Armoton rääkki paljasti olympiapaikkaa janoavan suomalaiskaksikon tiimihengen – Noora Ruskolan ja Mikaela Wulffin projektissa ratkaisun hetket

Noora Ruskolan ja Mikaela Wulffin purjehdusprojektin päätavoite on saavuttaa olympiapaikka Tokioon. Paras mahdollisuus siihen on alkavalla viikolla kisattava MM-regatta.

Noora Ruskola (vas.) suorittaa kuntotestiä Mäkelänrinteessä. Mikaela Wulff kannustaa pariaan. Kuva: Jouko Tapper / Yle

– Tarviitko ämpäriä?

Purjehtija Noora Ruskola on juuri rikkonut ennätyksensä kuntotestissä, jossa mitataan muun muassa hapenottokykyä. Maajoukkueen fysioterapeutti Pia Nirkko kyselee lattialla huohottavan Ruskolan vointia tyytyväisenä myhäillen.

Vielä hetki sitten Ruskola hikoili soutulaitteen kyydissä hengityskaasuanalysaattori ja kärsivä ilme kasvoillaan. Tiimin toinen jäsen Mikaela Wulff tsemppasi vieressä eikä huudosta tullut loppua.

– Vielä! Lisää! Hyvä! Nyt tulee enkka! Vielä! Vedä, vedä, vedä, Wulff karjuu ja hakkaa käsiään reisiinsä.

Vajaan puolen tunnin pituisen rääkin päättyessä Ruskola rojahtaa lattialle. Wulff tuulettaa kuin olisi itse tehnyt ennätyksen ja alkaa irrottaa parinsa jalkoja soutulaitteesta.

– Noora on ehdottomasti päättäväinen. Hänessä on vuosien varrella vahvistunut sellainen tsemppariluonne, Wulff kehuu.

Raa'assa kuntotestissä roolit putoavat. Ei ole aikaa esittää. Se paljastaa, kuinka hyvä tiimihenki näillä naisilla on.

Noora Ruskola (vas.) ja Mikaela Wulff lähtivät Uuden-Seelannin MM-regattaan päättäväisinä. Kuva: Jouko Tapper / Yle

Kaksikko on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2017. Wulff etsi uutta paria pieleen menneen Rion olympiaprojektin jälkeen ja löysi rinnalleen Ruskolan. Luokaksi valittiin 49er FX, jossa Ruskola kilpaili Riossa Camilla Cedercreutzin kanssa.

Wulff kokeili edellisen olympiadin aikana yhteistyötä sekä Julia Toroin että Niki Blässarin kanssa 470-luokassa. Paikka olympialaisissa jäi kuitenkin haaveeksi. Wulffilla on kokemusta myös 49er FX -luokasta. Hän kokeili sitä Lontoon jälkeen kauden verran Silja Lehtisen parina.

– Ei voi sanoa, että Rio olisi jäänyt harmittamaan, mutta nyt aikajana on ollut paljon selkeämpi. Silloin työskentelin niin monen ihmisen kanssa. Nooran kanssa olemme päässeet tekemään töitä yhdessä koko ajan. Tavoitekin on ollut alusta asti selkeä, Wulff avaa.

Se on paikka Tokion olympialaisissa. Paras mahdollisuus saavuttaa kisapaikka on tiistaina alkavassa MM-regatassa Uudessa-Seelannissa. Siellä jaetaan kuusi maapaikkaa Tokioon niille, joilla sellaista ei vielä ole.

– Kun katsoo viimeisiä tuloksia, paikka pitäisi irrota meidän normaalilla suorituksella. Se on ehdottomasti realismia. Lähdemme sinne sillä asenteella, että paikka haetaan. Emme toivo mitään ihmeellisyyksiä tai ihme taikoja. Purjehdus on tietysti sellainen laji, että mitä tahansa voi tapahtua, Wulff linjaa.

– Ei tarvitse ylittää itseään. Se jollain tavalla rauhoittaa. Menemme sinne ja purjehdimme niin hyvin kuin pystymme, Ruskola komppaa.

Ruskolan ja Wulffin tulokset ovat olleet nousujohteisia, mutta kirkkain menestys on toistaiseksi uupunut. Kaksikko sijoittui toukokuussa avoimissa EM-kisoissa 16:nneksi ja oli regatan 10:nneksi paras eurooppalaistiimi.

Elokuussa suomalaispari sai maistiaisen Japanin arvaamattomista olympiavesistä. Kaksikon vene sukelsi maailmancup-kisan päätöspäivänä keulan kautta ympäri, ja Wulff tömähti voimalla veneen pohjaan.

– Kylkiluut saivat osumaa. Minut vietiin rantaan ja ambulanssilla sairaalaan. Oli aika hidasliikkeistä daamia seuraavat kaksi viikkoa, Wulff nauraa.

– Käveleminen oli vaikeaa ja jouduin treenaamaan kuukauden sen jälkeen vähän kevyemmin. Se ei tietenkään ole ideaalia, mutta onneksi en loukkaantunut vakavammin. Nyt siitä on jo toivuttu hyvin ja se on historiaa.

Mikaela Wulff teki myös ennätyksensä kuntotestipäivänä. Kuva: Jouko Tapper / Yle

Ruskolan silmiin syttyy palo, kun hän kuvailee ensi kesän olympialaisten purjehduspaikkaa.

– Siellä voi olla ihan mitä tahansa. Voi olla tosi isoa aaltoa ja kovaa tuulta. Tai sitten tuuli voi tulla maalta eikä aaltoja ei ole juurikaan. Se tekee siitä haastavan, mutta hienon paikan. Jos joku on hyvä yhdessä kelissä, se ei tarkoita, että voittaa koko kisan. Siellä tulee olemaan ihan satavarmasti kaikenlaista keliä.

Wulff myöntää, että hinku Tokioon on kova. Lontoon kisojen pronssijuhlista on vierähtänyt jo yli seitsemän vuotta. Tuona kesänä Wulff saavutti olympiamitalin lisäksi maailmanmestaruuden Match racing -luokassa Silja Lehtisen ja Silja Kanervan kanssa. Lontoota muistellessa Wulff puhkeaa hymyyn.

– Näin juuri itse asiassa kummatkin Siljat. Kävimme syömässä ja muistelimme menneitä. Emme olleet nähneet kolmestaan pitkään aikaan. Oli hienoa huomata, että meistä tuntui kuin olympiafinaali olisi ollut eilen. Vaikka Nooran kanssa olisi joskus taukoa, niin varmasti tuntuisi samalta.

29-vuotias Wulff ja joulun tienoilla 25 vuotta täyttävä Ruskola vaikuttavat olevan toimiva tiimi. Toisistaan puhuessa kaksikon nauru täyttää voimistelusalin.

– Tykkään Miksusta, koska hän on niin analyyttinen, Ruskola aloittaa ja saa pariltaan vastauksen “vähän liiankin”.

– Mehän aloitimme niin, että lähdimme heti kisoihin. Treenasimme ehkä viikon tai kaksi ennen sitä. Se oli todella hauskaa. Kommunikaatio oli heti hyvää, mutta sekin on parantunut ja olemme tehneet paljon töitä sen eteen, Ruskola jatkaa.

– Jo ensimmäisissä kisoissa huomasimme, että luonteemme sopivat hyvin yhteen. Kuten parisuhteessa, on vaikeaa löytää ihminen, jonka kanssa on helppo tehdä tiivistä työtä, Wulff täydentää.

Ruskolan ja Wulffin paras mahdollisuus napata Tokion olympiapaikka on MM-kisoissa, joissa jaetaan kuusi maapaikkaa. Kuva: Jukka Saarikorpi / SPV

49er FX -luokka on fyysinen. Veneessä ovat kapteeni ja gasti, joista kapteeni keskittyy ohjaamiseen ja gasti narujen vetämiseen. Pitkä ja atleettinen Wulff hoitaa suomalaiskaksikon veneessä gastin liikkuvamman roolin, ja Ruskola kipparoi. Veneessä ei pelätä antaa suoraa palautetta.

– Jos Miksulla on kuitenkin pahin rasitus päällä, niin hän yleensä ilmoittaa, että nyt ei pysty vastaanottamaan liikaa infoa. Hän tekee suurimman osan fyysisestä työstä veneessä. Olemme oppineet, milloin emme lado mitään turhia kommentteja veneessä.

Wulff kiirehtii täydentämään, että asioita ei haudota sisällä pitkään. Kaksikko on niin paljon tekemisissä veneen ulkopuolellakin.

– Kaikki tunteiden sisällä pitäminen kuormittaa normaalissa elämässäkin. Vaikka mikä harmittaisi tai ärsyttäisi, niin se pitää pystyä sanomaan ääneen.

Tokion jälkeisistä suunnitelmista kaksikko ei halua puhua. Keskittyminen on täysin olympiapaikan hankkimisessa. Suomen purjehtijoilla on niitä Tokioon vasta kolme, joten lisäpaikkoja kaivataan.

Tuli olympiapaikkaa tai ei, intohimosta Ruskolan ja Wulffin kilpauran jatkuminen ei jää kiinni.

– Purjehdus on elämäntapa. Me olemme urheilijoita ja siihen hommaan kuuluu niin paljon muutakin kuin urheileminen. Reissaaminen, veneen roudaaminen ja fiksaaminen, lentolippujen hankkiminen, autojen ja logistiikan hoitaminen. Teemme kaiken itse, Ruskola sanoo innoissaan.

Wulff kertoo, että purjehduksen tiimoilta matkapäiviä kertyy noin 260 vuodessa.

– Kun kerron siitä ihmisille, he kysyvät, että olenko ihan hullu. Jengi miettii, että eikö tässä elämässä ole mitään muuta. Olen todennut, että teen tätä, koska meillä on niin hieno juttu ja kaikki on niin miellyttävää. On kiva lähteä jokaiseen reissuun. Kun pääsee yhdessä purjehtimaan ja treenaamaan, niin mikä sen parempaa.

Jos Ruskola ja Wulff eivät saavuta olympiapaikkaa Uuden-Seelannin MM-kisoissa, heillä on kisapaikkaan vielä yksi oljenkorsi. Se on Euroopan maanosakarsinta huhtikuussa.

Lue myös: