Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma

Norjan supertähti Kläbo otti häkellyttävän sprinttivoiton: "Muut näytti laittaneen pakin päälle" – Iivo Niskanen harmitteli kiltteyttään

Hiihdon maailmancup alkoi suomalaisilta mollivoittoisesti. Perinteisen sprinttikisassa Joni Mäki pääsi ainoana suomalaisena omasta erästään jatkoon.

hiihto
Iivo Niskanen
Iivo Niskanen oli oman eränsä kolmas. Hän jäi suorasta jatkopaikasta reilut puoli sekuntia.Lehtikuva / Kimmo Rauatmaa

Rukalla perinteisen sprinttikisassa Joni Mäki oli paras suomalainen. Hän eteni välieriin, mutta jäi oman eränsä viimeiseksi, eikä siten edennyt finaaliin.

– Alkuerähiihto oli hyvä. Välierässä tuntui, että eväät jäivät tuon viimeisen mäen päälle. Siitä oli konttaamista maaliin. Maitohappo iski niin kovaa, etten päässyt oikein mihinkään suuntaan, Mäki kommentoi Yle Urheilulle.

Suomen sprintin ykköstykillä Ristomatti Hakolalla oli mainio tilaisuus päästellä omasta erästään jatkoon. Ensimmäisen erän startissa varaslähdön otti ensin Ruotsin Oskar Svensson ja toisella lähtöyrittämällä Venäjän Sergei Ustjugov. Toisesta varaslähdöstä Ustjugov liputettiin ulos koko kisasta. Kun ensimmäinen erä pääsi viimein käyntiin, katkesi vielä norjalaisen Erik Valnesin sauva.

Kaikesta huolimatta Hakola jäi omassa erässään neljänneksi ja vaille jatkopaikkaa. Suomalaisen suksi ei pitänyt kunnolla loppunousussa, mikä ratkaisi kisan hänen osaltaan.

Ristomatti Hakola

Juho Mikkonen oli oman eränsä neljäs. Lauri Vuorinen jäi Mäen erässä neljänneksi.

Neljännessä erässä hiihtänyt Iivo Niskanen sijoittui eränsä kolmanneksi. Niskasen kanssa samassa erässä hiihtänyt Lauri Lepistö jäi viimeiseksi.

– Olin pikkuisen liian kiltti lähdössä. Ajattelin, että paikat oli jo jaettu ja huutelin Lepistölle, että älä tule eteen. Sija oli ihan ok, mutta harmittaa tietysti. Ei ollut paras onnistuminen, mutta jospa tästä säästyisi huomiselle. Vire oli tänään ihan ok, Niskanen kommentoi.

Maalissa Niskanen oli hyvin tyytymättömän oloinen. Hän nousi erässään viimeiseltä paikalta reilun puolen sekunnin päähän suorasta välieräpaikasta.

– Taktisesti tämä oli äärettömän huono hiihto. Iskun paikkaan minulta pysähtyivät vauhdit. Kun lähtee puskemaan nousuun valmiiksi kyyrystä asennosta, jouduin puskemaan liian aikaisin. Onneksi sain edes muutaman ohituksen tehtyä, joten oli edes hieman nopeampaa menoa kuin Rovaniemellä.

Myös viimeisessä erässä hiihtänyt Juuso Haarala taipui oman eränsä viimeiseksi.

Johannes Hoesflot Klaebo, Johannes Kläbo, Ruka 2019

Miesten sprintin ylivoimaiseen voittoon hiihti Norjan Johannes Hösflot Kläbo. Hän löi toiseksi tulleen Norjan Paal Golbergin yli neljällä sekunnilla. Kisan kolmas oli Ranskan Richard Jouve.

– Muut vetää samaa vauhtia kuin aiemmissa erissä. Tämä mies vetää neljä sekuntia pois. Noususta lähdettiin, muut näytti laittaneen pakin päälle, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila hehkutti.

Suomalaisnaiset karsiutuivat välieristä

Kaikki neljä Rukan sprintin karsinnasta jatkoon päässyttä suomalaisnaista putosi jatkosta heti ensimmäisessä erävaiheessa.

Ensimmäisessä erässä hiihtänyt Krista Pärmäkoski oli omassa erässään viimeinen. Viimeisiksi erissään jäivät myös Katri Lylynperä ja Kerttu Niskanen. Anne Kyllönen oli kolmannen erän viides.

Kyllönen kertoi eränsä jälkeen Yle Urheilulle, että hän oli kärsinyt ennen Rukan maailmancupia kurkkukivusta ja hiihtäjä oli eristetty muista. Kyllönen pääsi liittymään muun maajoukkueen mukaan vasta torstaina lääkärin luvalla.

– Positiivisesti olen siihen nähden yllättynyt tulokseeni tänään. Toivotaan, että ei tule mitään takapakkia enää, vaan pääsisin jatkamaan kautta hyvillä mielin ja terveyspuoli olisi nyt voitettu.

Naisten perinteisen sprintin voittoon hiihti Norjan Maiken Caspersen Falla. Toiseksi sijoittui Ruotsin Jonna Sundling ja kolmanneksi Yhdysvaltain Sadie Maubert Bjornsen.

Krista Pärmäkoski

Lue myös:

Krista Pärmäkoski hävisi käsikynkässä Rukalla! Suomalaistähden maailmancup-kaudelle karu alku: "Harmittaa ihan hirveästi"

Rukalla hämmentävä varaslähtöshow! Mummoaan hitaammin hiihtänyt Hakola kritisoi kovasti uutta keksintöä: "Ei ihme, että pojat lähti pois"

Vuosi sitten Mäki pääsi onnenkantamoisella mukaan Faluniin ja kisasta tuli hänelle läpimurto: "Jos ei tuollaista tulosta olisi tullut, en varmastikaan olisi maajoukkueessa tällä kaudella"

Ylikuormitustila sai Joni Mäen miettimään jo pahinta, mutta nyt viime kaudella läpimurron tehnyt sprintteri on valmis Suomen nopeimman hiihtäjän -titteliin

Jalkapallo sai jäädä, kun hiihdosta alkoi tulla menestystä – idoleitaan haastava Joni Mäki haluaa näyttää, ettei Rukan onnistuminen ollut vahinko

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat