Suora

  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, perjantai
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
  • Hävinnyt hymy: Jesse Puljujärvi kadotti ilon NHL:ssä - palatessaan hän haluaa olla oikeasti valmis
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Lauri Markkasen pitää käyttäytyä kuin tähti – kymmenien miljoonien arvoinen suomalainen nöyristelee turhaan sekavassa tilanteessa

Chicago Bullsia edustavan Lauri Markkasen pitäisi olla röyhkeämpi ja vaatia potentiaalin mukaista kohtelua, vaikka peli ei ole uomissaan, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Antti-Jussi Sipilä.  

koripallo
Lauri Markkanen
Lauri Markkanen upotti 16 pistettä, kun Bulls hävisi niukasti Brooklyn Netsille.EPA

Lauri Markkanen on juuri nyt kaukana omasta tasostaan NBA:ssa. Sen kaikki koripalloa seuraavat ovat huomanneet viimeisen kuukauden aikana. Siitä huolimatta Markkasen pitäisi olla röyhkeämpi. Egoilu ei kuulu suomalaiseen urheilijan mentaliteettiin, mutta nyt sitä kaivattaisiin Markkaselta.

Bullsin päävalmentaja Jim Boylen on tuonut joukkueelleen kesän ja syksyn aikana uuden pelisysteemin, joka ei selvästi sovi joukkueelle ja vielä vähemmän 213-senttiselle suomalaiselle. Hyökkäyspelaaminen on staattista yksinyrittämistä, jossa ei ole merkkiäkään luovuudesta. Nykyisessä pelitavassa Markkasen kosketukset palloon jäävät vähiin.

Markkasen pitäisi päästä takaisin rytmiin, joka vaatii runsaasti kosketuksia palloon. 19 pelatun ottelun jälkeen on selvää, ettei kiltti odottelu riitä tämän hetken Bullsissa. Härkälauman aloitusviisikko on vain lauma yksilöitä, jossa ei ole tietoakaan joukkuepelaamisesta.

Tällä hetkellä suomalaisen heittomäärät ovat alempana kuin tulokasvuotena, jolloin Markkanen haki vasta paikkaansa maailman parhaimpien pelaajien joukossa.

Pelitavan ohella suurimpana ongelmana tällä hetkellä ovat Bullsin takamiehet, jotka ovat kuin musta-aukko, johon pallo häviää hyökkäyksessä. Joukkueen pallonkäsittelijät Zach Lavine, Kris Dunn jatulokaspelaaja Coby White eivät juuri edes katso syöttöä suomalaisen suuntaan.

Hurjaan vireeseen kahdessa viime ottelussa äitynyt Lavine ottaa pelissä keskimäärin yli 20 heittoa. Myös tähtistatuksella varustetun Markkasen heittolukemien pitäisi olla samalla tasolla. NBA:ssa joukkueen kulmakivet ottavat valtaosan ratkaisuista.

Juuri nyt Bulls käyttää Markkasta hyökkäyspäässä vain screenintekijänä, jossa suomalaisen taidot menevät hukkaan.

Bullsin hyökkäyspelaamista katsellessa tulee ikävä vuosi sitten potkut saanutta Fred Hoibergia. Tämän hetken tilanne saa hänet näyttämään koripallonerolta Boyleniin verrattuna.

Myös Boylenin peluutus aiheuttaa kummastusta. Bulls kärsi keskiviikon ja torstaina välisenä yönä Suomen aikaa tappion liigan tämän hetken surkeimmalle joukkueelle Golden State Warriorsille. Markkanen teki ottelussa jälleen hänelle vaatimattomat kahdeksan pistettä. Päätösneljänneksellä vastuuta tuli vain alle kaksi minuuttia. Näin ei Pohjois-Amerikassa toimita seuran tulevaisuuden kannalta tärkeimmän pelaajan kanssa.

Markkanen on kahden kauden aikana juntannut itsensä Bullsissa sellaiseen asemaan, ettei hänen tarvitse tyytyä vallitsevaan tilanteeseen. 213-senttisessä jyväskyläläisessä on potentiaalia olla yksi sarjan parhaista nelospaikan pelaajista.

Bullsin pukuhuone on täynnä omanarvonsa tuntevia isoja egoja. Myös Markkanen tiedostaa oman arvonsa ja taitonsa, mutta nyt hänen olisi syytä avata suunsa ja vaatia asemansa mukaista kohtelua, vaikkei se kuulu hänen tyyliinsä.

Hän on Bullsin tähtipelaaja, johon seura on valmis panostamaan kymmeniä miljoonia dollareita seuraavien vuosien aikana. Tuolla statuksella hän voi ilmoittaa valmennusjohdosta alkaen, ettei nykymeno kelpaa hänelle.

Markkanen on viimeiseen asti joukkuepelaaja, joka ajattelee ensimmäisenä joukkueen etua. Se on oikea tapa lähestyä peliä, silloin kun kaikki on kunnossa.

Bullsissa asiat eivät ole hyvin. Tulokset kertovat kaiken oleellisen. Nykyisellä kokoonpanolla Bullsin pitäisi taistella itäisen konferenssin viimeisistä pudotuspelipaikoista, mutta ilman suuria muutoksia valmennusjohdossa mitään ei tule tapahtumaan.

54-vuotias Boylen on toiminut NBA:ssa apuvalmentajana 1990-luvun alusta, mutta menossa on vasta ensimmäinen täysi kausi päävalmentajana. Tähän on varmasti syynsä. Näin viime viikolla kaksi ottelua paikan päällä United Centerissä ja päällimmäisenä ajatuksena oli, että onneksi minun ei tarvinnut maksaa ottelulipuista, koska Bullsin pelaaminen näyttää tällä hetkeltä aivan kamalalta.

Nyt Markkasen on aika olla tyly ja ajatella omaa tulevaisuuttaan liigassa.

Lue myös:

Uransa vaikeimmassa paikassa oleva Lauri Markkanen syyttää tilanteesta vain itseään – paljastaa Yle Urheilun laajassa haastattelussa, miksi on pelannut vammojen kanssa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat