Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jättiyllätys! Rukan mäkikisassa hylättiin viisi hyppääjää – kärkimaa Norjassa käydään kuumana, Ylen asiantuntija iloitsi: “Ei pääse enää pärstäkertoimella läpi”

Superpuvuillaan kohauttaneet norjalaiset huiput hylättiin Rukalla. Se ärsytti Norjassa, mutta Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen pitää kovasta linjasta.

mäkihyppy
Rukalla pukudraamaa! Kärki meni uusiksi, kun viisi hyppääjää hylättiin
Rukalla pukudraamaa! Kärki meni uusiksi, kun viisi hyppääjää hylättiin

Rukan suurmäen kilpailussa nähtiin aikamoinen näytös, kun yhteensä peräti viisi hyppääjä diskattiin sääntöjenvastaisen puvun takia.

Ensimmäisellä kierroksella johtoa piti Norjan kaksikko Robert Johansson ja Johann Andre Forfang, mutta kumpikin hylättiin. Toisella kierroksella hylättiin kolme hyppääjää lisää.

Norjalaisyllättäjä Marius Lindvik oli myös matkalla kisan toiseksi varmistamaan kaksoisvoiton Norjaan Daniel Andre Tanden jälkeen. Mutta Lindvik hylättiin. Kärkikolmikko meni lähes kokonaan uusiksi, koska myös alun perin kolmanneksi ponnistanut Slovenian Peter Prevc diskattiin. Viides hylätty hyppääjä oli myös slovenialainen Anze Semenic 12. sijallaan.

Norjalaiset kävivät kuumana, etenkin Forfang.

– Yrtimimme tehdä puvusta sääntöjen mukaisen, mutta aina löytyy jotain, Forfang harmitteli NRK:lle. (siirryt toiseen palveluun)

– Puvussa on pieni ympyrä, josta tulee ilmaa läpi. Ympyrä on halkaisijaltaan korkeintaan kymmenen sentttimetriä. Se laitetaan kankaalle ja sitten se mittaa, kuinka paljon ilmaa menee läpi. Yhdessä tai kahdessa kohtaa ilmaa ei mennyt tarpeeksi läpi. Tämä ärsytti todellakin.

– Tämä on uskomattoman kaunista. Meiltä vietiin mahdollisuus huippusijoihin.

Norjan uudesta “superpuvusta” on puhuttu paljon alkukauden aikana. NRK:n asiantuntijan Johan Remen Evensenin mukaan uusi puku on havaittu muuallakin kuin kilpailijamaiden keskuudessa.

– Näyttää selvästi siltä, että kansainvälinen hiihtoliitto FIS on havainnut asian. He näyttävät etsivän kunnolla virhettä. Se ärsyttää minua vähän. Jos käydään kaikkien urheilijoiden pukujen kaikki saumat läpi, löytää aina jotain. Sitten on ikävää, kun tämä tapahtuu kahdelle hyvälle norjalaiselle.

Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen puolestaan iloitsi diskauksista.

– Tämä on hyvä asia mäkihypylle. Kulisseissa puhutaan siitä, miten epäreilua on kaikkien vippaskonstien tekeminen pukujen parantamiseksi. Nyt on selvästi otettu kova linja. Ei enää pärstäkertoimella mennä testeistä läpi. Oikeasti testeissä katsotaan puvut ja reagoidaan, Nikunen sanoo.

Millä tavalla pystyttäisiin reagoimaan ennen kisaa?

– Sanoin jo pari vuotta sitten silloin päättävässä asemassa olleelle Mika Kojonkoskelle, että eikö voitaisi ennen viikonloppua mitata puku ja miehet. Päivän jälkeen FIS ottaisi puvut haltuun, eikä niille enää tehtäisi mitään.

Nikusen mukaan diskaukset ovat joka tapauksessa iso yllätys, vaikka Norjan ja Itävallan menestyksen syynä on puhuttu tällä kaudella keksintöjä välinepuolella.

– Puvuista puhutaan julkisesti paljon, mutta vielä enemmän joukkueiden kesken. Puvuista puhuttaessa Norja on aina asiaan sotkettu, Nikunen toteaa.

Niko Kytösaho selvisi lauantaina ainoana suomalaisena toiselle kierrokselle ja oli 21:s.

Katso diskatut hypyt ylhäältä jutun kuvaa klikkaamalla!

Päivitetty 1.12. klo 16.12. Poistettu viittaus reikiin puvussa Forfangin sitaatissa. Korjattu, että Forfang puhui ilmanläpimenotestistä ja siitä, että ilmaa ei mennyt jostain kohtaa tarpeeksi läpi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

“Kakat on housussa, lähdetään putsaamaan housut” – yhdistetyn maajoukkue on todella synkkänä Rukan maailmancupissa

Rukalla upea suomalaispäivä! Lue raportit ja tulokset talviurheilulauantaista

Harvinaista herkkua! Peräti neljä suomalaista Rukan mäkikisaan – Aalto palasi onnistuneesti maailmancupiin: "Olen helpottunut"

Iivo Niskanen löi muut huiput tajuttomalla repäisyllä! Yleisö hurrasi suoraa huutoa, äiti itki ja Norjan supertähdet äimistelivät: “Kukaan ei välitä meistä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat