Suora

  • Elävä arkisto esittää

Suomalaishiihtäjillä lämpimiä muistoja Rukan maailmancup-kisoista – Niskanen haluaa kaudelleen tutun tykkialun, Hakola odottaa sprintiltä paljon: "Mahdollisuudet vaikka mihin"

Hiihdon maailmancup alkaa perjantaina Rukalta perinteisen hiihtotavan sprinteillä.

hiihto
Ristomatti Hakola.
Viime vuonna Ristomatti Hakola ylsi sprintin finaaliin Pyeongchangin olympialaisissa.AOP

Suomen ykköshiihtäjien taso kansainvälisissä kilpailuissa nähdään viimein perjantaina, kun maastohiihdon maailmancup alkaa Rukalla. Katseet kohdistuvat erityisesti Iivo Niskaseen, 27, ja Krista Pärmäkoskeen, 28 sekä sprintissä Ristomatti Hakolaan, 28.

Niskanen on nostanut harjoitustunnit huikaisevalle tasolle uuden kauden alla. Suomen cupeissa Niskanen on ollut jo vakuuttavassa vedossa, mikä lupaa hyvää kansainvälisiin kilpailuihin.

– Toivon, että kroppa on parhaassa lyönnissä nyt, kun on sen aika. Katsotaan, mitä tuleman pitää, Niskanen kommentoi torstaina.

Rukalla Niskanen haluaa aloittaa kauden yhtä hyvin kuin kolme vuotta sitte. Tuolloin hän voitti 15 kilometrin perinteisen kisan. Myös 2014 Niskanen venyi voittoon 15 kilometrillä Rukan maailmancupissa.

Eroavaisuus noiden kisojen ja tämän kauden välillä on, ettei Rukalla kisata tänä vuonna yksittäisiä kisoja, vaan viikonlopun kolme kilpailua muodostavat oman mini-tourin.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen on ollut alkukauden aikana kovassa vauhdissa kansallisten kisojen normaalimatkoilla, mutta todellinen iskukyky sprintissä on vielä arvoitus.Tomi Hänninen

Perjantaina Rukan maailmancupin avaavat sprintit, lauantaina ohjelmassa on perinteisen 15 kilometriä ja sunnuntaina vapaan 15 kilometriä takaa-ajona.

– Tämä on mielenkiintoinen viikonloppu. Toivon, että Ruka näyttää aika paljon osviittaa hiihtäjien tasosta. Kaikilla on tähtäimenä hiihtää paljon maailmancupia. Viikonlopun kolmella matkalla näkee aika hyvin kokonaisuuden siitä, missä urheilijat menevät, Niskanen puntaroi.

Hiihdossa ei tällä kaudella järjestetä lainkaan arvokisoja. Tästä syystä hiihtäjien tavoitteet ovat nyt maailmancupissa. Niskaselle realistisin tavoite kaudelle on normaalimatkojen cupin voitto, mutta hän haluaa menestyä myös kokonaiscupissa. Siellä menestyminen vaatii uutta vaihdetta silmään nimenomaan sprinteissä.

– Taistelen parhaasta mahdollisesta sijasta joka viikonloppu. Se jää nähtäväksi, mihin tasoni kokonaiscupissa riittää. Sprinttiviikonloput eivät saa olla nollan pisteen kisoja, jotta voin menestyä kokonaiskisassa.

Hakola havittelee menestystä sprintistä

Jos Niskasen iskukyky sprintissä on vielä kysymysmerkki, on Ristomatti Hakola täräyttänyt pöytään jo kovia näyttöjä sprinttikunnostaan. Esimerkiksi Rovaniemen Suomen cupissa viime viikonloppuna Hakola oli omaa luokkaansa.

Maailmancupissa Hakola ei ole vielä yltänyt palkintokorokkeelle sprinttiladuilla. Parhaimmillaan hän on ollut leipälajissaan neljäs. Tuo sijoitus Hakolalle irtosi myös Rukalta vuonna 2017.

– Sprintissä on mahdollisuudet vaikka mihin. Totta kai siellä ovat muutkin harjoitelleet ja siellä on monta äijää, jotka ovat yhtä kovassa kunnossa. Kaiken pitää onnistua nappiin.

Vaikka Hakola päästeli hienoon voittoon Suomen cupissa, hän tiedostaa, että maailmancupissa menestyäkseen kaiken pitää onnistua täydellisesti.

– Täällä joutuu onnistumaan täydellisesti aika-ajosta lähtien. Alkuerä on todella paha, välierä on paha.

Ristomatti Hakola, Ruka 2019
Ristomatti Hakola tavoittelee ensimmäistä palkintokorokesijaansa maailmancupin sprintistä.Tomi Hänninen

Tarkkoja tulostavoitteita Hakola ei ainakaan medialle paljasta tästä kaudesta, mutta haussa on vähintään yksi loistavasti onnistunut viikonloppu.

– Huhtikuuhun asti on kisoja. Luulisi, että yksi viikonloppu onnistuisi. Se on tavoitteena. Yksi nappiviikonloppu ja muut melkein nappeja.

Pärmäkosken ensimmäisestä maailmancup-startista 11 vuotta

Krista Pärmäkoskelle 29. marraskuuta on erityinen päivä. Vuonna 2008 hän starttasi ensimmäistä kertaa maailmancupin kilpailuun, nimenomaan Rukalla.

Vaikka uran varrelle on mahtunut tuon päivän jälkeen paljon upeita saavutuksia, muistaa Pärmäkoski edelleen ensimmäisen maailmancup-starttinsa.

– Olin tosi iloinen silloin, että pääsin jatkoon sprintin kisassa. Sitten tuli erävaihe. Kun jouduin viimeisenä valitsemaan ladun, lähdin sieltä vasemmasta reunasta siirtymään oikealle, kaaduin ja sauva katkesi. Se oli siinä. Tuli sekin kokeiltua, ennen ei ole sauva katkennut.

Krista Pärmäkoski
Viime kaudella Krista Pärmäkoski sijoittui maailmancupin kokonaiskisassa neljänneksi.Vesa Moilanen/Lehtikuva

Kaudeltaan Pärmäkoski odottaa tasaisen vahvoja kisoja. Rukalta hän hakee kärkisijoituksia.

– Takaa-ajo on sellainen kisa, että hiihdetään kolmisen minuuttia ylös ja sitten tullaan palautellen alas. Siinä sprintteritkin pystyvät pärjäämään. Se kisa vaatii, että hermosto on hereillä. Jos on vähänkin väsyä, tulee eroa. Yritän parhaani, että pystyisin olemaan kärkikamppailussa sunnuntaina.

Yle näyttää Rukan maailmancupin tapahtumat kattavasti kanavillaan, kuten myös koko talvilajien maailmancup-kauden.

Kaikki Ylen urheilutarjonta löytyy helposti yhdestä paikasta, Urheilu-Areenasta. Areenan laajasta urheilukattauksesta pääset nauttimaan parhaiten osoitteessa yle.fi/urheiluareena tai lataamalla Areena-sovelluksen.

Lue myös:

Talvilajien huiput Suomessa! Yle seuraa tiivisti Rukan maailmancupia, katso ohjelmatiedot

Miten Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski pärjäävät jännittävässä bonustaistossa? Pitkään kaivattuun suomalaisjuhlaan luottoa – tässä ovat Sami Jauhojärven odotukset Rukan avaukseen

Suomen joukkueet Rukan maailmancupiin on julkistettu – maailmancup-avauksen väliin jättänyt Aalto mukana

Ennakkosuosikki Pärmäkoski romahti sprintissä – valmentaja Haavisto ei ole silti huolissaan: "Yhdessä yössä kunto ei katoa tai tule ylikuntoa"

Pito puuttui, mutta Seefeldin MM-mitalisti Frida Karlsson voitti kilpakumppanit ylivoimaisesti – nyt Ruotsissa uskotaan, että nuori tähti on valmis voittamaan Johaugin: "Se olisi vain hyvä tälle lajille"

Niskanen voittoon Suomen cupissa, mutta olympiavoittaja harmitteli tunnetilaansa hiihdon aikana – Pärmäkoski omaa luokkaansa

Alkukausi antanut osviittaa: näiltä suomalaishiihtäjiltä odotetaan menestystä Rukalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat