin 80 prosenttia. Heitto on siis edelleen uomissaan, vaikka heittoprosentit peleissä laahaavat viime vuodesta.

Henkilökohtainen lämmittely päättyy lopulta vapaaheittoihin, jonka jälkeen Bullsin nuori tähtipelaaja donkkaa pallon voimalla koriin.

En sano, että olisin ollut sivussa helposti peleistä aiemmin, mutta tässä asenteeni on muuttunut.

Lauri Markkanen

Markkanen on taistellut alkukauden pienten vaivojen kanssa, mutta hän on halunnut olla joukkueen apuna, vaikka ei ole ollut sataprosenttisessa kunnossa.

– Nyt kaikki alkaa olla pikkuhiljaa kunnossa. Aika paljon oli pientä vaivaa, joten kehonhuoltoon käytin tosi paljon aikaa. Tämän kauden isona tavoitteena oli pelata kaikki 82 ottelua. En sano, että olisin ollut sivussa helposti peleistä aiemmin, mutta tässä asenteeni on muuttunut.

– Aina, jos pystyn auttamaan joukkuetta, silloin olen kentällä. Vaikka ei pystyisi tekemään kaikkia asioista normaalisti, niin pelkästään läsnäoloni tuo joukkueelle lisää tilaa, linjaa Markkanen.

Työnteolla ylös heittokuopasta

“It’s time to take off the lights.” Chicago Bullsin kotiareenan valot sammuvat ja virtuaalinen härkälauma juoksee pitkin parkettia. Sen jälkeen valtavat valospotit suunnataan katonrajaan Bulls-legendojen Michael Jordanin, Scottie Pippenin ja kumppaneiden jäädytettyihin pelinumeroihin.

Samaan aikaan maskotti Benny the Bull heiluttaa jättimäistä Bullsin logolla varustettua lippua valoshown keskellä. Elektronisen musiikin alta alkaa hiljalleen erottua Bullsin käyttämän perinteikkään sisääntulobiisin alkusävelet.

Brittiläisen progressivisen rockyhtyeen Allan Parsons Projectin kyhäämä Sirius-kappale on NBA-liigan tunnetuin. Se on soinut Bullsin kotiotteluissa Michael Jordanin kulta-ajoista lähtien.

Myös Markkasella siintää edessä kiireinen ilta. Hänen pitäisi pysäyttää NBA:n viime kauden arvokkain pelaaja, Milwaukee Bucksin Giannis Antetokounmpo.

NBA:n supertähtiin lukeutuva kreikkalainen pysyikin ajoittain erinomaisesti suomalaisen pihdeissä. Suurin osa Antetokounmpon 33 pisteen saaliista syntyi muita härkälauman pelaajia vastaan, vaikka muutamaan otteeseen myös Markkanen sai kokea kreikkalaisatleetin taidot.

Kesällä harjoitussalilla vietetyt tunnit eivät ole menneet hukkaan, sillä Bullsin suomalaispelaaja on jälleen ottanut isoja harppauksia eteenpäin isojen pelaajien puolustajana.

Hyökkäyspäässä Markkasen ongelmat sen sijaan jatkuivat. Markkanen upotti 12 heittoyrityksestään vain kaksi ja kaikki kolmen pisteen heittoyritykset kolisivat rautoihin.

– Jos jotain positiivista hakee, niin heitto on tuntunut joka kerta hyvälle, vaikka ne eivät ole vielä menneet sisään normaalilla tavalla. Se antaa itseluottamusta. Aika monta kertaa heitto on osunut kahdeksan kertaa rautaan ja tullut sen jälkeen ulos. Kyllä se vielä alkaa upota.

– Onhan se turhauttavaa, kun tiedän, kuinka paljon olen tehnyt töitä kesän ja syksyn aikana. Olen pitänyt kirjaa siitä, kuinka paljon olen harjoitellut. Kun elämässä tekee paljon duunia jonkun asian eteen, niin enemmin tai myöhemmin se kääntyy, uskoo Markkanen.

Lauri Markkanen
Jeff Haynes/NBAE via Getty Images

Yksi onnistuminen ei saa suomalaista riemastumaan

Markkanen tietää, mistä puhuu.

Kaksi päivää myöhemmin Bulls sai kotiareenallaan vastaansa Detroit Pistonsin. Jyväskyläläinen näytti liki kuukauden tauon jälkeen United Centerin yleisölle, millä tavoin hän normaalina keskiviikkoiltana pelaa.

Markkanen huudatti kotiyleisöä kahdella komealla donkilla ja onnistuneella kolmosella heti ensiminuuteilla. Myös bonuskaaren takaa Markkanen osui tarkasti – neljästä yrityksestä kolme painui pohjaan.

Tarkkakätisen suomalaisen heittouhkaa kunnioitetaan taalaliigassa. Kolmantena vuotena kentällä ei ole ilmaisia senttejä jaossa. Käytännössä Markkasen jokainen heitto lähtee vastustajan kättä vastaan.

Illan saldoksi muodostui 24 pistettä ja seitsemän levypalloa. Tämä oli vasta toinen kerta tällä kaudella, kun Markkanen latoi pelissä yli 20 pistettä. Markkasen hyvä peli siivitti Bullsin 109–89-kotivoittoon Pistonsista.

– Heitto tuntui ihan samanlaiselta kuin aiemmin. Tuntui se ihan kivalta nähdä, kun pallo meni muutaman kerran korirenkaan läpi. Totta kai tämä helpottaa, mutta tärkeintä on, että joukkueena saatiin voitto irti tästä ottelusta. Tästä se työ vasta jatkuu, sanoo Markkanen United Centerin uumenissa.

Jim Boylen
Bullsin päävalmentaja Jim Boylen.Andy Lyons / Getty Images

Kuviot uusiksi – tulosta ei silti tule

Päävalmentaja Jim Boylen laittoi Bullsin pelitavan uusiksi kesän ja syksyn aikana, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi. Tämän jutun kirjoitushetkellä Bulls oli voittanut 17 pelistään vain kuusi. Odotukset olivat paljon korkeammalla.

Boylen on pyrkinyt viemään härkälauman pelaamista enemmän eurooppalaiseen suuntaan, jossa pallo liikkuu nopeasti pelaajalta toiselle. Kuten tulokset kertovat, töitä on vielä edessä.

Myös Markkanen on ollut pitkiä aikoja toimettomana hyökkäyspäässä. Isokokoinen suomalainen on juuttunut screenintekijän rooliin, jossa Markkasen kaltaisen pelaajan kyvyt menevät täysin hukkaan.

Myös yhteispeli paljon palloa pitävän Zach Lavinen kanssa tuntuu ontuvan edelleen.

– Meidän hyökkäys on vähän erilaista kuin aiemmin. Meillä vaihtui systeemit ihan kokonaan. Hyökkäyspelaamisemme on tasapuolisempaa. Pyrimme pelaamaan eurooppalaisittain, jossa haemme joukkueelle parasta ratkaisua.

– Olemme pelanneet ajoittain tosi hyvää korista. Pelasimme ehjimmän 48 minuuttisen Atlantassa, josta otimme selvän voiton. Se näytti joukkueelle, että pystymme kamppailemaan voitosta kaikkia joukkueita vastaan tässä liigassa.

"En ansaitsekaan saada enempää palloa"

Tilastot kertovat, että uudet kuviot ovat pudottaneet merkittävästi Markkasen heittomääriä. Myös suomalaisen onnistumisprosentit ovat rutkasti perässä kautta 2018–2019.

Markkasen kolmen pisteen heittoprosentti on tällä hetkellä 27,7%, kun viime kaudella käsi kävi bonuskaaren takaa 36,1% tarkkuudella.

– Jos heittoprosentit ovat tuota luokkaa, niin en ansaitsekaan saada enempää palloa. Se on minun tehtäväni muuttaa tuo asia (heittoprosentit). Olen saanut hyviä heittoja jokaisessa pelissä, mutta vielä ei ole osunut.

Vaikka Markkanen on kohdannut vaikeuksia urallaan ennenkin, kokee hän alkukauden synkän jakson uransa toistaiseksi vaikeimmaksi paikaksi.

Chicago Bullsin tulevien vuosien kulmakivi uskoo, että laadukas päivittäinen työnteko nostaa hänet takaisin omalle tasolleen.

– Harjoituksissa pitää tehdä töitä joka päivä kuten olen tehnytkin. Itseluottamus on edelleen korkealla. Enemmin tai myöhemmin tämä kääntyy. Pitää ottaa ne ratkaisut kentällä, jotka puolustus antaa, eikä saa pakottaa. Kyllä se siitä lähtee, päättää Markkanen.

Lue myös:

Lauri Markkanen heitti vain kolme pistettä – Bulls punnersi voiton

Markkasen kolmoset hukassa, Miami haki voiton Chicagosta

Markkanen Chicagon paras pistemies – voitto huojensi suomalaistähden: "Tuntuu hyvältä nähdä, että heitot menevät korirenkaan läpikin välillä"

Kipujen kanssa pelaava Lauri Markkanen kertoo rehellisesti vaikeuksistaan Yle Urheilulle – ihmettelee, miksi tulosta ei tule: "Outoa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat