Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma

NHL:n supertähdeksi nousseen Aleksander Barkovin unelma-elämässä on yksi särö – raskas taakka menestymisestä kalvaa mieltä: "Ne olivat elämäni parhaita päiviä"

Loistavasti Floridassa viihtyvä Aleksander Barkov on pelannut urallaan NHL:n pudotuspeleissä vain kerran, keväällä 2016.

NHL
Aleksander Barkov
Aleksander Barkov on Florida Panthersin kirkkain tähtipelaaja.Eliot J. Schechter / Getty Images

DEERFIELD BEACH. Aleksander Barkovilla ei voisi olla enää paremmat olosuhteet harjoittaa omaa rakasta ammattiaan, josta nuorimies haaveili lapsesta lähtien. Samaan aikaan, kun NHL-kiekkoilijat vetävät marraskuussa pipoa syvemmälle päähänsä Kanadan armottoman kylmillä preerioilla, saa Barkov pukea päällensä vain shortsit helteisessä Floridassa.

Tärkeintä on muistaa laittaa aurinkolasit silmille heti aamusta.

– Kyllähän tämä unelma-elämältä tuntuu: saan asua Floridassa ja pelata täällä jääkiekkoa kovimmalla mahdollisella tasolla. Saan tehdä juuri sitä mistä olen haaveillut pikkupojasta saakka. Nautin joka sekunnista, Barkov hehkuttaa Yle Urheilulle hymy kasvoillaan.

– Olen tehnyt todella paljon töitä, jotta olen päässyt tähän liigaan pelaamaan ylipäänsä. Olen myös onnellinen, että juuri Florida valitsi minut draftissa ja pääsin vieläpä tällaiseen paikkaan pelaamaan, hän jatkaa.

Unelma-elämässä on kuitenkin yksi särö. Barkov on kuuden NHL-kauden aikana pelannut vain yhden pudotuspelisarjan.

Nuoresta lahjakkuudesta tuli Panthersin kapteeni

Nuori tamperelainen saapui Floridan houkutteleville leveysasteille täysin keltanokkana syksyllä 2013, juuri ja juuri täysikäisenä. Silloin hän oli hehkutettu lupaus, yksi Suomi-kiekon tulevaisuuden nimistä.

Vuodet ovat vierineet vinhasti ja Barkov on nyt joukkueensa johtohahmo ja kapteeni. Vuosien varrella Floridasta on tullut Barkoville jo koti.

– Alkuun sitä mietti, että mihin olen oikein tullut. Viimeiset pari-kolme vuotta on ollut koko ajan tunne, että aina kun tänne tulee niin saapuu kotiin. Tämä tuntuu jo kodilta.

– Teen kaikkeni, että saan olla täällä niin kauan kuin mahdollista, Barkov unelmoi.

Aleksander Barkov
Aleksander Barkov on toista kautta Florida Panthersin kapteeni.Eliot J. Schechter / Getty Images

Voisi kuvitella, että juuri Floridassa hyvin harva tunnistaa paikallisen jääkiekkotähden, Panthersin NHL-joukkueen arvostetun kapteenin. Jääkiekko kun ei ole kaikkein seuratuin urheilumuoto tällä alueella eikä kovinkaan iso puheenaihe.

Barkovin kotikulmilla Deerfield Beachilla sijaitsevassa viihtyisässä kalaravintolassa rento lounashetki kuitenkin keskeytyy hetkeksi, kun ravintolan omistajatar tunnistaa nuoren suomalaispelaajan ja saapuu tervehtimään.

– Kyllähän minä kovat jääkiekkoilijat tunnen. Olenhan kotoisin Philadelphiasta, omistajatar naurahtaa.

Tämän jälkeen Barkov saa kuljeskella pitkin Deerfield Beachin rantoja todella rauhassa ilman selfien ottajia tai nimikirjoitusten kyselijöitä.

– Silloin tällöin joku tunnistaa minut, ehkä pari kertaa kuukaudessa. Se on minulle ihan riittävä määrä, Barkov naurahtaa.

Barkov kuvitus
Yle Urheilu tapasi Aleksander Barkovin Floridassa

Jääkiekko ei ole koskaan liian vakavaa

Nuoresta iästään huolimatta Aleksander Barkov, 24, on noussut tasaisella vauhdilla NHL:n arvostettuun pelaajakaartiin. Tinkimätön kahden suunnan huippusentteri tekee kovaa tulosta myös hyökkäyspäässä kuten viime kausi (96 tehopistettä) osoitti. Viimeistään viime kaudella Floridan kapteeni naulasi itsensä NHL:n huipulle.

– Toivottavasti en ole urani parhaassa vaiheessa vielä vaan urakäyrä osoittaisi vielä ylöspäin. Yritän olla koko ajan parempi pelaaja joukkueessani, parempi urheilija ja parempi ihminenkin. Sen eteen teen koko ajan hommia, Barkov toteaa vakavoituneena.

Hän on tunnettu tinkimättömästä harjoitteluasenteestaan sekä täydellisestä paneutumisestaan omien taitojen jatkuvaan kehittämiseen. Kaiken pohjana on kuitenkin syvä rakkaus lajiin.

– Pelillisestikin haluan olla koko ajan parempi jokaisessa asiassa. Pieniä asioita kehitin kesällä, esimerkiksi aloituksia. Olen yrittänyt katsella myös muiden pelaajien esityksiä: missä juuri he ovat hyviä ja pystynkö itse tekemään samoja juttuja, Barkov paljastaa.

Virkavuodet NHL:ssä ovat muokanneet nuorta suomalaista selvästi myös henkisellä puolella.

– Olen taas vuoden vanhempi sekä kokeneempi pelaajana ja pystyn miettimään eri tavalla tiettyjä tilanteita. Jos joskus peli menee hieman huonommin niin pystyn ottamaan tilanteen hieman rennommin. Ei tämä jääkiekko koskaan niin vakavaa ole, hän hymyilee.

Odotusten kovassa ristipaineessa

Aleksander Barkov on ottanut seurassaan juuri sen aseman, mitä koko NHL-draftin kakkosvaraukselta (2013) on koko ajan odotettukin. Barkovista tuli nopeasti Florida Panthersin johtava pelaaja, ykköstähti, kapteeni sekä seuran kasvot. Odotukset häntä kohtaan ovat myös sen mukaiset pelistä toiseen, kaudesta toiseen.

– Yritän olla vain oma itseni kentällä ja sen ulkopuolella sekä tehdä kaikki asiat niin hyvin kuin pystyn. Odotukset minua kohtaan ovat tietysti kovat ja se on hyvä juttu.

– Tärkeintä on kuitenkin se, että asetan itselleni kaikkein kovimmat odotukset. Tiedän millainen pelaaja olen ja mihin pelaajana pystyn. Tiedän myös, että pystyn olemaan vielä parempi, Barkov vakuuttaa.

Aleksander Barkov vs Giroux
Aleksander Barkov arvostettiin NHL:n neljänneksi parhaaksi keskushyökkääjäksi.Eliot J. Schechter / Getty Images

Suomalaisen huippusentterin arvostus on kova paitsi Panthersin omien kannattajien, myös Pohjois-Amerikan jääkiekkoasiantuntijoiden keskuudessa. NHL:n oma TV-kanava "NHL Network" rankkasi Barkovin kesällä koko liigan neljänneksi parhaaksi keskushyökkääjäksi. Barkovin edelle kiilasivat vain Connor McDavid, Sidney Crosby ja Nathan MacKinnon.

Hän on noussut supertähdeksi supertähtien joukkoon.

– Se on kunnianosoitus siitä, että on tehnyt jotakin oikein urani varrella, mutta mikään ei ole mahdollista ilman hyvää joukkuetta, hyviä ketjukavereita tai hyviä valmentajia, Barkov muistuttaa aiheellisesti.

– Hieno juttu, jos minusta puhutaan tuolla tavoin. Kivahan se on kuulla näitä juttuja, mutta yritän olla vieläkin parempi erityisesti omalle joukkueelleni.

Menestymättömyyden raskas taakka

Aleksander Barkov on saanut kovasta NHL-piirien arvostuksestaan huolimatta kantaa raskasta taakkaa ja kokea pettymyksiä seuran jatkuvasta menestymättömyydestä: Florida Panthersin matka on keväisin loppunut liian usein jo runkosarjaan. Kevään huuma on useimmiten jäänyt Barkoville vain haaveeksi.

– Jos joukkue ei pääse pudotuspeleihin, kausi on epäonnistunut, hän sanoo vakavalla naamalla.

– Onhan se ikävää, kun oma kausi loppuu ja ryhdyt katselemaan ottelutuloksia, kun 16 muuta joukkuetta taistelee mestaruudesta.

– Pikkuhiljaa sitä haluaisi jo päästä sinne. Olen kerran päässyt NHL:n pudotuspeleihin ja ne olivat elämäni parhaita päiviä. Tällä joukkueella on nyt hyvät mahdollisuudet päästä sinne.

Aleksander Barkov juhlii maalia
Florida on aloittanut kauden hyvin.Getty Images

Nuoren suomalaistähden mielessä elää unelma jostain vielä pudotuspelejä suuremmasta.

– Olen unelmoinut Stanley Cupin voittamisesta pitkään. Jos sen voittaisi niin voisi sanoa, että ura on onnistunut. Se ei toteudu, jos ei pääse pudotuspeleihin ja tämä on kyllä ärsyttänyt.

Kapteeni Barkovin ainut missio NHL-kaudella 2020 on kristallinkirkas: pudotuspeleihin nyt tai ei koskaan.

– Tämä on luultavasti paras joukkue mitä minulla on ollut näiden NHL-vuosieni aikana. Kaikilla pelipaikoilla on tarvittavan hyvät pelaajat, hyvät maalivahdit sekä valmentajat. En näe joukkueessa mitään heikkouksia, Barkov vakuuttaa.

– Meillä on paljon pelissä joukkueena. Tiedostamme keitä meillä on pukukopissa ja hyvinhän olemme pelanneet tähän asti. Olemme taistelleet pisteistä joka kerta, kun olemme pelanneet tiukasti systeemin mukaan.

Floridan kapteenin oma pelaaminen on ollut alkukaudella taattua kokonaisvaltaista operointia illasta toiseen ja tehopisteitäkin on ehtinyt ropista tehosarakkeeseen.

– Kausi on vasta alussa ja pikkuhiljaa oman "koneenkin" pitäisi alkaa lämmetä, Aleksander Barkov kertoo hymy huulillaan.

Aleksander Barkov
Olisiko tämä kausi vihdoin Florida Panthersin?Eliot J. Schechter / Getty Images

Lue myös:

Floridalla käsittämättömiä kirejä, joukkue tuli taas neljän maalin takaa – Barkov hehkutti: "Huikea nousu!"

Katso, kuinka suomalaiset kantoivat kortensa kekoon maalitalkoissa! Kakko sivalsi hienon ylivoimaosuman – Barkov jatkoi hurjaa putkeaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat