Suora

  • Urheiluruutu

Asiantuntijat arvioivat Huuhkajien B-lohkon – tämä maa sopii Suomelle parhaiten: "Suomi on tottunut Riven johdolla ottamaan sopivasti vastaan"

Suomi kohtaa jalkapallon EM-kisojen B-lohkossa Tanskan, Venäjän ja Belgian.

Jalkapallon EURO 2020
Huuhkajat Liechtenstein-ottelussa 2019.
Suomen miesten jalkapallomaajoukkue avaa EM-kisat Kööpenhaminassa. Matti Raivio / AOP

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue arvottiin lauantaina Bukarestissa ensi kesän EM-lopputurnauksessa B-lohkoon.

Huuhkajat pelaa siis historiallisen ensimmäisen EM-lopputurnauksen ottelunsa Pietarissa ja Kööpenhaminassa.

Avausottelussaan se kohtaa Parkenilla Tanskan 13.6. Venäjä-ottelu on vuorossa 17.6. ja maailmanlistan ykkösen Belgian Suomi kohtaa puolestaan 22.6. Pietarissa.

Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola piti Suomen lohkoa mainiona – ainakin kannattajien näkökulmasta.

– Tämä on unelma ainakin siinä mielessä. Täältä lähtee varmaan tuhansia suomalaisia hakemaan Karjalaa takaisin, mutta toivottavasti järkevällä tavalla, Lehtola heitti.

Myös logistisista syistä lohko sopii Huuhkajille, sillä A-lohkoon joutuminen olisi tiennyt matkaamista Bakuun ja Roomaan.

– Suomen joukkueen kannalta siirtymiset ovat helpompia ja vaivattomampia. Lohkossa on monta hyvää puolta. Hyviä futismaita ja paljon pelaajia, jotka tunnetaan ja nähdään joka viikko televisiossa. Todella makea lohko, Lehtola jatkoi.

Yle Urheilun asiantuntija Jani Honkavaara kuvaili Suomen lohkoa kivikovaksi.

– Äärimmäisen haastava, mutta ei mahdoton. Ottelujärjestys näytti erittäin hyvältä: aloitetaan Tanskassa ja jatketaan kaksi peliä Pietarissa. Ei ole helppo rupeama, mutta helppoa kukaan tuskin odottikaan, Honkavaara iloitsi.

Belgian tähtisikermä vastassa viimeisenä

Lohkon ehdottomasti kovin ottelu on Suomella vuorossa viimeisenä, kun se kohtaa MM-pronssimitalisti Belgian 22.6.

– Tähtiä riittää. Martinez on erittäin vahva valmentaja. Joukkue pelasi erittäin vahvat karsinnat. Tietty haavoittavaisuus voisi olla siinä, että kaikkien pelaajien seurajoukkuesopimustilanteet eivät ole ihan selvät, Honkavaara pohti.

Maailmanlistan ykköspaikkaa pitelevän Belgian riveissä pelaavat muun muassa Real Madridia edustava maalipyssy Eden Hazard ja Manchester Cityn ylistetty keskikenttäpelaaja Kevin De Bruyne.

–Martinez on näyttänyt kykenevänsä luomaan joukkueelleen hyvän tavan pelata jalkapalloa ja iskemään vastustajan heikkouksiin. Varmaan mietitään, kuinka hyvin kokenut kaarti alakerrassa pysyy ehjänä ja pystyy vielä kamppailemaan kovimmissa peleissä, Lehtola pohti.

Eden Hazard
Loukkaantumishuolet ovat kiusanneet Belgian maajoukkueen ja Real Madridin tähteä Eden Hazardia.Getty Images

Venäjä otti löysät pois MM-turnauksessa

Venäjä hoiti EM-karsintansa kunnialla: ainoat tappionsa se koki Belgialle. Venäjän maalipyssynä loisti seuratasolla Zenitiä edustava Artjom Dzjuba, joka maalasi karsinnoissa yhdeksän kertaa.

– Muutamia dinosauruksia häipyi viime kisojen jälkeen ja uusia nimiä noussut. Silti siellä on Dzjuban kaltaisia pelaajia, jotka sytyttävät. Valmentaja on sama kuin kotikisoissa. Joukkueella on varmaan enemmän odotuksia nyt kuin puolitoista vuotta sitten MM-kisoissa, Honkavaara pohti.

MM-turnauksessa kisaisäntä ylsi yllättäen jopa puolivälieriin asti, missä sen tie katkesi vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen MM-hopeamitalisti Kroatialle.

Artjom Dzjuba
Artjom Dzjuba teki EM-karsinnoissa yhdeksän maalia.AOP

– Venäjä otti tietyllä tavalla löysät pois jo MM-kisoissa yllättämällä kaikki. Joukkue oli aika raikas siellä. Kukaan ei oikein odottanut Venäjältä silloin mitään. Aika mysteerivalmentajan alla joukkue venyi äärimmilleen, ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten joukkue on venynyt tästä eteenpäin, Honkavaara pohti.

Tässä Honkavaara näki myös Suomen paikan iskeä.

– Venäjä varmasti jonkin verran aliarvioi Suomea.

"Huuhkajille paras vastustaja"

Tanska pelasi EM-karsinnoissa neljä tasapeli, mutta se ei hävinnyt otteluakaan. Venäjän MM-turnauksessa Tanskan kohtalona oli tippua neljännesvälierissä Kroatialle rangaistuspotkukilpailun päätteeksi.

Suomi avaa EM-kisat 13.6. Parkenilla Kööpenhaminassa, kun vastaan asettuu toinen kisaisäntä Tanska.

– Tiedämme Tanskan perinteet hyökkäävän jalkapallon maana. Heillä on takana upeat kolme vuotta, eivätkä he ole hävinneet kolmeen vuoteen kotonaan, Honkavaara aloitti.

Fifa rankingissa Tanska löytyy sijalta 16. Vaikka Venäjä on useamman sijan alempana, pitää Honkavaara Tanskaa mieluisampana vastustajana.

–Näen kuitenkin, että Tanska on se maa, joka sopii Suomen pelityylille parhaiten. Suomi on kärsivällinen puolustamaan ja iskemään vastaan. Tanska pyrkii hyökkäämään pallon kanssa maltilla ja pitämään palloa. Jos Suomi pystyy järkyttämään Tanskaa kotiyleisön edessä, näen selkeät asetelmat pienelle yllätykselle, Honkavaara ruoti.

– Suomi on tottunut Riven johdolla ottamaan sopivasti vastaan. Se voi olla Suomelle edullinenkin lähtöasetelma, Lehtola päätti.

Lue myös:

Jalkapallon EM-kisojen lohkot ovat selvillä! Huuhkajien historiallinen EM-kisamatka alkaa Kööpenhaminasta, Suomi arvottiin B-lohkoon

Belgian päävalmentaja tunsi Teemu Pukin ja vertasi Suomea Panamaan, Tanskan Hareide ylisti suomalaista sisua ja Leijonia – näin B-lohkon valmentajat kommentoivat Huuhkajia

Kova lohko EM-kisoihin ei harmittanut Huuhkajien päävalmentajaa – Markku Kanerva hehkutti historiallista tilaisuutta: "Fantastinen show"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat