Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Sporttitetissä voi päästä treenaamaan vaikka Kroatian alppimaajoukkueen laskijan kanssa – uuden yläkoululaisten TET-mallin suosituimpia lajeja ovat silti tutut voimistelu ja jalkapallo

Nuorten Akatemia on luonut omien sanojensa mukaan "Suomen liikuttavimman TET-mallin, Sporttitetin".

Työelämään tutustuminen (TET)
Jalkapallo kuvituskuva
Jalkapallo on yksi Sporttitetin suosituimmista lajeista.Getty Images

TET eli työelämään tutustuminen on yhden tai kahden viikon kestävä, Suomen 8- ja 9-luokkalaisille suunnattu ohjelma, jossa nuori saa kokemusta ja tietoa eri ammateista ja työelämästä. Nuoret valitsevat työpaikan itse, oman mielenkiinnon perusteella.

Nuorten Akatemia on luonut omien sanojensa mukaan "Suomen liikuttavimman TET-mallin, Sporttitetin". Malli tarjoaa tettiläisille näköaloja liikuntatyöhön sekä mahdollisuuden osallistua seuran, järjestön tai lajiliiton toimintaan ja kehittämiseen.

Sporttitetin projektipäällikkö Heidi Wallin kertoi, että ohjelmassa on mukana jo 137 työpaikkaa laajalti ympäri Suomen, 46 paikkakunnalla.

Sporttitetti aloitettiin ensin kokeiluilla vuonna 2017 ja vuonna 2018 Sporttitetti mallinnettiin. Nyt on käynnissä Sporttitetin kolmas hankekausi.

Voimistelu ja jalkapallo Sporttitetin ykköset

Voimistelu, jalkapallo ja monilajit ovat suosituimmat Sporttitetti-jakson urheilulajit. Tämä johtuu osittain siitä, että näissä lajiseuroissa on ollut eniten paikkoja tarjolla. Salibandy, suunnistus ja uinti ovat myös suosittuja.

– Sporttitetti tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden moniin muihinkin lajeihin kuten sirkus, rugby ja baseball, Wallin toteaa.

Jotkut TET-paikoista toivovat harjoittelijalta omakohtaista harrastustaustaa, mutta erityisiä pätevyyksiä ei kuitenkaan yleensä tarvita. Suurin osa työpaikoista on avoimia kaikenlaisille aktiivisille ja kiinnostuneille nuorille. Aikataulut pyritään suunnittelemaan niin, että ne sopivat nuoren mielenkiinnon kohteisiin, toiveisiin ja vahvuuksiin.

Sporttitetti on mainio vaihtoehto

Sporttitetti eroaa tavallisesta harjoittelusta siten, että se suunnitellaan etukäteen yhdessä työantajan kanssa noin kaksi viikkoa ennen itse työjaksoa. Suunnittelutapaamiseen on tarjolla suunnittelupohja, missä on tiettyjä tettiläiselle esitettäviä kysymyksiä. Niiden avulla kartoitetaan nuoren mielenkiinnon kohteita ja vahvuuksia. Harjoittelusta pyritään tekemään mahdollisimman monipuolinen kokonaisuus.

– Jokainen harjoittelujakso on erilainen mutta kaikkia yhdistää, että nuori pääsee tekemään tosi monipuolisia työtehtäviä, vakuuttaa Wallin.

Eroavaisuus tavalliseen työelämään tutustumiseen näkyy myös osallisuudessa. Sitä on haluttu vahvistaa hyvällä ilmapiirillä. Ohjaajat ohjeistetaan ottamaan nuori hyvin vastaan. Nuori pääsee myös tekemään sellaisia tehtäviä, joissa hänen äänensä pääsee kuuluviin, esimerkiksi suunnittelemaan tai toteuttamaan jotain.

Vinkkejä alppitähdeltä

Harjoittelija Santtu Kemppinen on ollut töissä Levi Ski Clubilla eräänlaisena liikunnanohjaajana ja jokapaikan höylänä. Hän on saanut vetää 6–11-vuotiaille saliliikuntaa, palaveerata sekä kuskannut ja korjannut laskuharjoittelussa käytettäviä ratakeppejä.

Kemppinen on myös saanut treenata Kroatian alppimaajoukkueen laskijan kanssa. Hänen mielestään kivointa tetissä oli tietenkin, kun pääsi treenaamaan maajoukkuelaskijan kanssa, juttelemaan hänen kanssaan ja saamaan häneltä vinkkejä.

Kemppinen valitsi Sporttitetin heti, kun kuuli siitä, koska siinä voi olla urheilun ja itseä kiinnostavan lajin parissa. Hän suosittelisi ehdottomasti Sporttitettiä kavereilleen.

– Moni kavereistani harrastaa jotakin urheilulajia ja heitä voisi kiinnostaa se, sanoo Kemppinen.

Santtu Kemppinen sai treenata kovassa seurassa Sporttitetin aikana:

Seurat eivät jää yksin

Nuorten Akatemia tarjoaa jokaiselle Sporttitettiin mukaan lähtevälle seuralle mahdollisuuden ilmoittautua maksuttomaan osallisuuskoulutukseen, jossa käydään harjoitteluun liittyviä asioita läpi. Lisäksi he tarjoavat ohjaajan oppaan (siirryt toiseen palveluun).

Sporttitetissä mukana olevilta seuroilta on tullut hyvää palautetta. Seurat kokevat, että malli on hyvä ja että se on tarjonnut hyvin tukea. Osalla työpaikoista on jo aiemmin ollut tettiläisiä, mutta Sporttitetin rakenteet ja pohjat ovat tuoneet harjoitteluun uusia puolia. Osa työpaikoista on oppinut, että nuoriin voi luottaa ja että heille voi antaa myös enemmän vastuuta. Nuorilta on saatu konkreettisiakin oppeja, kuten someviestintää. He ovat myös opettaneet, millaista arkea nuoret elävät ja millaisia asioita he toivovat seuran toimintaan.

Sporttitettiä saa soveltaa. Tärkeintä kuitenkin on, että perusperiaatteet pysyvät samana. Harjoittelijan ja työnantajan kohtaamisen pitää olla turvallinen ja yhdenvertainen sekä tettiläisen osallisuuden pitää toteutua. Hankkeen takia toivotaan myös, että jokaisesta harjoittelijasta ilmoitetaan ja raportoidaan.

Lähes kaikki ovat tykänneet

Vuonna 2018 kaikki tettiläiset sanoivat, että suosittelevat Sporttitettiä kavereilleen ja tänä vuonna noin 90 prosenttia tettiläisistä sanoi samaa. TET-malli on pidetty ja se on saanut nuoret innostumaan työskentelystä liikunta-alalla myös tulevaisuudessa.

Sporttitetti on todettu hyväksi vaihtoehdoksi urheilusta kiinnostuneille nuorille. Seuroja, liittoja ja järjestöjä rohkaistaan myös ilmoittautumaan mukaan Sporttitettiin.

Ylen TET-harjoittelija Stella Noreila haastatteli Heidi Wallinia.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat