Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kova ratkaisu odottaa maailman kärkipurjehtijoiden joukkoon noussutta Oskari Muhosta – MM-kisat vain välietappi Tokion olympiapaikkajahdissa

Melbournessa 16. joulukuuta alkavat MM-kisat ovat Oskari Muhoselle vain välietappi matkalla kohti ensi vuoden olympiakesää.

urheilu
Oskari Muhonen purjehtii
Nuorten maailmanmestari Oskari Muhonen on noussut kuluneen vuoden aikana maailman huipputasolle Finnjollissa.Martin Gahmberg/SPV

Helsingin vesillä ei juuri ole ruuhkaa, kun finnjollissa kilpaileva Oskari Muhonen työntää menopelinsä mereen Lauttasaaren edustalla. Suomenlahden hyisiin olosuhteisiin on varustauduttava pukeutumalla lämpimästi.

– No pelastusliivit, totta kai. Sitten paksu märkäpuku, päälle kengät, hanskat ja pipo – niillä pääsee jo aika pitkälle, Muhonen naurahtaa.

Kylmä kangistaa nopeasti, mutta vielä nopeammin meren ylle laskeutuu päättymättömältä tuntuva pimeys. Sitä pääsee pakoon vain lähtemällä pois Suomesta. Nuorempana Muhonen harjoitteli kotimaassa läpi vuoden, mutta maailmancup-urheilijana hänen ei tarvitse tyytyä talvisin vain kotimaan vesistöihin.

Oskari Muhonen lähtee Helsingin hyisille vesille hymyssä suin.
Oskari Muhonen lähtee Helsingin hyisille vesille hymyssä suin.Yle

– Ulkomailla saa aika paljon tehokkaampia treenejä. Jää vähän lyhyeksi treenit, jos on vain Suomessa.

Seuraavaksi Muhonen purjehtii Melbournessa. Australiassa järjestettävät MM-kisat tulevat urheilijan kannalta kinkkiseen aikaan.

– MM-kisat ovat vähän tyhmään aikaan, ihan keskellä treenikautta. Minimitavoite on kuitenkin olla kympin joukossa, tietysti mitali olisi aina kiva, Muhonen linjaa.

– Pääasia on, että pyritään kehittämään mahdollisimman paljon purjehdusta. Tulos tulee vasta sen jälkeen.

Purjehtija pyrkii parantamaan erityisesti kovan kelin vauhtiaan. Myös myötätuulessa purjehtimisessa on vielä tekemistä.

Kohti Tokion olympiavesiä

Muhosen purjehdus on kehittynyt vuoden aikana paljon. Nuorten maailmanmestari on purjehtinut maailmancupissa parhaimmillaan sijat kaksi ja neljä. Reilu parikymppinen urheilija on nostanut rankinginsa jo maailman kuuden parhaan joukkoon. Hienoa kautta varjostaa vain epäonnistuminen kauden tärkeimmässä kilpailussa.

– Kausi on ollut kyllä kaksijakoinen, mutta olen mennyt tosi paljon eteenpäin. Kauden aikana oli yksi ainoa huono kisa ja se oli juuri ne EM-kisat, jossa oli olympialaisten maapaikka jaossa, Muhonen manaa.

Muhonen jäi Ateenan EM-kisoissa sijalle 32. Pykälän edellä oli kolmet olympialaiset purjehtinut Tapio Nirkko, joka metsästi Muhosen tavoin maapaikkaa ensi kesän Tokion olympialaisiin. Nirkko kertoi syksyllä lopettavansa uransa, joten Finnjollien suomalaisedustus olympialaisissa on ensi vuonna Muhosen varassa.

MM-kisoista Suomi ei maapaikkaa voi saavuttaa. Viimeinen mahdollisuus on ensi keväänä Genovan maailmancupissa, jossa eurooppalaisille on jaossa enää yksi paikka tässä luokassa.

– Onhan se aika tiukka paikka. Siellä on kolme, neljä tosi hyvää maata, Suomi mukaanlukien. Genova suosii kisapaikkana vähän minun vahvuuksiani, Muhonen sanoo.

Tapio Nirkko on ollut Muhoselle esikuva, vaikka viime aikoina kaksikko onkin ollut kilpakumppaneita. Kokenut olympiapurjehtia uskoo nuoremman sukupolven jatkavan hänen luovimillaan vesillä.

– Oskari on ehdottomasti yksi heistä, jotka pystyvät maapaikan ottamaan. Tietysti toivon, että hän sen ottaa ja jatkaa Suomen olympiaedustusta, Nirkko sanoo.

Oskari Muhonen ja Tapio Nirkko.
Oskari Muhonen ja Tapio Nirkko.Yle

Poistuva olympialaji

Finnjollat poistuvat Tokion jälkeen olympialaisten ohjelmasta. Vuosikymmenien mittainen perinne katkeaa, mutta olympialaiset ovat kovassa murroksessa. Kansainvälinen Olympiakomitea yrittää tehdä kisoista nuorisoa kiinnostavaa tapahtumaa. Päätös vaikuttaa luonnollisesti Muhosen urasuunnitelmiin, sillä käytännössä hänen on siis aloitettava uudestaan maailman kärjen tavoittelu eri luokassa.

– Sen jälkeen pitää alkaa miettiä, mitä muuta alkaa purjehtimaan. Hyvä puoli on, että olen aika pieni finnjollan purjehtijaksi. Pystyn helposti pudottamaan painoa ja vaihtamaan luokkaa. Ehkä laser tai joku kaksin purjehdittava voisi toimia, Muhonen pohtii.

Tällä hetkellä keskitytään vielä täysillä finnjolliin. MM-kisat ovat hyvä tason mittari kohti ensi vuoden tärkeitä kisoja.

– Kaikki tähtää jo sinne huhtikuulle, kun ne karsintakisat pidetään. Ja sitten totta kai heinä-elokuun olympialaisiin.

Lue myös:

Suomea kolmissa olympialaisissa edustanut Tapio Nirkko päättää uransa – ei tähtää Tokioon

Suomi on edelleen ilman olympiamaapaikkaa Finnjollissa – seuraava mahdollisuus vasta ensi keväänä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat