Kansainvälinen hiihtoliitto jatkaa Seefeldin dopingiskun tutkintaa

Liitto odottaa Wadan Venäjä-päätöstä – FIS:n tiedossa ei ole uusia venäläisiä dopingtapauksia.

hiihto
Hiihto yleiskuva
Tomi Hänninen

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS jatkaa edelleen Seefeldin MM-kisojen poliisiratsiasta alkaneen dopingvyyhdin selvitystyötä. Maastohiihdossa tapaus on jo poikinut kahdeksalle ihmiselle neljän vuoden dopingrangaistukset ja lisäksi jopa vankeusrangaistuksia tuomioistuimissa.

Itävallan poliisi teki Seefeldin MM-kisojen yhteydessä suoneniskuksi nimetyn ratsian, josta on seurannut laaja useita urheilulajeja ja useita maita koskeva dopingtutkinta.

Hiihdossa itävaltalaishiihtäjät Max Hauke ja Dominik Baldaus sekä virolaishiihtäjät Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv sekä kazakstanilainen Aleksei Poltoranin on määrätty dopingista neljän vuoden kilpailukieltoon.

Urheilijoiden lisäksi myös virolaiset taustavaikuttajat Algo Kärp, Mati Alaver ja Andrus Veerpalu on määrätty neljän vuoden toimintakieltoon.

Tapaus alkoi selvitä viranomaistoiminnan ansiosta, mutta FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis korosti perjantaina Rukalla FIS:n osuutta.

– Kyse on osin FIS:n ja viranomaisten yhteistoiminnasta, sillä poliisi saattoi maalittaa näitä henkilöitä tietojemme ansiosta, Lewis kertoi.

FIS:n tietoja on käytetty myös oikeustoimien perusteena.

Venäjä on Wadan käsissä

Toinen edelleen ajankohtainen asia on vuosia jatkunut Venäjän ylhäältä johdetun dopingohjelman selvitys.

Nyt Venäjää uhkaa sulku kansainvälisestä urheilusta neljäksi vuodeksi, mutta FIS:n johdon tiedossa ei ole uusia venäläisiä dopingtapauksia.

Brittijuristi Jonathan Taylorin johtama komitea on tutkinut tänä vuonna Venäjän antidopingtoimia ja se päätyi suosittamaan Venäjälle neljän vuoden pannaa. Maailman antidopingtoimisto Wadan hallitus käsittelee tapauksen kokouksessaan 9. joulukuuta.

– Saatamme vain odottaa Wadan päätöstä. Emme ole saaneet tietoomme mitään uusia dopingtapauksia Venäjältä, Lewis kertoi.

Venäjän dopingvyyhdin tuorein käänne on epäily Venäjän antidopingtoimiston Wadalle toimittaman testausmateriaalin manipuloinnista. Datassa on epäselvyyksiä.

Lue myös:

Hurjaa hiihtodraamaa, norjalaisjuhlia ja hieno suomalaisonnistuminen – lue raportit Rukan maailmancupin avauspäivästä ja katso tulokset

Suuri sekamelska tänään Rukan maailmancupin avauksessa? Suomalaispomo ja Sami Jauhojärvi huolestuneina: "Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat