Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

“Ei tässä ole mitään järkeä” – tulistunut Suomen päävalmentaja latasi rajua tekstiä Rukan maailmancup-avauksesta

Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen arvostelee kovasti kilpailumuotoa, jossa Rukan suurmäestä hyppäämisen jälkeen hiihdetään vain viisi kilometriä.

yhdistetty hiihto
Eero Hirvonen
Eero Hirvonen oli yksi pettymään joutuneista Suomen yhdistetyn urheilijoista. Tomi Hänninen

Suomen yhdistetyn maajoukkueen kauden avauksesta Rukalla tuli hyvin mollivoittoinen. Ilkka Herola oli parhaana suomalaisena 13:s. Hän jäi kisan voittaneesta Jarl Magnus Riiberistä 2 minuuttia ja 41,5 sekuntia.

Perjantaina yhdistetyn maailmancup aloitettiin Rukan HS142-mäen jälkeen viiden kilometrin hiihtokilpailulla. Suomen suoritukset olivat jo mäessä heikkoja, vaikka sen parantumisesta on pitkin syksyä puhuttu.

Ilkka Herola oli mäen jälkeen parhaana suomalaisena viidestoista. Ero kärkeen Riiberiin oli 2 minuuttia ja 54 sekuntia. Palkintokorokesijaan matkaakin oli 1 minuutti ja 52 sekuntia. Eero Hirvonen oli mäessä 29:s ja oli Riiberiä perässä 4 minuuttia ja 33 sekuntia.

Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen oli täysin tyrmistynyt jo ennen viiden kilometrin hiihtoa. Hän ei lainkaan tykännyt siitä, että Rukalla hiihdettiin vain viiden kilometrin kisa mäkihypyn jälkeen.

– Tämä on hauska kilpailumuoto. Ei puutu enää kuin alamäkeen hiihtäminen. Tällä ei ole mitään tekemistä yhdistetyn kanssa. Käydään hiihtämässä pois ja lähdetään loppuverryttelyyn, Kukkonen latasi tiukasti Yle Urheilun haastattelussa.

Petter Kukkonen
Petter Kukkonen.Tomi Hänninen

Kukkonen on täysin perjantaina nähtyä kilpailumuotoa vastaan. Rukalla viiden kilometrin hiihtokisa on nähty yhdistetyssä 2010-luvulla kertaalleen, vuonna 2017.

– Ei tässä ole mitään järkeä. Tämä on nyt mäkihyppykilpailu. Ei tällaisia kisoja pitäisi olla. Rukalla hypätään isosta mäestä ja eroista tulee valtavia. Pitäisi hiihtää 50 kilometriä tai vaikka 15 kilometriä.

Avauskisassa juhli Norja, jonka urheilijat ottivat peräti neloisvoiton kisassa. Espen Björnstad ponkaisi jopa Rukan mäkiennätyksen 148 metrin siivullaan.

– Norjalla on nuori ja lahjakas porukka. Siellä hypätään niin kuin pitääkin. He hyppäävät oikealla tekniikalla. Kun hyppy kulkee, se ruokkii koko tekemistä. Heillä on uskomattoman hieno taso hyppäämisessä. Ei voi kuin ihailla.

Espen Björnstad
Katso Espen Björnstadin 148 metrin hyppy eli Rukan mäkiennätys

Myös Leevi Mutru myönsi, että Rukalla mäkihypyllä on erittäin suuri merkitys yhdistetyssä.

– Onhan tämä hyppykisa, kun ollaan Rukalla. Tämä on tietyllä tavalla pieni sprinttiharjoitus. Mutta annetaan kaikille arvoa, jotka osaavat hypätä mäestä sen verran hyvin, Mutru sanoi.

Yle Urheilun asiantuntijan Jari Mantilan mukaan tulos ei tule vielä ulos tällä hetkellä suomalaisista yhdistetyn urheilijoista. Hän uskoo kuitenkin, että hyppääminen menee vielä oikeaan suuntaan. Mantilan mukaan fysiikka ei vielä riitä suomalaisilla hyviin suorituksiin mäessä.

– Ilkan kohdalla hyppääminen oli varovaista. En tiedä, mikä on viimeisillä hetkillä vienyt hyppäämiseen huonompaan suuntaan. Oli kovin pehmeää, Mantila analysoi Suomen kärkiurheilijaa yhdistetyssä.

Suomen hiihtäminen on kuitenkin kunnossa. Hirvonen oli hiihto-osuudella koko porukan nopein, Leevi Mutru oli 3:s ja Herola 11:s.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Neloisvoitto! Norjalaiset aloittivat yhdistetyn maailmancupin mykistävällä ylivoimalla – Herola tyytyväinen avaukseensa: "Hyppäämiseen tulee kymmenen metriä lisää pienillä jutuilla"

Yhdistetyn mies ponkaisi Rukan mäkiennätyksen! Herola ladulle kaukana kärjen takana

Hurjaa hiihtodraamaa, norjalaisjuhlia ja hieno suomalaisonnistuminen – lue raportit Rukan maailmancupin avauspäivästä ja katso tulokset

Pärmäkosken tappio pisti asiantuntija Jauhojärven silmään: Kova ratkaisu saattoi johtaa heti pettymykseen – "Ei ollut riittävästi röyhkeyttä"

Rukalla hämmentävä varaslähtöshow! Mummoaan hitaammin hiihtänyt Hakola kritisoi kovasti uutta keksintöä: "Ei ihme, että pojat lähti pois"

Krista Pärmäkoski hävisi käsikynkässä Rukalla! Suomalaistähden maailmancup-kaudelle karu alku: "Harmittaa ihan hirveästi"

Norjan supertähti Kläbo otti häkellyttävän sprinttivoiton: "Muut näytti laittaneen pakin päälle" – Iivo Niskanen harmitteli kiltteyttään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat