Markku Kanerva jalkapallon EM-arvontojen alla – "Jos lähdettäisiin puhtaalta pöydältä, niin olisi enemmän jännitystä"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen EM-lohko on selvillä lauantai-iltana. Arvontaa voi jännittää suorana 30. päivä marraskuuta TV1:stä alkaen klo 18.30.

Markku Kanerva Kuva: Tomi Hänninen

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva myöntää, että historiallinen kisapaikka on ikään kuin kuplinut vatsanpohjassa yllättävän pitkään.

– Ei ole ollut helppoa siirtää ajatuksia tulevaan, kun vieläkin mielessä pyörii se, mitä tuli oikein saavutettua.

Ensi kesän EM-lopputurnauksen lohkoarvonta järjestetään lauantaina 30.11. kello 19.00 Suomen aikaa Bukarestissa alkavassa tapahtumassa. Tässä vaiheessa on jo selviö, että Huuhkajilla on vain kaksi mahdollista lohkoa, joihon arpa voi Suomen heittää.

Lohko B:n osalta tiedetään, että lohkossa pelaavat Belgia sekä EM-isäntämaat Venäjä ja Tanska. Lohkon neljäs maa on Suomi tai Wales. Tämän lohkon ottelut pelataan Pietarissa ja Kööpenhaminassa.

Kuva: Tomi Hänninen

Mikäli arpa heittää Huuhkajat lohkoon A, ainoa varma vastustaja on isäntämaa Italia. Lohkon A ottelut pelataan Roomassa ja Bakussa.

– Eihän meidän kohdalla ole hirveän paljon arvottavaa. Siitä huolimatta on hienoa olla tässä "isojen poikien" ja tällaisten maiden kanssa mukana näissä arvonnoissa. Jännityksellä odotetaan lauantaita, myönsi Kanerva.

Suomella ei liikaa lopputurnausarvontoja

Vuonna 2008 Malmössä suoritettiin 21-vuotiaiden EM-turnausarvonta, jolloin Kanerva oli pääkallopaikalla seuraamassa, kuinka Suomen nuoret miehet joutuivat ns. kuolemanlohkoon.

– Silloin arvonnassa oli enää jäljellä me ja Valko-Venäjä. Toiseen lohkoon oli arvottu Ruotsi, Serbia ja Italia, toiseen taas Englanti,Saksa ja Espanja. Niinhän siinä sitten kävi, että jouduimme jälkimmäiseen lohkoon, Kanerva muisteli.

Kanerva totesi, että huolimatta kivikovasta lohkosta kokemus oli arvokas ja hyödyllinen.

Kuva: Tomi Hänninen

- Englantia ja Saksaa vastaan pystyimme pelaamaan tasaväkisesti ja siitä kokemuksesta on varmasti hyötyä niin minulle kuin pelaajille tätä tulevaa EM-kisoja ajatellen. Meillä on pelaajia, jotka olivat mukana 11 vuotta sitten Malmössä.

Kanerva: Jokaiselta pelaajalta löytyy minun numeroni

Koska kisat jaettu peräti 12 kaupunkiin, niin tällä kertaa arvonta ei ole niin "puhdas" kuin aiemmin.

– Eihän tämä ole tietysti nyt niin jännittävää, kun meillä on kaksi vaihtoehtoa, joko lohko A tai B. Jos lähdettäisiin puhtaalta pöydältä, niin se toisi enemmän jännitystä, Kanerva muistutti.

– Hienoja kaupunkeja kaikki ovat A- ja B-lohkossa, mutta jos ajatellaan logistisesti, niin Rooma/Baku on haastavampi vaihtoehto. Pietari/Kööpenhamina olisi monelta osin suotuisampi vaihtoehto - myös fanien kannalta. Toki lippukiintiön osalta huono puoli olisi se, ettei Kööpenhaminan Parkenille mahdu niin paljoa porukkaa.

Kuva: Tomi Hänninen

Kanerva korostaa, että kaikki EM-kisoissa mukana olevat maat ovat kovia ja olleet mukana aikaisemmin arvokisoissa Suomea lukuun ottamatta. "Rive" ei lähde spekuloimaan, kumpi lohkoista olisi suotuisampi Suomelle.

Huuhkaja-luotsi alleviivasi, että B-lohkon maat Belgia, Venäjä ja Tanska esiintyivät kovalla tasolla viimeisissä MM-kilpailuissa ja sen jälkeenkin.

– Kuolemanlohko olisi teorissa mahdollista, jos A-lohkoon arvottaisiin Italia, Ranska, Portugali ja Suomi. Olisi hienoa päästä ottamaan mittaa ihan maailman parhaista joukkueista. Mutustellaan sitten enemmän, kun nähdään mitä arpa toi meille lopulta.

On liki 17 prosentin mahdollisuus, että Suomi pelaa EM-kisojen avausottelussa yli 70 000 vetävällä Stadio Olimpicolla Italiaa vastaan. Miltä se kuulostaisi?

– Olisi se varmasti aikamoinen elämys meille kaikille. Ja vähän jäi revanssihenkeä karsinnoista, ennen kaikkea kotiosasta ja kyseenalaisesta rankkarituomiosta. Mikä olisi makeampi paikka revanssille, kuin kellistää isännät avausottelussa, innostui Kanerva silmin nähden.

Kanerva kertoo arvostavansa pelaajiensa sitoutuneisuutta ja halua. Kun lopullinen Suomen kisajoukkue nimetään keväällä EM-kisoihin, niin Kanerva ei täysin pois sulje yllätysnimiä, vaikka tarve näyttelee siinä tapauksessa todella isoa osaa.

– Jos joku maajoukkueuransa jo lopettanut pelaaja tulee toisiin ajatuksiin, niin varmasti jokaiselta löytyy minun numeroni. Voi siis vain soittaa, ettei tarvitse sitten lehtien kautta ilmaista mielipidettä.

Lue myös