Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Auton alle jäänyt kävelijä Tiia Kuikka sai keskivaikean aivovamman ja joutui opettelemaan uudestaan puhumaan: "Toivon, että jo ensi kaudella pääsen kisaamaan"

Tiia Kuikan toipuminen vakavasta onnettomuudesta on sujunut odotettua nopeammin. Hän haluaa päästä jo ensi kaudella takaisin kilpailemaan.

yleisurheilu
Tiia Kuikka
Tiia Kuikan toipuminen on sujunut odotettua paremmin.Lehtikuva

Kilpakävelijä Tiia Kuikka vastaa torstai-iltapäivänä puhelimeen pirteällä äänellä. Se ei ole mikään itsestäänselvyys, sillä Kuikka loukkaantui vakavasti harjoituslenkillä Savonlinnassa reilu kuukausi sitten, lauantaina 26. lokakuuta. Henkilöauto törmäsi häneen suojatiellä.

Kuikka ei muista onnettomuudesta juuri mitään.

– Poliisilta ja lähellä asuvilta tutuilta olen kuullut asioita. Autoa ajoi 83-vuotias mies. Olin tekemässä melko reipasta 15 kilometrin lenkkiä ja ihan lenkin alkuvaiheessa. Reitti on tuttu minulle. Suojatie on hyvin selkeä. Tulin kevyen liikenteen väylältä ja lähdin ylittämään tietä. Kevyen liikenteen väylä on melkein kymmenen metrin päässä tiestä ja siellä on hyvä näkyvyys, Kuikka kertoo Yle Urheilulle.

– Yleensä katson aina tuleeko autoja. Ainoa muistikuva mikä minulla on, on se, että auto olisi vilkuttanut kääntymisen merkiksi juuri ennen suojatietä, mutta ei olisi sitten kuitenkaan kääntynyt, vaan ajanut minun päälleni. Siinä on vieressä alakoulu, joten suojatien ylittäjiä on paljon.

Olkapäätä leikattiin viisi tuntia. Papereissa sanottiin, että se oli mennyt pirstaleiseksi.

Tiia Kuikka

Kuikan tilanteesta tiedotettiin onnettomuuden jälkeen vain vähän. Hän kertoo, että pahimmat vammat tulivat päähän ja olkapäähän. Kuikka sai keskivaikean aivovamman.

– Pääkalloon tuli kaksi murtumaa. Ne aiheuttivat aivoverenvuodot parille eri alueelle ja aivoruhjeita. Niiden vuoksi pääkalloa jouduttiin leikkaamaan auki. Siitä johtuen on ollut toimintakykyvirheitä, alussa muistinmenetystä ja puhekyvyn menetystä, Kuikka kertoi.

– Olkapäätä leikattiin viisi tuntia. Papereissa sanottiin, että se oli mennyt pirstaleiseksi. Siinä oli monessa kohtaa murtuma. Sitä ei saa vielä kuntouttaakaan.

Kuikan toipuminen on lähtenyt hyvin käyntiin, jopa odotettua paremmin. Hän vietti vajaan kuukauden sairaalassa ja kotiutui viime torstaina. Jopa puhumaan piti opetella uudestaan.

– Toipuminen on ollut lääkärien mukaan yllättävän nopeaa. Alunperin heidän arvionsa oli 2-3 kuukauden kuntoutumisaika siihen, että palaudun edes suunnilleen normaalitoimintakykyiseksi. Nyt olin vain vajaan kuukauden sairaalassa. On ihmeellistä, että opin puhumaan jo pari viikkoa sitten. Päivä päivältä on mennyt paremmaksi.

Kuikka toteaa muutamaan otteeseen, että hänellä on vielä vaikeuksia puheen tuottamisessa. Jotkut sanat tai lauserakenteet eivät vielä täysin suju. Puhelun aikana sellaisia ei kuitenkaan huomaa lainkaan.

Tiia Kuikka kaataa pullosta vettä päähänsä.
Tiia Kuikka toivoo pystyvänsä kilpailemaan jo ensi kesänä.AOP

Kävelijän toipumisprosessi toki jatkuu. Aivoverenkiertohäiriön vuoksi harjoitella ei vielä saa, mutta liikkua voi kevyesti. Parin viikon päästä päätä kuvataan jälleen ja silloin voi tarkentua, milloin harjoittelun saa aloittaa.

– Sairaalassakäyntejä on nytkin yksi tai kaksi viikossa, varmasti koko loppuvuoden ajan. Jaksaminen on jo hyvä ja vahvoista lääkkeistä olen päässyt eroon, Kuikka sanoo.

Kuikka on erikoistunut 50 kilometrin kävelyyn. Matka on kuitenkin poistunut naisten ohjelmasta, eikä viidelläkympillä näillä näkymin kilpailla enää lainkaan. Kuikka oli ehtinyt ennen onnettomuutta jo tehdä suunnitelmia taustavoimiensa kanssa rankingpisteiden keräämisestä 20 kilometrin kilpailuista maaliskuusta lähtien. Nyt se lykkäytyy.

Kuikka aikoo jatkaa uraansa

Kuikka kuulostaa päättäväiseltä, kun hän sanoo, että kävelyuraa on tarkoitus jatkaa.

– Se on ehdottomasti tavoitteena. Nyt näyttää siltä, että aivotoiminta on elpynyt nopeasti, joten uskon, että se on täysin mahdollista. Toivon, että jo ensi kaudella pääsen kisaamaan, mutta vaikea sitä on arvioida.

Harjoitteluun tulee matkan vaihdoksen myötä jonkin verran muutoksia.

– Ei älyttömästi kuitenkaan. Vähän enemmän kilpailuvahtista harjoittelua.

Vuodesta 2021 lähtien sekä miehillä että naisilla on kaksi matkaa. Vielä on epävarmaa ovatko ne esimerkiksi 15 ja 30 kilometriä.

Tiia Kuikka, 24, on 50 kilometrin kävelyn Suomen ennätyksen haltija. Hän edusti Suomea viime vuonna Berliinin EM-kisoissa ja oli mukana syksyn MM-kisoissa Dohassa, mutta ei sairastumisen takia voinut kilpailla.

Lue myös:

Tiedot kävelijä Tiia Kuikan vammoista tarkentuivat – kalloon murtumia päähän tulleesta iskusta

Henkilöauto törmäsi harjoituslenkillä olleeseen kävelijä Tiia Kuikkaan lauantaina – Kuikka on yhä sairaalahoidossa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat