Suora

  • Monte Carlo, live EK 1
  • Naisten normaalimatka, Anterselva

Suuri sekamelska tänään Rukan maailmancupin avauksessa? Suomalaispomo ja Sami Jauhojärvi huolestuneina: "Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu"

Suksihuoltajien toimintaa on rajoitettu maastohiihdon maailmancupin kisapäivinä. Sääntömuutosten vaikutukset ovat kuitenkin vielä epäselvät ennen kauden ensimmäistä kisapäivää.

hiihto
Aki Hukka
Aki Hukka on Suomen maajoukkueen huoltopäällikkö.Tomi Hänninen

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on uudistanut maastohiihdon maailmancupin sääntöjä tulevalle kaudelle. Suksihuoltoa ja -testausta on rajoitettu entisestään.

Kisapäivinä saa olla vain 2–4 huoltajaa testaamassa kisaladuilla suksia. Testiaikaa kisaladuilla on matkasta riippuen kaksi tai kaksi ja puoli tuntia. Lisäksi hiihtäjä saa käyttää oman huoltajan kanssa aikaa vain 15 minuuttia. 10 minuutin lisäaikaa voi erikseen anoa.

– Muutoksilla yritetään saada huollon kustannuksia alaspäin. En tiedä, onko siinä loppupeleissä onnistuttu, Suomen huoltopäällikkö Aki Hukka sanoo Yle Urheilulle Rukalla ennen maailmancupin avausviikonloppua.

– Onnistuminen nähdään perjantaina, kun nähdään homman toimiminen ensimmäisenä kisapäivänä.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi pitää uudistuksia erittäin toivottuina. Nyt urheilijat saadaan hänen mukaansa tasa-arvoisemmista lähtökohdista kisaladuille.

– Suunta on erittäin oikea. Lähtölaukaus tähän on tullut pienten maiden aloitteesta. On haluttu tasapuolistaa omien urheilijoiden mahdollisuuksia suurempien maiden urheilijoita vastaan, Jauhojärvi kertoo uudistuksen toisesta syytä.

– On ymmärrettävää, että ei ole mahdollista panostaa niin paljoa huoltoon, jos kisoissa on muutama urheilija ja lajikulttuuri on pientä. Suurimmilla mailla Norjalla, Venäjällä, Ruotsilla ja jopa Suomella on enemmän mahdollisuuksia panostaa huoltoon.

Huolto hiihto
Muutokset suksihuollossa puhuttavat ennen maailmancupin kautta.Tomi Hänninen

Huolestuttavia asioita löytyy

Huoltopäällikkö Hukka ei ole kuitenkaan täysin optimistinen, että rajoitukset toimisivat.

– Testaavien huoltomiesten määrä on nyt kaikilla sama. Se on lähtökohtaisesti hyvä juttu. Mutta monella isolla tiimilllä, kuten Norjalla huoltajien kokonaismäärä on sen verran isompi kuin Suomella. Norjalla voi olla saman verran tai jopa enemmän huoltomiehiä rekalla voitelemassa urheilijoiden suksia. Neljä miestä testaa suksia ladulla, mutta kahdeksan voitelee kopissa, Hukka muistuttaa.

Suomen huollossa on puolestaan yhteensä kahdeksan suksihuoltajaa. Hukka sanoo, että myöhemmin pitäisikin säännöissä vielä rajoittaa suksihuoltajien kokonaismäärää.

– Jos kustannussäästöjä haetaan, huoltomiesten määrä olisi suhteuttava urheilijoiden kokonaismäärään, Hukka painottaa.

– Totta kai isompaan joukkueeseen tarvitaan enemmän huoltajia. Mutta pienten joukkueiden pitäisi pystyä nousta kamppailemaan isojen joukkueiden kanssa. Kaikki tiedämme, kuinka tärkeä osa kisoja on huolto.

Hukkaa huolestuttaa myös uusien sääntöjen valvonta.

– Valvonta on varmasti vaikeaa varsinkin aikarajojen suhteen. Kun porukka levittäytyy kisaladulle, joku voi testata jonkun mäen takana ihan huoletta, jos siellä ei ole valvontaa. En tiedä, kuinka homma toimii. Mutta perjantaina se nähdään, Hukka sanoo.

Myös Jauhojärvi tiedostaa huolet.

– Tiedän, että omaantuntoon ei voi täysin luottaa. Sen tietää, että aina joku on ladulla sallittua aiemmin tai sitten pidempään. Rukalla alkaa näkyä, miten käytännön toteutus onnistuu. Säännöt on helppo kirjoittaa papereille, mutta mikä on käytäntö, Jauhojärvi miettii.

– Kukaan ei tiedä mitä tapahtuu ennen kuin käytäntö alkaa sanella totuutta.

Sami Jauhojärvi.
Sami Jauhojärvi toimii tälläkin kaudella Yle Urheilun hiihtoasiantuntijana.Tomi Hänninen

Tilanne ei ole helppo

Sääntömuutokset on otettu myös nopeasti käyttöön. Jauhojärvi muistuttaa kuitenkin, että asia ei ole ennenkuulumatonta FIS:ltä.

– Ennenkin on tehty nopeita päätöksiä. Esimerkiksi yhdistelmäkisaa testattiin kerran Saksassa jossain nuorten kisassa. Seuraavana vuonna yhdistelmäkisa oli arvokisaohjelmassa, Jauhojärvi toteaa.

Spekulaatiot suuresta sekamelskasta Rukan maailmancupin avauksessa ovatkin olleet tapetilla.

Hukka myöntää, että uusi tilanne sääntömuutosten jälkeen ei ole helppo. Hän uskoo, että säännöt tulevat myös jalostumaan kauden aikana uusien kokemusten myötä. Yksi asia on kuitenkin varma.

– Urheilijan suksikaluston tuntemus nousee entistä suurempaan arvoon. Kisapäivää edeltävä testaus on entistä suuremmassa arvossa. Testausaika on kisapäivänä niin pieni, että enää ei ehditä tehdä suurta määrää testejä, Hukka sanoo selvän seurauksen uusista säännöistä.

Lähetykset Rukan maailmancupista käynnistyvät TV2:ssa ja Yle Puheella kello 11.55 yhdistetyn mäkiosuudella. Perinteisen sprintit alkavat TV2:ssa ja Yle Puheella kello 13.25.

Kaikki Ylen urheilutarjonta löytyy helposti yhdestä paikasta, Urheilu-Areenasta. Areenan laajasta urheilukattauksesta pääset nauttimaan parhaiten osoitteessa yle.fi/urheiluareena tai lataamalla Areena-sovelluksen.

Lue lisää:

Miten Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski pärjäävät jännittävässä bonustaistossa? Pitkään kaivattuun suomalaisjuhlaan luottoa – tässä ovat Sami Jauhojärven odotukset Rukan avaukseen

Talvilajien huiput Suomessa! Yle seuraa tiivisti Rukan maailmancupia, katso ohjelmatiedot

Suomen joukkueet Rukan maailmancupiin on julkistettu – maailmancup-avauksen väliin jättänyt Aalto mukana

Alkukausi antanut osviittaa: näiltä suomalaishiihtäjiltä odotetaan menestystä Rukalla

Ennakkosuosikki Pärmäkoski romahti sprintissä – valmentaja Haavisto ei ole silti huolissaan: "Yhdessä yössä kunto ei katoa tai tule ylikuntoa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat