Suora

 • Hiihdon Ski Classics, La Venosta
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Suomi - Ruotsi
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 1. lasku
 • Urheilustudio 14.12.
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
 • Lumilautailun MC: Peking, Big Air
 • Urheilustudio 14.12.
 • Jääkiekon EHT Venäjä - Tshekki
 • Lumilautailun MC, Big Air, Peking
 • Urheilustudio 14.12.
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 2. lasku
 • Sprintit, Davos
 • Ampumahiihdon MC, miesten takaa-ajokilpailu, Hochfilzen
 • Mäkihypyn MC, miesten joukkuemäki, Klingenthal
 • Miesten joukkuemäki, Klingenthal
 • Urheiluruutu
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Venäjä - Tshekki
 • Urheiluruutu

Ruotsalaishiihtäjän esimerkki innostaa Iivo Niskasta kohti täydellisempää hiihtäjää: "Olenhan minä ollut todella heikko"

Ruotsalaishiihtäjä Daniel Rickardssonin esimerkki on toiminut Iivo Niskasen innostajana.

hiihto
Iivo Niskanen
Iivo Niskanen osoitti Rukan takaa-ajokisassa, että hänen vapaan tekniikkansa on mennyt eteenpäin.Tomi Hänninen

KUUSAMO. Iivo Niskanen saapui suomalaisen median haastateltavaksi hyvin rennoin mielin. Takana oli varsin hyvä vapaan hiihtotavan takaa-ajokisa sekä kolmas sija Rukan mini-tourilla, vaikka oli kisan loppu ja norjalaisten kaksoisvoitto olikin Niskasen mielestä karu.

Niskasen toppatakin päällä komeili normaalimatkojen maailmancupin johtavan hiihtäjän punainen liivi. Juuri se liivi, jonka hän haluaa pitää kauden loppuun asti. Se vaatisi hyviä onnistumisia jatkossakin niin perinteisen kuin vapaan kisoissa.

– Tänään oli tarkoitus olla rohkea ja hiihtää nöyristelemättä vapaata. Aiemmin ei ole ollut uskallusta lähteä hiihtämään vapaata, Niskanen kertasi samalla, kun tankkasi vapisevin käsin energiaa kehoonsa.

Niskanen yritti viimeisessä nousussa ottaa itsestään kaiken irti, mutta sekä voittaja Johannes Høsflot Klæbo että kakkonen Emil Iversen “linkosivat” hänestä ohi. Niskanen myönsikin taistelleensa kahta maailman parasta hiihtäjää vastaan ja että oli tyhjentänyt oman pajatsonsa 13 kilometrin aikana.

– Lopussa ei ollut enää hirveästi tunnetta jäljellä. Väsynyt mies oli maalissa. Aina ei voi toivoa kuuta taivaalta, mutta tämä oli hyvää vapaan hiihtoa ja hyvä viikonloppu. Kuitenkin kolme täysin erilaista matkaa ja tässä vaiheessa kautta jo tällaisessa vauhdissa. Ilman muuta olen tyytyväinen.

Rukan päätöskisa osoitti kuitenkin sen, että Niskanen on onnistunut tavoitteessaan ja ottanut reippaita kehitysaskeleita vapaan hiihtotekniikassaan. Hän ei usko, että vapaa olisi hänen kohdallaan koskaan yhtä hyvällä tasolla kuin perinteinen, mutta nyt hän uskaltaa odottaa jo menestystäkin vapaalla.

– Olenhan minä ollut todella heikko siinä, eikä minulla ole ollut oikeastaan menestysmahdollisuutta vapaan kisoissa, hän myönsi.

Vapaan hiihtotekniikkaan tarvittava lihaskestävyys on Niskasella parantunut viime vuosina, mutta se saattaa olla vieläkin hänen kompastuskivensä. Tämänkin takia Niskanen haluaa hiihtää tulevalla kaudella paljon myös vapaan kisoja.

– Jos ei kilpaile ja tee valmistavia harjoituksia vapaalla, on selvää, että luottamus ja tunne hiihtämiseen hukkuu talven aikana. Tänä talvena satsaan molemmille ja kilpailujen myötä pystyisin kehittymään.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen ei pystynyt pitämään takaa-ajokisassa norjalaiskaksikkoa takanaan, mutta oli silti tyytyväinen kisaansa.Tomi Hänninen

Rickardssonin esimerkki innosti

Norjan Martin Johnsrud Sundby tuli aikoinaan tunnetuksi hyvänä perinteisen hiihtäjänä, mutta on kehittynyt myös hyväksi vapaan hiihtäjäksi. Niskanen pitää itselleen parempana vertailukohtana Ruotsin Daniel Rickardssonia, joka on hänen kanssaan samantyyppinen urheilija.

– Hän oli vaatimattomalla tasolla vapaalla, mutta on pystynyt olemaan kolmen joukossa yksittäisissä kisoissa. Hän on osoittanut, että se on mahdollista, Niskanen muistutti ja kertoi ottaneensa oppia Rickardssonin tekniikasta.

– Kookas urheilija ei ehkä ole täydellinen vapaan hiihtoon, varsinkin jos on pidemmät jalat. Hänenkin hiihto näyttää parhaillaan eleettömältä.

Niskasen satsaus vapaan hiihtoon on näkynyt myös hänen lenkeillään. Siinä missä hän aikaisemmin tarttui helpommin perinteisen suksiin, nyt häntä motivoi yhä enemmän lähteä vapaan lenkeille.

– Se riippuu myös kelistä. Karvasukset ovat helpottaneet lenkille lähtöä roska- ja liisterikeleillä, mutta silloin kun on havunneulasta latu täynnä, niin mieluummin lähtee vapaalla.

Iivo Niskanen
Iivo Niskasen tavoitteena on pitää normaalimatkojen maailmancupin johtajan punainen liivi yllään kauden loppuun asti.Tomi Hänninen

Lillehammerin yhdistelmäkilpailu innostaa

Maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Lillehammerissa, jossa on ohjelmassa yhdistelmäkilpailu. Seuraava normaalimatkan 15 kilometriä hiihdetään siitä viikon kuluttua Davosissa, ja vieläpä vapaalla.

Yhdistelmäkilpailu on Niskaselle mieleen, jopa siinä mielin, että hän piti sitä osittain päämatkanaan Seefeldin MM-kisoissa.

– Uskoin silloin vähän pöljän lailla, että pystyisin hiihtämään vapaata hyvin, kun se vapaan puoli oli helpompi kuin perinteisen, Niskanen muisteli neljättä sijaansa.

Yhdistelmäkilpailu on Niskasen mielestä kuitenkin sellainen, johon pystyy itse vaikuttamaan paljon, jos avausosuudella on hyvä vire.

– Vapaan spesialistin kun hiihtää perinteisellä ahtaalle, niin siitä ei ole kenenkään helppo jatkaa.

Lillehammerin rataprofiili on Niskaselle sopiva, sillä siitä löytyy yksi maailmancupin isoimmista yksittäisistä nousuista. Pari vuotta sitten Niskanen yritti iskeä ja repiä juuri tuossa mäessä eroa muuhun porukkaan, mutta ei aivan onnistunut. Tuolloin hän oli lopputuloksissa seitsemäs.

– Aina lähdetään siitä, että olen perinteisellä vahva ja minun täytyy panna muut ahtaalle. Lillehammerissa sitten kovaa ja rohkeaa ajoa. Siellä on jaossa tuplapisteet eli 100 pistettä näihin Rukan etappeihin verrattuna, joten ensi viikonloppuna pitää hiihtää hyvin, jos mielin pitää punaista liiviä yllä, Niskanen pohti.

Lue lisää:

Iivo Niskasen seuratoveri mykisti kärkivauhdillaan maailmancupissa! Näin sensaatiomainen yllätys syntyi: “Valvoin viime yönä aamuviiteen ja mietin, mikä perhana oli”

Miksi Iivo Niskanen teki historiallisen kovan suomalaistuloksen Rukalla? Asiantuntija Jauhojärvi kertoo syyt Suomen tähden valtavalle harppaukselle

Sami Jauhojärvi kohtasi ylivoimaisen Therese Johaugin Rukalla – todella kylmä reaktio huvitti: "Muistaako kommentit kyseenalaisesta tapauksesta?"

Iivo Niskanen taisteli hurjasti voitosta loppuun saakka – Johannes Hösflot Kläbo tikkasi voittoon rakettimaisella rytminvaihdoksella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat