Huuhkajien kapteeni Tim Sparv aloitti henkisen taistelun voitonvarmoja tanskalaisia vastaan: "Haluan näyttää kaapin paikan"

Tim Sparv arvioi Ylelle EM-kisavastustajia ja pysyi kannassaan maajoukkueeseen mahdollisesti palaaviin pelaajiin liittyen.

Tim Sparv tuuletti Huuhkajien kansanjuhlassa Helsingissä 19. marraskuuta. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historian ensimmäisestä arvokisaottelusta on lupa odottaa todellista spektaakkelia. Kööpenhaminan Parken-stadion kiehuu lauantaina 13. kesäkuuta, kun kotiyleisö odottaa Tanskalta vain ja ainoastaan voittoa.

Tanskan pääsarja on useille suomalaispelaajille hyvinkin tuttu. Kapteeni Tim Sparv on pelannut viime vuodet Midtjyllandissa.

– Se tulee olemaan minulle henkilökohtaisesti merkittävä ottelu. Tanskalaiset luulevat voittavansa helposti. Haluan näyttää heille kaapin paikan, Sparv totesi Yle Sportenille.

Tanskalaismediassa Suomea on pidetty "unelma-arpana" (siirryt toiseen palveluun), mikä ei jäänyt Sparvilta huomaamatta. Kapteeni aloitti Twitterissä vastakkainasettelun nopeasti arvonnan jälkeen.

– "Rouva Fortuna hymyilee, paljon kiitoksia, olemme todella iloisia, heidän joukkueessaan ei ole laatua..." Voin käyttää näitä lauseita, kun puhun joukkueelle ennen Tanska-ottelua, Sparv kirjoitti tanskaksi ja viittasi maan mediassa julkaistuihin kommentteihin Suomesta.

Suomi on ollut Belgialle hankala vastus

B-lohkon muut joukkueet ovat Venäjä ja Belgia, jotka Suomi kohtaa Pietarissa. Belgia on tällä hetkellä rankattu maailman parhaaksi maajoukkueeksi, joten haaste ei juuri kovempi voisi olla.

Sparv nostaa esiin Belgian hyökkäyskaluston, joka hakee muun muassa Kevin De Bruynen, Eden Hazardin ja Romelu Lukakun johdolla vertaistaan.

– Heitä vastaan puolustaminen vaatii todella paljon.

Joona Toivio ja Eden Hazard kamppailivat pallosta harjoitusottelussa Brysselissä kesällä 2016. Kuva: AOP

Tilastot Suomen ja Belgian keskinäisistä kohtaamisista voivat kuitenkin yllättää, sillä Suomi on hävinnyt edellisen kerran vuonna 1968. 2000-luvulla maat ovat kohdanneet kuudesti, joista Suomi on voittanut kolme peliä ja kolme kertaa on pelattu tasan.

Kuuluisin maiden välinen ottelu pelattiin EM-karsinnoissa vuonna 2007. Legendaarinen Bubi-huuhkaja keskeytti ottelun ja antoi maajoukkueelle nykyisen lempinimensä. Suomi voitti 2–0 Jonatan Johanssonin ja Alexei Eremenko juniorin maaleilla.

Vuonna 2016 Suomi ei voittanut yhtään ottelua, mutta edellisiin EM-kisoihin valmistautunutta Belgiaa vastaan irtosi vuoden hienoin tulos. Romelu Lukaku tasoitti 1–1:een vasta aivan viime hetkillä Brysselissä pelatussa harjoitusottelussa.

"Jännittävää ja inspiroivaa"

Venäjää vastaan Suomi on viime vuosina pelannut harvoin, eivätkä tulokset ole olleet mairittelevia. Vuoden 2010 MM-karsinnoissa Venäjä pöllytti Huuhkajia kahteen otteeseen maalein 3–0. EM-karsinnoissa 1996 jälki oli vieläkin rumempaa: kahdessa ottelussa kaksi tappiota yhteismaalein 1–9.

Venäjän maajoukkue oli pitkään alamaissa, mutta kesän 2018 koti-MM-kisoissa kaikki muuttui. Maa putosi upeiden otteiden jälkeen puolivälierissä vasta rangaistuspotkukilpailussa Kroatiaa vastaan. Matkalla kaatui muun muassa Espanja.

– He pelaavat kotikentällä omien kannattajiensa edessä. Se ei tule olemaan helppoa. Tiedän, että he ovat uudistaneet joukkuetta paljon viimeisen puolentoista vuoden aikana, Sparv mietti.

Historiallinen hetki. Iker Casillas nostaa Suomen arvontapallon kulhosta Philipp Lahmin seuratessa vieressä. Kuva: Getty Images

B-lohko on kiistatta Suomelle äärimmäisen haastava. Sparvin mukaan joukkueessa on koko ajan tiedetty, että jokainen EM-kisaottelu on Suomelle suuri haaste. Kun lohkokolmosenakin voi päästä neljännesvälieriin, yksikin voitto saattaa tuoda jatkopaikan.

– Tämä on jännittävää ja inspiroivaa aikaa. Haluamme kehittyä lopputurnausta edeltävien kuukausien aikana, Sparv totesi.

– Analysoimme jossakin vaiheessa lohkon ja asetamme tavoitteen. Lopputurnaus on ollut suuri unelmamme jo vuosia, mutta tuntuisi typerältä mennä kisoihin ja olla asettamatta tavoitetta jatkopeleihin. Meillä täytyy olla kunnianhimoinen, mutta realistinen tavoite.

Sparv pysyy kannassaan

Kisajoukkueen muovautuminen on yksi tulevan kevään kuumimmista puheenaiheista. Heti kisapaikan varmistumisen jälkeen alkoi spekulaatio siitä, palaako maajoukkueessa jo lopettaneita pelaajia ryhmään kesän kisoissa.

Perparim Hetemaj ja Alexander Ring eivät ole kommentoineet omaa tilannettaan, mutta Werder Bremenin kapteeni Niklas Moisander kertoi saksalaislehti Bildille halustaan pelata EM-kisoissa.

– Minulle sellainen päätös on pysyvä. Tuntuisi oudolta, jos he tulisivat nyt mukaan kaiken sen jälkeen, mitä tämä joukkue on saavuttanut. Arvostan heitä suuresti ja he ovat minulle ystäviä. Niklas onnitteli minua henkilökohtaisesti EM-kisapaikasta.

– Viime kädessä päätös on kuitenkin päävalmentajan, Sparv muistuttaa.

Roman Eremenkon Sparv asettaa eri kategoriaan. Eremenko vapautui pelikiellostaan vuosi sitten, mutta ei ole pelannut maajoukkueen paidassa sen jälkeen otteluakaan.

– Tietojeni mukaan hän ei ole lopettanut maajoukkueuraansa. Olen iloinen, ettei minun tarvitse tehdä tällaisia päätöksiä. Jollakin tavalla tuntuisi hieman katkeralta, jos joku maajoukkueesta joutuisi astumaan sivuun, Sparv sanoi.

Suomen ohjelma EM-kisoissa:

La 13.6. klo 19 Tanska–Suomi, Parkenin stadion, Kööpenhamina
Ke 17.6. klo 15 Suomi–Venäjä, Krestovski-stadion, Pietari
Ma 22.6. klo 21 Suomi–Belgia, Krestovski-stadion, Pietari

Lue myös: