Belgian päävalmentaja tunsi Teemu Pukin ja vertasi Suomea Panamaan, Tanskan Hareide ylisti suomalaista sisua ja Leijonia – näin B-lohkon valmentajat kommentoivat Huuhkajia

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue arvottiin lauantaina Bukarestissa B-lohkoon Tanskan, Venäjän ja Belgian kanssa.

Kuvassa jalkapallon B-lohkon päävalmentajat Markku Kanerva, Age Hareide (Tanska), Stanislav Tshertshesov (venäjä ja Roberto Martinez (Belgia) Kuva: Getty Images

Belgian päävalmentaja Roberto Martínez Montoliulla ei jäänyt lohkoarvonnoissa paljoa jännitettävää.

Maan paikka B-lohkossa oli jo ennen arvontaa selvä, joten jännitettäväksi jäi ainoastaan, kumpi maa arvotaan Kööpenhaminan ja Venäjän lohkoon neloskorista: Wales vai Suomi.

Espanjalaisluotsi ei paljastanut, kumpi maista olisi ollut Belgian tai hänen itsensä mieleen.

– Valmensin Swanseaa, joten Walesin jalkapallo on minulle tuttua. Suomi tuo kuitenkin jotain uniikkia tähän turnaukseen. On erityistä pelata ensimmäistä kertaa EM-turnauksessa. Me toivotamme Suomen tervetulleeksi, Martinez sanoi Yle Urheilulle.

Swanseaa vuosina 2007–2009 luotsannut Martinez myös pelasi joukkueessa kausina 2003–2006.

Sen sijaan Huuhkajiin maaailmanlistan kärkimaan päävalmentaja ei ollut ainakaan ennalta tutustunut kovin tarkasti.

– Rakastan eurooppalaista jalkapalloa. Seurasin Suomen matkaa EM-karsinnoissa. Tiedämme, että osa pelaajista on pelannut Englannin kentillä. Pukki on noussut otsikoihin Norwichissa, Martinez tiesi.

Toisaalta Suomen taival EM-karsinnoissa oli Martinezille tuttu.

– Hän sai Suomen pelaamaan joukkueena: joukkue oli todella hyvin organisoitu, kaikki tiesivät, mitä tehdä. He ovat todella kilpailukykyinen joukkue, Martinez hehkutti.

Vertasi Panamaan

Martinez vertasi Suomea puolentoista vuoden takaisista MM-kisoista Belgialle tuttuun vastustajaan.

– Meillä on vähän samanlainen kokemus Panamasta MM-kisoissa. Uskon, että Suomi tuo samanlaista fiilistä.

MM-kisoissa Belgia jätti MM-turnauksessa debytoineen Panaman nollille. Panama hävisi kaikki ottelunsa maalierolla –9.

Belgiaa vuodesta 2016 luotsannut Martinez on Suomen päävalmentaja Markku Kanervan tavoin tunnettu erityisesti tarkasta videoiden katselemisesta. Mutta kauanko Belgian luotsi aikoo Huuhkajavideoiden parissa viettää?

– Niin kauan kuin kerkeän! Jalkapallovideoista ei ikinä saa tarpeeksi.

Kysymys siitä, kumpi videoiden parissa lopulta enemmän aikaa viettää, päättyi ainakin Bukarestin lauantai-illassa tasapeliin.

– Katsomme varmasti yhtä paljon. Peleihin ei voi ikinä kyllästyä.

Venäläisluotsille kotiläksyjä

Venäjää vuodesta 2016 luotsannut Stanislav Tshertshesov piti luonnollisesti Belgiaa suosikkina. Venäjä jäi I-lohkossa toiseksi, ja ainoat tappionsa se koki juurikin Belgialle.

– Belgia on paperilla tietysti suosikki ja kaikki muut ovat haastajia, Tshertshesov sanoi Yle Urheilulle.

Venäläisluotsi myönsi, että Suomen joukkue ei ole hänelle entuudestaan kovin tuttu. Tshertshesov tiesi kuitenkin, ettei Venäjän liigassa pelaavaa Rostokia edustava Roman Eremenko ole pelannut EM-karsinnoissa Huuhkajien mukana.

– Rehellisesti sanottuna en ole kauheasti nähnyt Suomen maajoukkueen pelaavan. Eremenko ei pelaa enää joukkueessa. Suomella on hyviä pelaajia, jotka pelaavat Suomen ulkopuolella. Minun täytyy tehdä kotiläksyni, ja meidän täytyy valmistautua hyvin.

Suomalaista sisua

Tanskan jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Åge Hareide piti B-lohkoa todella kovana.

– Meillä on kolme MM-turnauksessa pelannutta maata. Belgia on maailmanrankingin ykkönen. Venäjä selvisi puolivälieriin. Ja me selvisimme neljännesvälieriin, missä hävisimme Kroatialle, Hareiden sanoi Yle Urheilulle.

– Suomi pelasi hyvät karsinnat ja voi yllättää. Lohkosta tulee tasainen.

Suomalainen jalkapallo ei ollut norjalaisluotsille vielä kovin tuttua – yhtä pelaajaa lukuunottamatta.

– Emme ole nähneet kauheasti suomalaista jalkapalloa. Markus Halsti pelasi Malmössä, jota valmensin itsekin. Tiedän myös suomalaisen sisun. Sitä ovat näyttäneet niin Suomen jääkiekkomaajoukkue kuin nyt jalkapallomaajoukkuekin.

Tanska saa pelata kolme alkusarjan otteluaan kotiyleisön edessä Parkenilla Kööpenhaminassa. Päävalmentaja myönsi, että järjestely on epäreilu.

– Siitä on todella etua. Konsepti ei ole hyvä. Sen pitäisi olla yhtä reilu kaikille. Hyvä, että Suomella on lyhyt matka Kööpenhaminaan. Saamme hyvät juhlat, kun paikalla on myös paljon suomalaisfaneja, Hareide ennusti.

Jalkapallon EM-lopputurnaus pelataan pelataan 12.6.–12.7.2020. Yle välittää kisat kanavillaan.

Lue myös: