Suora

 • Paineet hävisivät - urheilijaidentiteetti jäi: Kaisa Mäkäräinen etsii elämälleen uutta suuntaa
 • Urheilustudio 28.11.
 • Hiihdon maailmancup, naisten 10 km (p)
 • Urheilustudio 28.11.
 • Ampumahiihdon MC, miesten normaalimatka, Kontiolahti
 • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, miesten normaalimatka
 • Yhdistetyn maailmancup, mäkiosuus HS 142
 • Hiihdon maailmancup, miesten 15 km (p)
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Ampumahiihdon MC, naisten normaalimatka, Kontiolahti
 • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, naisten normaalimatka
 • Rytmisen EM, joukkueiden välinefinaalit
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 10 km
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142 kilpailu
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio 28.11.
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 2. kierros
 • Urheilustudio 28.11.
 • Veljekset Oskar ja Robert Kirmes ovat toistensa pahimmat vastustajat olympiapaikan metsästyksessä: "Jos yritämme antaa toisillemme neuvoja, alamme vain riidellä"

Voiko Venäjän dopingkohu vaikuttaa Huuhkajiin? Asiantuntija uskoo, että Venäjällä pelataan ensi kesänä jalkapallon EM-kisoja: "Peleihin on myyty jo lippuja"

Maailman antidopingtoimisto Wada käsittelee Venäjän tilannetta 9. joulukuuta.

doping
Pietari oli yksi jalkapallon MM-kisojen areenoista 2018.
Pietari oli yksi jalkapallon MM-kisojen kisakaupungeista vuonna 2018. AOP

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste ei usko, että Wadan mahdollinen päätös sulkea Venäjä urheilutapahtumista seuraavaksi neljäksi vuodeksi vaikuttaisi esimerkiksi ensi kesän jalkapallon EM-turnaukseen.

Pietari on ensi kesän kahdestatoista kisakaupungista ja myös Huuhkajien mahdollinen pelipaikka. Suomi arvotaan 30.11. joko Kööpenhaminan ja Pietarin tai Rooman ja Bakun lohkoon.

– En usko, että sitä voidaan enää perua. Työryhmän suosituksessa suositeltiin järjestämisoikeuksien perumista, jos se on käytännössä mahdollista. Pietarin peleihin on jo myyty lippuja ja ihmiset ovat tehneet matkajärjestelyjä, Rauste aloittaa.

– Onko se juridisesti mahdollista, kun Euroopan jalkapalloliitto Uefa on tehnyt Venäjän kanssa järjestämissopimuksen? En usko, että sieltä löytyisi sellaista kohtaa, että Uefa voisi sanoa, että ottelut otetaan pois.

Maailman antidopingtoimisto Wadan komitea ehdotti maanantaina, että Venäjä suljettaisiin urheilukilpailuista seuraavaksi neljäksi vuodeksi testausdatan manipuloinnin takia. Samalla maalta evättäisiin oikeus järjestää suuria urheilutapahtumia. Komitean suosituksen mukaan puhtaiksi todetut venäläisurheilijat saisivat kuitenkin kisata neutraalin lipun alla. Wadan hallitus päättää asiasta kokouksessaan 9. joulukuuta.

Wadan päätös ei yksin sulje Venäjää

Vaikka Wada päätyisikin joulukuussa komitean suositukseen, ei tämä vielä tarkoita, että Venäjä suljettaisiin kaikesta urheilusta.

– Wada ei voi asiaa itse päättää, vaan päätös pitää tehdä urheilujärjestöissä. Jos Wada päätyy suositukseen, eri lajien kansainväliset lajiliitot käsittelevät asian omassa päätöksenteossaan, Rauste huomauttaa.

Lisäksi hän kiinnittää huomiota komitean ehdotuksen muotoon.

– Komitean suositus ei ollut ehdoton esimerkiksi järjestämisoikeuden osalta, vaan ehdotuksessa sanottiin, että jos se on mahdollista käytännössä ja laillisesti. Se, voivatko lajiliitot ryhtyä toimenpiteisiin mahdollisten väärennettyjen laboratoriotulosten takia, riippuu siitä, sallivatko lajiliiton säännöt sen.

Wadan komitean suositus perustuu sen Moskovan antidopinglaboratoriosta alkuvuodesta 2019 luovutettuihin testitietoihin, jotka eivät Wadan mukaan olleet kattavat eivätkä alkuperäiset. Wada vertasi saatuja tietoja ilmiantajalta 2017 saamaansa kopioon, ja totesi, että satoja positiivisia testituloksia on poistettu.

Faktat uupuvat?

Rauste ei lähde ottamaan kantaa, onko neljän vuoden panna oikeudenmukainen vai ei.

– Julkisuudessa ei ole muuta todettu kuin että joitakin laboratoriojuttuja on manipuloitu. Kun ei ole mitään faktaa, on mahdotonta ottaa kantaa seuraamuksiin.

Hän lainaakin Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bachia.

– Kuten Bach totesi, pitäisi muistaa, että rangaistaan syyllisiä eikä syyttömiä. Jos venäläinen antidopingvirkailija on manipuloinut dataa, onko oikein rangaista urheilijoita vai rangaistaanko tässä syyttömiä.

Rauste uskookin ennen kaikkea, että vastuuseen joutuvat Moskovan laboratoriossa työskennelleet.

– On selvää, että vastuuhenkilöitä kohtaan käynnistyy kurinpitomenettely. Mitä muita tahoja kohtaan voidaan ruveta vastaavanlaiseen menettelyyn, onkin sitten eri juttu. Pidän aika mahdottomana ajatuksena, että yksittäistä urheilijaa kohtaan voitaisiin järjestää kurinpitomenettely, koska laboratoriovirkailija on manipuloinut tuloksia.

Yksi kiinnostavimmista kysymyksistä liittyy ensi kesän Tokion olympialaisiin. Venäjä suljettiin joukkueena Rion vuoden 2016 ja Pyeongchangin vuoden 2018 olympialaisista, mutta yksittäiset urheilijat saivat kilpailla neutraalin lipun alla.

– Luulen, että päädymme aika samanlaiseen ratkaisuun. Venäjää ei lasketa mukaan omalla lipulla, mutta yksittäisiä urheilijoita voidaan hyväksyä mukaan neutraalin lipun alla, jos heitä on testattu riittävästi. Uskon, että käytetään samanlaista yksilöllistä arviointia kuin Riossa ja Pyeongchangissa.

Kansainvälinen olympiakomitea julkaisi tiistaina lausunnon (siirryt toiseen palveluun), jossa se kutsui Venäjän toimia loukkaukseksi koko urheiluliikettä vastaan sekä hyökkäykseksi urheilun uskottavuutta vastaan.

– Kansainvälinen olympiakomitea tukee kaikista kovimpia rangaistuksia kaikkia manipulaatiosta vastuussa olevia henkilöitä kohtaan, lausunnossa todetaan.

Juttua päivitetty 16.20: Lisätty Kansainvälisen olympiakomitean lausunto.

Lue myös:

Venäjän antidopingjohtaja uskoo, että Venäjä suljetaan urheilusta neljäksi vuodeksi – toivoo, että Putin avaisi suunsa: "Odotan, että presidentti ottaa aktiivisen roolin tässä"

Wadan komitea haluaa Venäjälle neljän vuoden pannan testausdatan manipuloinnin takia – päätöksellä olisi vaikutuksia ensi kesän jalkapallon EM-lopputurnaukseen

Dopingkohu ajoi Venäjän yleisurheilupomon eroamaan

Kansainvälinen liitto harkitsee Venäjän sulkemista yleisurheilusta kokonaan

Guardian: Venäjän dopingpanna voi uhata jopa ensi kesän jalkapallon EM-kisoja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat