Suora

  • Hiihdon Ski Classics, Marcialonga
  • Rallin MM, Monte Carlo, EK 14 - live

Kommentti: Iivo Niskasen eleet voiton jälkeen kertoivat isosta muutoksesta – varsinainen testi on kuitenkin vasta tänään

Iivo Niskanen on perinteisen hiihtotavan valtias. Tämän päivän vapaan hiihtotavan takaa-ajokisassa saadaan suuntaviivoja sille, onko Niskasesta oikeasti taistelemaan maailmancupin kokonaiskisasta, kirjoittaa Yle Urheilun Anu Karttunen.

hiihto
Iivo Niskanen
Iivo Niskanen on panostanut vapaan hiihtotekniikkaan vuosi vuodelta enemmän. Tänään nähdään, miten vapaa kulkee Rukan takaa-ajokisassa.Tomi Hänninen

KUUSAMO. Iivo Niskasen kovista harjoittelutunneista, kovasta kunnosta ja kovasta kokonaiscupin tavoitteesta on puhuttu jo viikkojen ajan, mutta lauantaina Rukalla Niskanen osoitti, etteivät puheet ole tuulesta temmattuja.

Niskasen ylivoimaista voittoa voi perustella sillä, että hän viihtyy hyvin Rukan radalla, sen profiili sopii hyvin hänen ominaisuuksilleen ja perinteisen hiihtotekniikalleen. Tai sillä että Niskanen haluaa aina antaa jotain takaisin kovaa kannustavalle kotiyleisölle.

Tuollaiseen näytökseen tarvitaan muutakin. Niskanen on valmentajansa Olli Ohtosen kanssa suunnitellut kauden harjoittelumääräksi 1100 tuntia, mutta kyse ei ole vain tunneista, vaan siitä, että nuo harjoitteet tehdään oikein.

Niskanen on harjoitellut koko ajan niin sanotusti limitillä, sillä hän uskoo, ettei ilman kuormitusta tule kehitystä. Niskanen ja Ohtonen ovat kuitenkin suunnitelleet harjoitteet niin, että palautuminen on ollut maksimaalista.

Niskanen on vuosien aikana oppinut paljon itsestään ja kehostaan. Hän on oppinut myöntämään itselleen sekä valmentajalleen, että välillä voi olla väsynyt ja kun kokonaiskuormitus kasvaa liikaa, silloin on hyvä pitää vapaata. Näin Niskanen teki Rovaniemen Suomen Cupin jälkeen, kun sohjossa hiihdetty vapaan kisa oli kuormittanut lihaksia liikaa. Harjoittelun ja levon rytmitys sekä harjoittelun kontrollointi on ollut avainasemassa.

Kuten Niskanen itse kertoi medialle voittohiihtonsa jälkeen: kokemuspankki on kehittynyt. Hän osaa tehdä oikeita ratkaisuja ja tietää, miten pääsee väsyneestä olotilasta takaisin siihen tilaan, jolloin pystyy jälleen harjoittelemaan tehollisesti tuottavasti.

Nyt Niskanen onkin niin kovassa kunnossa, ettei hän tarvitse taktiikassaan peesiapua ja kestää omat iskunsakin loppuun asti.

Onko Niskanen pystynyt nostamaan tasoaan?

Yksi tärkeä tekijä Niskasen menestymiselle Rukalla ja myös jatkossa on hänen työvälineensä eli sukset. Niskanen vaihtoi tälle kaudelle suksimerkkiä hiihtomarkkinoiden isoimpaan organisaatioon, jolla hiihtävät monet tämän päivän kärkihiihtäjät. Niskanen vaatii itselleen sataprosenttista palvelua, eikä hänen tarvitse odottaa, että suksipakasta löytyi sattumalta voittajaparia, sillä vaihtoehtoja pitää olla ja on huomattavasti enemmän.

Niskasen mukaan hänellä ei ollut lauantaina voittamisen painetta tai pakkoa, vaikka hän olikin kisan ennakkosuosikki. Tästä huolimatta Niskanen haluaa aina voittaa, on kyse mistä kisasta tahansa.

Sen huomasi hyvin perjantaina sprinttikisan jälkeen. Torstaina leppoisasti median edessä esiintynyt Niskanen kirosi reippaasti maalialueella pudottuaan jo alkuerässä ja oli kävellä kirjoittavien toimittajien ohi ollessaan niin ajatuksissaan. Lyhyistä vastauksista ja kasvojen ilmeistä huomasi, ettei tulos miellyttänyt, ja vielä lauantain voitokkaan kisankin jälkeen hän manasi “sprintin pettymyksen ottaneen pattiin”.

Se tiedetään, että Niskanen on tällä hetkellä perinteisen hiihtotavan valtias etenkin 15 kilometrillä, eikä hänen tarvitse välttämättä olla edes sataprosenttisessa kunnossa päästäkseen kärkisijoille. Sen sijaan tämän päivän vapaan hiihtotavan takaa-ajokisa on varsin tärkeä, sillä se antaa osviittaa siitä, kuinka paljon Niskanen on kehittynyt vapaan tekniikassaan. Onko hän pystynyt nostamaan tasoaan niin korkeaksi, että pystyy oikeasti taistelemaan maailmancupin kokonaiskisan voitosta?

Niskanen myönsi, että vielä neljä vuotta sitten hän mietti vapaan takaa-ajokisoista, että “piru, kun niitä pitää hiihtää”. Nyt hän suorastaan odottaa, että pääsee hiihtämään vapaan kisoja. Se jos mikä kertoo, että hänen itseluottamuksensa ja asenteensa on kohdillaan.

Lue myös:

Iivo Niskanen löi muut huiput tajuttomalla repäisyllä! Yleisö hurrasi suoraa huutoa, äiti itki ja Norjan supertähdet äimistelivät: “Kukaan ei välitä meistä”

Iivo Niskanen puhui hämmentävästi voiton jälkeen – asiantuntija Jauhojärvi selittää, mistä on kyse

Elä uudelleen Iivo Niskasen upea voitto! Suomalaistähti lietsoi yleisöä Rukan maalissa: "Hän on taas kuningas"

Niskanen jyräsi ylivoimaiseen voittoon Rukalla! Rakettimies Kläbo jäi nuolemaan näppejään – "Aivan loistava tunnelma"

Iivo Niskanen tavoittelee historiallista suomalaisvoittoa maailmancupissa – ennätykselliset 1 100 harjoitustuntia apuna? "En pysty itse ainakaan harjoittelemaan yhtään enempää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat