Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Venäjän urheilupäättäjät tulistuivat Wadan suunnittelemasta neljän vuoden pannasta: "Perusteeton rangaistus vanhoista ongelmista, joista Venäjää on jo rangaistu"

Kansainvälinen olympiakomitea toivottaa puhtaat urheilijat tervetulleiksi tapahtumiinsa.

doping
KOK, Venäjä
Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan komitea suosittelee Venäjälle neljän vuoden pannaa. Kuva vuoden 2014 talviolympialaisista, joita Venäjä isännöi. AOP

Venäjän urheilupäättäjät tulistuivat kansainvälisen antidopingtoimisto Wadan komitean suosituksesta sulkea Venäjä kaikesta urheilusta seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Syynä ovat Moskovan antidopinglaboratoriosta luovutetut testitiedot, joita Wada pitää manipuloituina. Wada vertasi alkuvuodesta pitkän vääntämisen jälkeen saamiaan testitietoja ilmiantajalta vuonna 2017 saamaansa kopioon ja havaitsi, että satoja positiivisia testituloksia oli poistettu.

– Todella surullista. En voi muuta kuin kutsua näitä suosituksia epäreiluksi, Venäjän nyrkkeilyliiton johtaja Umar Kremlev lausui.

– Venäjällä on tärkeä rooli kansainvälisen urheilun kehittämisessä. Miten tällaisen maan voi sulkea urheilusta?

Venäjän curlingliiton puheenjohtaja Dmitry Svishchev piti mahdollista rangaistusta niin ikään ankarana.

– Nämä suositukset ovat todella julmia. Tämä on perätön rangaistus vanhoista ongelmista, joista Venäjää on jo rangaistu. Venäjä on edistynyt mainiosti dopingin vastaisessa taistelussa. Seuraavan sukupolven rankaiseminen näin karulla tavalla on yksinkertaisesti liikaa.

Maan ulkoministeri Sergei Lavrov liitti Wadan suositukset osaksi länsimaiden harjoittamaa Venäjän mustamaalaamista.

– Mitä enemmän tällaisia päätöksiä tehdään, sitä parempi se on heidän Venäjän vastaiselle argumentoinnilleen. Osa haluaa asettaa Venäjän tällaiseen asemaan lähes jokaisella kansainvälisellä kentällä, oli kyse sitten konflikteista, taloudesta tai energiasta.

KOK toivottaa puhtaat urheilijat tervetulleiksi

Kansainvälinen olympiakomitea otti tiistaina kantaa tapaukseen toivottamalla tervetulleeksi kovimmat rangaistukset kaikkia manipulaatioon osallistuneita kohtaan. KOK nimitti Venäjän toimia loukkaukseksi urheiluliikettä vastaan, mutta osoitti nuhteensa ennen kaikkea Venäjän viranomaisille.

– Haluamme huomauttaa, että raportissa ei ole viitteitä urheiluliikkeen, Venäjän olympiakomitean tai sen jäsenten osallistumisesta manipulaatioon.

Samalla KOK toivotti tervetulleeksi puhtaat urheilijat.

Wadan hallitus päättää Venäjän kohtalosta joulukuun 9. päivä.

Lue myös:

Voiko Venäjän dopingkohu vaikuttaa Huuhkajiin? Asiantuntija uskoo, että Venäjällä pelataan ensi kesänä jalkapallon EM-kisoja: "Peleihin on myyty jo lippuja"

Venäjän antidopingjohtaja uskoo, että Venäjä suljetaan urheilusta neljäksi vuodeksi – toivoo, että Putin avaisi suunsa: "Odotan, että presidentti ottaa aktiivisen roolin tässä"

Wadan komitea haluaa Venäjälle neljän vuoden pannan testausdatan manipuloinnin takia – päätöksellä olisi vaikutuksia ensi kesän jalkapallon EM-lopputurnaukseen

Lähteet: Reuters, AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat