Suora

  • Elävä arkisto esittää

“Kakat on housussa, lähdetään putsaamaan housut” – yhdistetyn maajoukkue on todella synkkänä Rukan maailmancupissa

Suomen yhdistetyn maajoukkueen hyppääminen on ollut kaukana odotetusta Rukan suurmäestä.

yhdistetty hiihto
Jarkko Saapunki
Jarkko Saapunki tiedetään suorapuheiseksi valmentajaksi.Tomi Hänninen / Yle

Rukalla perinteisen hiihtolajien maailmancup-kisojen avauksessa yksi Suomen maajoukkueista on ollut erityisen alamaissa. Yhdistetyn maajoukkueella ei ole sujunut hypyt Rukan suurmäestä ja tulokset ovat olleet vaisuja.

Lauantaina parhaasta suorituksesta vastasi 20. sijallaan Leevi Mutru. Ennen kauden alkua joukkueesta kuultiin vielä rohkaisevaa puhetta, mutta tänä viikonloppuna sävy on ollut todella negatiivinen.

Kärkinimistä Eero Hirvonen jätti lauantain jälkeen kesken Rukan kisat, eikä osallistu enää sunnuntain kilpailuun. Hirvonen avautui todella tiukkasanaisesti lauantain kisahyppynsä jälkeen.

Suomen yhdistetyn maajoukkueen mäkihyppyvalmentaja Jarkko Saapunki puhui myös todella kriittiseen sävyyn. Siinä vaiheessa parhaana suomalaisena oli Mutru 28. sijallaan.

– Kakat on housussa. Lähdetään putsaamaan housut, Saapunki tiivisti tilanteen Yle Urheilun haastattelussa.

– Päässä on aika paljon mietteitä, mutta aika jäsentymättömiä. Ihan kuin olisi kärähdetty housut kintuissa jostain väärästä toiminnasta.

Hirvosen lisäksi Suomen toisen huippunimen Ilkka Herolan tilanne on ollut vaikea. Herolalta odotettiin viime viikonlopun SM-kisojen jälkeen Rukalla sijoituksia jopa viiden parhaan joukkoon. Mutta nyt tuloksina ovat olleet 13. ja 23. sijat.

– Eeron vauhdit ovat huolestuttavan heikot. Se kertoo siitä asento ei ole rento.

– Ilkan kanssa on vaikeaa. Periaatteessa on kohtuullisen hyvännäköistä liikettä, mutta energiaa puuttuu keulalta. Sitten pääsisi kunnon hiihtopaikoille.

Päävalmentajakin odottaa Herolalta parempaa

Myöskin Petter Kukkonen on ollut ihmeissään Herolasta.

– On totta muilla urheilijoilla kuin Ilkalla on ollut vaikea syksy. Odotin Ilkalta parempaa. On vähän mysteeri, miksi Ilkan paras terä on hävinnyt, Kukkonen toteaa ja myöntää rehellisesti.

– Ei mitkään tekosyyt auta. Meidän pitäisi olla valmiimmassa kunnossa.

Ilkka Herola
Katso Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen hypyt lauantaina Rukalla

Rovaniemen SM-kisoissa oli mukana myös paljon ulkopuolisia kisaajia, jotka ovat viikossa ohittaneet tuloksissa selvästi Suomen mestari Herolan. Kukkosen mukaan käänne herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia.

– Pitää jututtaa Ilkkaa ja kysyä mikä oikein mättää, Kukkonen sanoo.

– Hyvä fyysinen kunto ei ole kuitenkaan hävinnyt. Huippu-urheilussa on monesti isoja eroja päivien välillä. Homma lähtee pelittämään, kun saadaan klikki päästä auki.

Nyt Kukkonen ja urheilijat aikovat käydä uudelleen läpi asioita. Vielä ei ole viisasten kiveä löytynyt ongelmien ratkaisemiseksi.

– Kaikkia syitä on käyty uudestaan läpi. Pojille opetettua mielikuvaa pitää tarkastella. Se on ihan selvää. Kaikki eivät ole löytäneet oikeaa juttua. Tässä on peiliin katsomisen paikka, Kukkonen toteaa.

Hirvosen pakko käydä kotona

Hirvosella on seuraavaksi mielessä etsiä joku hyvä mäki harjoitella hyppäämistä Suomessa. Hän oli kuitenkin hiihto-osuudella jälleen nopein ja oli lopputuloksissa viimeisellä pistesijalla 30:s.

– Kyse ei ole isoista asioista. Kisatilanteessa on vain vaikea korjata mitään. Pitää ottaa treenejä, että hyppää kovemmalla vauhdilla pidemmälle. Sitten muistaa homman, Hirvonen sanoo.

– Jää nähtäväksi, mihin mäkeen lähden harjoittelemaan. Tässä on ollut kolme viikkoa reissussa. On pakko käydä kotona ottamassa happea ja ajattelemassa muuta. Suomessa on mäkiä kunnossa, mutta ei vielä tiedä parasta vaihtoehtoa.

Eero Hirvonen
Eero Hirvonen suuntaa Keski-Suomeen.Tomi Hänninen

Ilkka Herola sanoi suoraan, että lauantai oli jälleen katastrofi. Hiihtoakin hän piti huonoimpana muutamaan kauteen.

– Oli kyllä vaikeaa. Osasyy voi olla, että emme kerenneet maastohiihtäjien kisan takia testaamaan suksia lainkaan. Otin saman suksen kuin eilen. Se oli todennäköisesti väärä valinta. Oli syy mikä tahansa, tulos oli todella huono, 12. nopeinta vauhtia ladulla pitänyt Herola sanoi.

Silti hän pysyi niin positiivisena kuin tilanteessa voi olla.

– Olen noussut vaikeasta suosta uran aikana. Eiköhän tästä nousta. Jos ei huomenna, niin sitten myöhemmin, Herola päätti.

Lue lisää:

Yhdistetyssä jälleen Riiberin juhlat – suomalaisten hyvä hiihtokunto laiha lohtu

"En tiedä, mikä h***etti mättää" – rajusti avautunut Suomen yhdistetyn tähti jättää maailmancupin kesken

“Ei tässä ole mitään järkeä” – tulistunut Suomen päävalmentaja latasi rajua tekstiä Rukan maailmancup-avauksesta

Neloisvoitto! Norjalaiset aloittivat yhdistetyn maailmancupin mykistävällä ylivoimalla – Herola tyytyväinen avaukseensa: "Hyppäämiseen tulee kymmenen metriä lisää pienillä jutuilla"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat