Raju kielto on mullistamassa kilpahiihtoa! Suomen pomot ja Sami Jauhojärvi tykkäävät merkittävästä muutoksesta, mutta valvonta on asiantuntijoillekin mysteeri

Suksivoiteiden fluoripitoisuudet ovat vain marginaalisia muihin tuotteisiin verrattuna. Tästä huolimatta FIS:n päätöstä kieltää fluorivoiteet pidetään ainakin Suomen huollossa hyvänä.

Hiihdon huoltopäällikkö Aki Hukan mukaan Suomen joukkueella on käytössä kiellettäviä fluorivoiteita joka kisassa. Kuva: Tomi Hänninen

KUUSAMO. EU:n kemikaaliviraston määräyksestä ei EU:n alueella saa heinäkuusta 2020 lähtien valmistaa tietyt raja-arvot ylittäviä fluorivoiteita. Tämä määräys koskettaa vahvasti hiihtolajeja, joissa käytetään fluorattuja suksivoiteita.

Vielä enemmän tilanteeseen vaikuttaa se, että Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) päätti marraskuun loppupuolella kieltää fluorivoiteiden käytön kaikissa FIS:n alaisissa kilpailussa.

– Meillä on fluorivoiteet käytössä joka kisassa. Varsinkin maailmancup- ja arvokisatasolla ne ovat meille arkipäivää, sillä fluorivoiteiden edut korostuvat moninkertaiseksi perusvoiteisiin nähden, Suomen hiihtojoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka kertoi Yle Urheilulle.

Suksivoiteissa käytettävistä fluoripitoisuuksista puhuttaessa kyse on kuitenkin pienistä marginaaleista. Kemiantohtori ja Vauhti Speed Oy:n toimitusjohtaja Esa Puukilainen on laskenut, että hänen yrityksensä vuotuisessa suksivoidetuotannossa ja -valmistuksessa kiertää läpi noin kolme grammaa kemikaaliviraston haitalliseksi luokittelemaa fluorattua yhdistelmää, perfluoro-oktaanihappoa (PFOA).

– PFOA:ta ei sellaisenaan ole suksivoiteissa, mutta sitä on kuitenkin sivutuotteena lähtöainejääminä pieninä pitoisuuksia, Puukilainen kertoi.

Markkinoilla on tuhansia fluorattuja tuotteita, joita on käytetty vuosikymmenten ajan. Fluoria käytetään muun muassa vaateteollisuudessa ja tuotteissa, joissa tarvitaan veden ja lian hylkivyyttä.

– Oma arvioni on, että suksivoideteollisuuden osuus tästä kokonaisfluoriyhdisteiden käytöstä on 0,005 prosenttia ja haitallisen PFOA:n osuus on häviävän pieni, Puukilainen sanoi.

Puukilaisen mukaan esimerkiksi Norjan Holmenkollenilla tehdyssä tutkimuksessa kerättiin maanäytteitä ja niissä havaittiin kohonneita pitoisuuksia. Syyllistä etsittiin suksivoiteista, vaikka samaan aikaan monet paikalla käyneet käyttivät teknisiä asusteita.

– Kun 10 kuukautta vuodessa kuljetaan vaelluskengät jalassa, kuormaa tulee muualtakin. Määrät voivat olla mitättömiä, mutta kiellot koskevat kaikkia sovelluksia, Puukilainen totesi.

Huollon olosuhteita on parannettu viime vuosina huomattavasti. Kuvassa Suomen hiihdon huoltaja Mika Venäläinen, joka vastaa muun muassa Iivo Niskasen suksista. Kuva: Tomi Hänninen

Kielto estää hamstraamisen

Suomen maastohiihtojoukkueen johtaja Matti Haavisto myöntää, että fluorivoiteiden kieltäminen on merkittävä asia hiihdolle. Hänen mielestään keskustelu on kuitenkin saanut liian isot mittasuhteet.

– Maastohiihdon käyttämä fluorin osuus koko maailmassa on marginaalinen, mutta koska se ei edistä terveyttä, on hyvä, että tällaiset aineet poistetaan, Haavisto sanoi Yle Urheilulle.

Samaa mieltä on myös Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi, jonka mielestä pienistä asioista on tehty isoja härkäsiä.

– Paljon on puhuttu fluorien terveysvaikutuksista, mutta niitä on kuitenkin vähemmän tutkittu. Voi olla, että ne ovat olleet syynä esimerkiksi kuolettaviin sairauksiin, mutta täyttä varmuutta ei ole, Jauhojärvi sanoi.

– Tämä on kuitenkin hyvä suuntaus, että myös huoltomiesten terveyteen panostetaan ja fluorit kielletään. Ei tällä nyt maailmaa pelasteta. mutta kaikkiin pieniin päätöksiin, joilla on vaikutusta, kannattaa kiinnittää huomiota.

Vaikka fluorivoiteiden kieltämisestä pidetään hyvänä, on Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) päätöstä kieltää ne jo ensi kaudella pidetty hätiköitynä. Markkinoilla ei nimittäin ole vielä luotettavaa testiä, jolla fluorivoiteiden käyttö kilpailuissa voidaan testata. Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) ottikin tilanteeseen toisenlaisen kannan. Se odottaa ensin testin valmistumista, ja kieltää fluorivoiteet sitten.

Haaviston mukaan FIS on asiassa edelläkävijä ja uskoo IBU:n seuraavan FIS:n päätöstä. Hänen mukaansa kieltopäätös oli järkevä.

– Muuten tällä kaudella olisi ruvettu hamstraamaan fluorivoiteita. Nyt niitä ei osteta turhaan, sillä ne ovat äärettömän kalliita. Joukkueiden voidekustannukset tulevat varmasti pienenemään tämän myötä.

Haavisto luottaa siihen, että FIS saa ensi kauteen mennessä luotettavan testin käyttöönsä. Jos näin ei tapahdu, käyttökielto todennäköisesti kumotaan niin pitkäksi aikaa, kunnes testi valmistuu.

Jauhojärven mielestä fluorivoiteiden testaus täytyisi tehdä ennen kilpailua, ennen kuin urheilija asettuu lähtöviivalle.

– Silloin urheilijalle voidaan sanoa, ettei hän voi startata niillä suksilla, jolloin pitää joko vaihtaa sukset tai hän ei lähde matkaan ollenkaan. Ettei tule samanlaisia tilanteita kuin dopingin kanssa, että vuosia myöhemmin jaetaan mitaleita uusiksi.

Jauhojärvi haluaisi aluksi käyttöön myös jonkinlaiset raja-arvot, jolloin urheilijat voisivat käyttää vanhoja suksiaan eikä koko suksipakkaa tarvitsisi uusia.

– Koska siitä tulisi taas lisää kustannuksia ja ympäristökuormaa.

Fluorivoiteiden poistuessa suksen valinta, pohjahionnat ja käsikuviot nousevat tärkeään rooliin. Kuva: Tomi Hänninen

Voiteilla ei pysty enää pelastamaan

Fluorivoiteiden poistuminen vaikuttaa merkittävästi nykyhiihtoon, sillä fluorivoiteilla on voitettu lähestulkoon kaikki arvokisamitalit parina viimeisenä vuosikymmenenä. Hukka ja Haavisto, joka on aiemmin toiminut sekä maastohiihdon että yhdistetyn huoltopäällikkönä, uskovat, että voiteiden erot pienenevät fluorivoiteiden poistuttua.

– Eroja tulee olemaan suksien luistossa aivan kuten ennenkin, mutta suksien ero korostuu. Pohjahionnat ja käsikuviot tulevat näyttelemään isompaa roolia, Haavisto kertoi.

– Jos urheilija on epäonnistunut hieman suksivalinnassaan, sitä on pystytty paikkaamaan hyvällä voiteella. Mutta kun matka pitenee, sitä huonoa suksea ei saa hyväksi millään.

Jauhojärvi muistuttaa, ettei fluorivoidekielto rajoita urheilijoiden suorituskykyä, ainoastaan absoluuttista nopeutta. Urheilijat eivät muutenkaan käytä fluoripitoisia voiteita kuin kilpailuissa, sillä lenkki- ja suojavoiteina käytetään fluorittomia tai vähäfluorisia voiteita.

Haavisto uskoo fluorittomien voiteiden parantuvan nykyisestä huomattavasti, sillä aikaisemmin niiden tuotekehittelyyn ei panostettu. Suomen huollossa ei tällä hetkellä testata fluorittomia voiteita, mutta todennäköisesti niitä käytetään jonkin verran. Tilanne muuttuu vasta ensi kaudeksi.

– Nyt menemme niillä aineilla, mitkä ovat tällä hetkellä sallittuja, Haavisto sanoi.

Suomen huollolla on tällä hetkellä käytössä tuhatkunta purkkia fluoripitoisia voiteita, joista tulee ensi kesänä ongelmajätettä.

– Tai sitten huoltomiehille ja valmentajille paljon hyviä lenkkivoiteita, sillä niiden käyttöähän ei yksityiskäytössä kielletä, Hukka naurahti.

Lue myös: